Ders çalışırken, kitap okurken ya da yeni bir şeyler öğrenirken çocuklardaki odaklanma sorunu nasıl çözülür? Özellikle gelişim evresinde 5-8 yaşındaki çocuklardaki odaklanma sorunu, ders çalışırken dikkatin dağılması vb için çözüm önerileriniz nelerdir?
•5-8 yaş çocuklar henüz oyun çocuğudur ve rabot gibi oturup ders çalışmalarını beklemek haksızlık değil mi?
Okullarda bile 35-40 dakika ders işleyip mola veriyorlar ki ders işledikleri bu 40 dakikada da iletişim halinde oluyorlar. Des çalışacaksın diye telkinde bulunup bunu zorunlu hale getirip, oturup odaklanıp saatlerce ders çalışmasını kitap okumasını bekleyemeyiz.
Elbette aşırıya kaçmadan, güvendiğiniz sevdiği araştırmalıklar çalışma masasında yerini alabilir. ya da kuruyemişler fındık, fıstık, leblebi.
Veya hatırlıyorum da bir çok arkadaşım müzik dinlerken daha çok anlayabildiğini böyle daha iyi odaklandığını söylüyordu. Canı sıkılmayacak bir ortam olursa odaklanabilir diye düşünüyorum 😊
Ve dikkat dağınıklığı bebeklikten beri aynı ne kadar az eşya ve oyuncak o kadar çok dikkat demekse ne kadar sade bir çalışma ortami o kadar çok odak demek olabilir 🦸♀️
Odaklanma sorunundan önce onlara destek olarak. Onlarla beraber kitap okumak gerekir. Beraber bir şeyleri yapmak onlara rol modeli oluşturuyor. Genelde çalıştığı ortamlarda temiz olmalı. Fazlaca vaktini internet, TV veya farklı ortamlarda tutmamalı.
Önce iyi bir psikolog veya psikiyatriste gidilip dikkat dağınıklığı olup olmadığı konusunda net bir teşhis konulmali. Dikkat dağınıklığı olduğunda psikiyatristler ilaçla tedavi uyguluyorlar. Geçmişte bu konuda çocuğumu doktora götürmüştüm.
Onu motive ederek, ders çalismayi sevdirerek ve mutlaka yaninda olarak. Bu yaşlarda nasil odaklanacağini bilemez nasil ders calisacağini bilemez çok küçük. Siz yanina oturarak beraber bir saat belirleyerek mesela yarim saat onunla çalişip ders sonunda mola verip yine saatli olarak sonra belki tekrar calusarak onda hem zaman kavramini hemde konsantrasyonu sağlayabilirsiniz. Bu benim dusuncem tabi
Ders çalişma ortami temiz olmali asla dağinik olmamali, ortamin dağinik olmasi odaklanma problemine yol açabilir ve odanin rengi bile önemlidir bunun için