Salt olarak birisinden alır diyemeyiz, şöyle ki baskın olan göz renkleri mavi ve kahverengidir.
Eğer ki yeşil gözlü baba ve kahverengi gözlü (çekinik olarak yeşil göz rengini annenin taşıması koşulu olmalı) annenin çocuklarının yeşil gözlü olma ihtimali %50, kahverengi olma ihtimali ise %50 olur. Bu nedenle anne ya da baba olması değil, hangisinin baskın göz rengine sahip olması önemlidir.
Kendi ailemden örnek vereyim: Annem yeşil gözlü, babam kahverengi. Abim kahverengi ve ben yeşil gözlüyüz.
Şöyle bir ihtimal var, anne de baba da çekinik olarak yeşil göz rengini taşıyor ve kahverengi gözlü ise Rr ve Rr çaprazlaması sonucu; 1 çocuk kesinlikle kahverengi gözlü olur ve ondan doğacak tüm çocuklar da kahve olur. 2 çocuk yeşil göz rengini taşır ama çekinik olduğu için fenotiplerinde etki göstermez ve kahverengi gözlü olur 1 çocuk ise yeşil gözlü olur. Sonuç: %25 yeşil gözlü ve %75 kahverengi gözlü oldu. Anne ya da babanın değil, çaprazlama sonucu şans eseri hangisi olduğu belirledi.. Çok basit bir şekilde anlatmaya çalıştım umarım açıklayıcı olmuştur.
Hayırlısıyla ikizlerim olacak. Benim göz rengim mavi, eşimin ki kahverengi. Onun göz rengi daha baskın ve kahverengi gözlü olabilirler büyük ihtimalle ama benim göz rengimi alsalar acayip mutlu olurum😄👍
Şöyle bir baktım da biyoloji bilgisi yerlerde.. hic mi sayisalci yok bu sitede? 😄 Gözler, kan grupları veya insan vücudunun herhangi bir yeri herzaman hem anneden hem babadan olan genleri taşır.. ama kimi gen başka genlere göre baskındır.. yani baskın gen çekinik geni egale eder ve kendi ozelliklerini yansıtır.. gözleri ele alırsak köyü renkler baskın gen renkli gözler çekinik gendir. Anneden kahverengi babadan mavi gelirse renk kahverengi olur çünkü kahverengi baskındır aynı şekilde durum tersi içinde geçerlidir. Gözlerin mavi yeşil gibi renkler taşıması için anneden de babadanda çekinik gen gelmesi gerekir. Her göz rengi iki gen taşır. Bu yüzden kahverengi olan birinin mavi yeşil gozlu çocukları olabilme ihtimali vardir. çünkü anne veya babadan ikisinden birden mi kahverengi geldi yoksa birinden mavi/yeşil renk mi geldi bunu bilemezsiniz. İki geniniz birden kahverengi olarak geldiyse size kusura bakmayın sizin mavi/yeşil gözlü çocuğunuz olamaz. 🙂
İkisinden de alır ayrıca sadece annesi babası yok ki bu çocuğun halası var dayısı var teyzesi var göz rengi sadece anne ve babadan geçecek bir şey değil ki
göz rengi çekinik gendir genelde babadan gelir ben göz rengimi babamdan almışım mesela keza kız kardeşim de örneğin benim gözüm mavi eğer bebeğimin babasının gözü kahve olsa bebeğimin gözü kahverengi olur eğer bana çekip mavi olursa şok olurum 😂
degisiyor standarti olsa kardeslerin hepsinin göz rengi ayni olurdu isin icine anne babanin kardeslerinin göz rengi bile giriyor cogu zaman ciftlerin ailesi vs
Cümlemi tamamlamadan paylaşmışım ya😂yani değişiyor ikisinden de alır bazı bebek anadan bazı bebek babadan alır bazısı ikisinden de almaz başka bi akrabadan bile alır teyze hala dayı amca gibi