Hep derler ya "annelik doğurmakla olmaz" falan. E erkek doğurmuyor da, babalığı zaten çocuk doğunca edinmesi gerekiyor onu da bebeğe bakarak edinecek. Sadece çocuğu şımartan, ağzına bir biberon koymayıp altını bir kere açmamış adama baba denir mi?
Bebek bakımında geri planda kalan erkeğin "baba" sıfatı alması ne kadar doğru?
Merhaba, Çocuk sahibi olmak anne ve babanın her ikisinin sorumluluğundadır. Doğumdan hemen sonra bebeğin temel ihtiyaçları anne tarafından giderildiği için anne, bebek bakımında daha ön planda olabilir.
Bebek bakımında babanın anneye destek olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Babanın anneye destek olarak sadece yardımcı unsur olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü çocuk sadece annein sorumluluğu değildir.
Sağlıklı cocuk gelişimi için, özellikle çocuğun kişilik gelişiminde baba ile çocuk arasındaki ilişkinin sağlam olması, babanın çocuğuyla ilgilenmesi önemlidir. Bu nedenle babaların bu sürece aktif katılması gerektiğini düşünüyorum.
Ya kendince haklı bir soru soruyorsun evet anlıyorum ama inan bana şöyle tarafsız olarak oturup enine boyuna bir düşünsen sebebini "neden" diye çok gereksiz saçma bir soru olduğunu anlayacaksın...
Şimdi bak sadece 3 insandan bahsedeceğim...
1. İnsan (baba) şimdi bir erkek düşün 20. yy da doğmuş 1930-1960 yıllarında büyümüş evlenmiş baba olmuş... Bu adam köylü çünkü ülke gelişmemekle kalmayıp çok büyük bir savaştan çıkmış... Ülkede hiçbir şey değer kazanmamış yeni yeni okuma yazma köylülere öğretiliyor... Bu baba 1-2-3-4-5-6-7 sırasıyla çocuk yapmış... Ve geçimini bağ bostan ekerek sağlıyorlar... Çocuklar sabahtan akşama kadar tarlalarda sulama, biçme, ekme, derme ve toplama ile meşgul hatta hayvanları da otlatmak çocuklara ait... Baba da bazen tarlaları gezer eve misafir gelir onu ağırlar ya da başka köylere gider... Hayat buymus 1930 larin Türkiyesi'nde detaya girip uzatmak istemiyorum...
2. İnsan (oğul) 7 çocuk vardı ya bir tanesini ele alıyorum... Yıllar 1960-1990 arası... Bu genç büyümüş ergenlik çağında aklı etmeye basladiginda köyünden dışarı çıkmaya karar vermiş gurbete düşmüş... Ne iş bulursa çalışmış çünkü köy yeri doğru düzgün okuyamamis bağ bostan işlerinden o yüzden ya bulaşıkçı ya garson vs vs ne iş bulursa onu yapmış bir şekilde evini almış evlenmiş... Tabi bu sürede gurbette yalnız büyümüş gecinmis... Sağ sol olayları darbeler yaşamış yeri gelmiş suçsuz yere halise girmiş... Vs vs uzatmayalım... Bu oğul da böyle büyümüş baba olmuş 1-2 çocuk sahibi olmuş ama durumu maddi imkansızlıklardan dolayı yetersiz olduğu için sabahın geceye, gecesini sabaha katıp çalışıyormuş... Çocuklarıyla vakit geçiremiyor... Eve geliyor çocuklar uyumuş sabah erkenden işe gidiyor çocuklar kalkmamış...
3. İnsan (torun) 2 çocuk... Belki biraz da olsa baba ilgisine şait olmuştur... Belki iyi bir baba belki kötü bir baba... Ama büyüdüğü yıllar 1990-2020... En azından aile sevgisini yaşamadiysa bile eğitim öğretim dönemi öğretmenleri asilayabilmistir sevgiyi saygıyı... O da yetmediyse kitaplar var artık internet bilgi çağı var açıp okunur herşey öğrenilir...
Bu bahsetmis olduğum erkek örneği Türkiye Cumhuriyeti'nin %70 ini kapsıyor... Çünkü herkes çocukluğunun bir döneminde yokluk çekti sefalet çekti siz. cekmediyseniz bile babalarıniz çekti... O yüzden her erkekten, soruda bahsettiğin yardımı göremezsin...
Demek istediğim erkegin karşısında 2 seçenek vardır...
Ya babadan ne gorduyse onu yapar evladına...
Ya da baba ile ne yasayamadiysa onu yaşamanin hayalini kurar çocuğuyla...
Biraz uzattık belki saçmaladım kusurumuza bakmayın 😬
Ama bir insan eğer çocuk yapma yoluna giriyorsa kendindeki eksiklikleri de bilmeli ve ona göre devam etmeli. Ben annemden sevgi görmedim diyelim, sevginin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Bunun farkındaysam çocuk yapmadan bunu kendi içimde halletmem gerek. Yoksa aynı döngü nesillerden nesillere döner durur.
Kadın erkek ilişkilerinde tek konu üzerinden bir bakış açısı, yanlış bir bakış açısıdır. Çünkü tüm konular birbirine bağlıdır. Her biri zincirin birer parçasıdır. Buna örnek verelim... Çalışmayan kadın eşitliği hak etmiyodur!!! Diyebilir misiniz? İki adım geriye çekilip büyük resmi görün. Kadın zayıf olduğu bir konuyu, güçlü olduğu başka bir konuyla kapatabilir. Erkekte böyledir. Kadın çocuğa bakmadın çocuk benim, erkek evi ben aldım kalamazsın ya da arabama binme o benim... Desin :D Konulara tek tek bakmayın yani. Yapamadığınızı, yaptığınız başka bişey tamamlar.
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Maddi şeylerle değil hayati şeylerle başka bir örnek verebilirseniz daha iyi anlayabilirim bu şekilde bağ kuramadım.
Yine yanlış... Maddiyat olmayan hayatta mümkün değil zaten. İkisini birlikte görmek lazım. Bak dediğimi anla... Emek verdiğin bişeyle ilgili hak iddia edip eşini bunun dışında tutarsan onunda emek verdiği şeyler hakkında seni dışarıda tutma hakkı doğar. Doğru mu? Elbette doğru. Hiç bişey tek taraflı olamaz. İster duygusal ister maddi fark etmez. İkisi de emek istiyor sonuçta. Eşler bunun hesabını yapmaya kalkarlarsa ortada ne evlilik kalır nede aile.
Bazı kavramlar ne yazık ki burada yanlış idrak edilmiş ve ediliyor. Baba olmak sadece çocuğun babası olmak değildir yeri gelir evin yemeğini temizliğini yapmalısın. Hı baba şu da değil erkek olursa babasının oğlu kız olursa anasının kızı bu ve bunun gibi düşünen kim varsa aklını... Anne olmakta çocuğu doğurmak bir icraat değildir. Bunu şöyle açıklayabilirim bir âdet araba aldın ama süremiyorsun. Bilgisiz bir şey olmaz donanım bilgisi olacak önce. Uzun lafın kısası bazı kavramları hak edebilmek için çabalamak gerekiyor.
Anne çocuğu doğurduğu zaman baba geri planda kalabiliyor gadası. Bunun tek nedeni babaların bebek bakımında yetersiz kalmalarıdır. Bebeğini ve eşini seven her erkek Bebek bakımında elini taşın altına koymalıdır.
Annelik içgüdüsel bir olay ama babaya sonradan ekleniyor bu bağı kurmak anneye kalıyor malesef, eğer babaya sen yapamazsın sen kucağına alamazsın, doğru tutamazsın, sen anlamazsın derseniz en başında, zamanla oda ben zaten anlamam annesi doğrusunu bilir mantığına girer ve konu bakım olunca koşarak uzaklaşır. Bebeklik döneminde yeteri kadar bakımda yardımcı olamasalar bile bebek gelişip çocuk kıvamına gelince zaten babada aktif rol oynamaya başlıyor en azından oyunlar oynamak, aktiviteler yapmak, parka götürmek gibi babayla da çocukların ayrı bir bağı oluşmuş oluyor. Hayırsız bir babanın veya hiç olmayan bir babanın varlığındansa ilerleyen dönemde çocuğunun her zaman yanında olup destek olan babaları görmezden gelmek saçmalık olur.
Evet çocuk bakımından anlamaz çoğu zamanla öğrenir ama ev işleri konusunda destek alınması gerekli ki çoğu erkek bunu zaten yapıyor sizin eşiniz yapmıyorsa en başta aşılamadığınızdan kaynaklı eşini uykusuz yorgun bitkin gören erkek zaten kıyamayıp sen otur dinlen ben evi süpürürüm ya da ütüyü ben yaparım ya da en basiti bu akşam yemekler benden temizlemesi dahil dese bile yeter.
İyi de geride kalma olayını da kadınlar yapıyor zaten genelde. Sen kucağına alma, bebek öyle tutulmaz bana ver, beceremiyorsun annemi çağır, onun annesi benim vs... Kadın doğum yapıyor yok emzirmesi, yok gaz çıkarması derken on planla olan tecrübeli olduğu için anneanne, babanne veya refakatçi insanlar oluyor. Baba para getiriyorsa evine babadır, yeter diyor insanlar. Bu durumda ne bekliyorsunuz? Bebek doğduğu günden itibaren sorumluluğunu almali bir baba, mudlsade edilmeli. İki gün hata yapar üçüncü gün paşa paşa öğrenir... Keyfii olarak yapmak istemeyenler de bu sorumluluğu almaisn bir zahmet, rahatı yerinde çocukla dedem de ilgilenir...
Emzirme hariç her şeyi yapabilir yapmak zorunda baba altını da alır ağlayınca gece kalkıp yeniden uyumasını da sağlar akla gelebilecek her şeyi yapmak zorunda eski den olduğu gibi erkek işe gider kadın evde çocuk bakar diye bir şey yok kadın da çalışıyo erkek de çalışıyo bebeğe de ortak bakmak zorundalar ama ay ben çalışamam kocam bana cocuğuma baksın kafasın da kadınlar için söylediklerim geçerli değil onlar tek başına ilgilenmek zorunda
Arkadaslar biraz adil olalim. Evet erkekler de bebek bakimina yardimci olmalilar gerektigi yerde. Annesi hic bir isi yokken, oturuyoKen, babanin " bu benimde babalik gorevim hic annesini beklemeden bezini degistireyim" demeside beklenmemeli. Dedigim gibi özellikle bebegin özel bakimina , anneye nefes alma alani olusturmak icin yardimci olmali.
Siz o bebeği baba evinden getirmediniz, eee tek başınıza da yapmadınız bu hayatı beraber paylaşıyorsanız bakım veya başka şeyler için evladına zaman ayırmayana baba denemez, birebir an be an yaşamalı bu hayatı, böylesine bakacak olursak sokaktaki köpekte baba değilmidir?
Çocuğu beraber yapmissak sadece annenin sorumlulugunda değildir. Evde olduğu zamanlarda anneye yardımcı olmalı, alıp kucağına sevip oynamalı. Altini değiştirmeli demiyorum ama annenin yükünü hafifletmeli. Esimle uyumlu şekilde hareket ediyoruz çok yardimini görüyorum.
Annenin işi olduğu yerde baba yapmalı tabikide ama baba zaten babalık görevini çalışıp para kazanıp onu büyütmekte yerine getiriyor diye düşünüyorum çünkü bir bebeğin altını temizlemek çalışıp o evi geçindirmekten daha kolay.
Şöyle düşün baba para kazanarak görevini yapıyor diyorsun şimdi baban eve hiç gelmese annenle sana aylık parayı gönderse yine baba der misin ayrıca bir çocuk özellikle kız çocuğu baba sevgisi olmadan büyürse kendinden 20 30 yaş büyük erkeklerle birlikte oluyor ona kendisine babalık yapmasını istiyor olmayınca da kız yıkılıyor
O zaman ben boşa uğraşıyorum nal mülk yapak ileride çocuğum olunca güzel bir geleceği olsun okutayım bir şeyden mahrum kalmasın kazandığımı yiyeyim bezini değiştiririm tuvalet eğitimini verincede salarım sokağa
Mert söylemek istediğimi anladığını düşünüyorum. Sence de baba ve biyolojik baba ayrı şeyler değil mi? Benim kastettiğim gidip sadece para getiren değil baba dediğin zaten sever öper sarılır ama alt değiştirmek vs vs işlər anne yapmalı diye düşünüyorum.
Daha plan proje olmadan bekarken hayvan gibi çalışıp kariyer yapmaya çakışıyoruz burada kazandığıyla yiyip içip gezen hanımlarımız birde sidik yarıştırıyor ya ondan sonra şöyle iyi işi olsun falan niye çocuklara iyi bir gelecek tırı vırı iki yüzlüsünüz
Kaç senedir ileride çocuklarıma iyi bir gelecek vaat edebileyim diye tatil yapmadan çalışıp karınca gibi biriktiriyorum bende bilirdim karı kızla yemeyi parayı sırf altını değiştirmiyorum diye beni sevmiyorsun derse çocuğum onunda ağzını yırtarım ahahaha
Kızım için herşeyi yaptım Biberonda verdim uykuya yatırması masalı ayakta sallaması banyosu oyunları etkinlikleri Hiç pişmanlığım yok lakin bebekliğinide çok özlüyorum ya şimdi iciş biciş sevemiyo insan koca kızı
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
helal olsun. diyecek başka bi şeyim yok size. baba gibi babasınız. buradaki "ben altını açmam kusarım" diyenlerden kat kat babasınız hem de
Denmez tabi de bunu "türkiye" sınırları içinde yasayan insanlara anlatamazsın kendini yorma ama bakıp görürsünki en çok dayağı baba atarda burda derler olsun o senin baban güzel kardeşim sen bence insanlarla tartışmaya cevap vermeye hic kendini yorma herkes kaliplasmis olaylari benimsemis dorgula dedin zaman tepki vermeleri ondan iyi günler diliyorum
Ya altini degistiririz tmmda kucukken elemem yani zaten kibrit copu gibi parmaklari oluyo kirariz bide dus mus aldirirken vs hem boyunlarida durmuyo heryere donuyo kafalari nasi bakim ben o cocuga bi 6 aylik olmali bizim elimize gecmesi icin
0
9 Yorumla
Soran
+1 yıl
bi bebek tutmayı da bilmiyorsanız çocuk yapmayıverin
Bu ülkede erkeklerin çoğunun babalıktan anladığı uzaktan sevmek. Yorumlara bakınca da kadınlar alışmış zaten kuluçkalığa. Bir penguen kadar baba olamadınız be.
Kanka bak yurtdışında yaşıyorum türkiyedeki babalar ve kocalar ile burdakilere bakınca kesinlikle evleneceksen avrupalıyla evlen derim. Bunların egosu çekilmez
Soran
+1 yıl
Ya bak erkekleri geçtim. Kızın biri kalkmış diyor ki babası olmayınca da arkadaşım diyorlar. Alakayı bulabiliyor musun ben bulamadım :D
Çocuğu anne doğursun. Yemeğini anne yedirsin. Bezini anne değiştirsin. Bebekle anne ilgilensin. Bebekle anne oynasın. Baba ne yapıyor? Koca bir hiç. İstisnalar elbet var ama Avrupa'nın babalık konusunda daha çok devreye girdiğini düşünüyorum.
Herkesin bi görevi var, hayat müşterek olmamalı bence. Erkek bileğinin hakkını, kadın gönlünün güzelliğini koymalı ortaya. Gerektiği yerde erkek destek olmalı, yalnızca destek.
Bebek güvenli bağlanma ister, güvenli bağlanma anneye özgü bi şey değil. Babadan bağımsız büyüyen her bebek hayatının ilerleyen dönemlerinde sorun yaşar psikolojik olarak. Fizyolojiği biliyosunuz ne hoş psikolojik olanı da öğrenin de az bakış açınız genişler belki
Ya bak çok yakın tanıdığım bir çift var.. adam bebek sevmiyor, kadın çok istiyor diye bebek yaptılar. Ha şu an adam da ilgileniyor bebekle ama yine de senin istediğin kadar değil. Peki haksız mı? Yani kadın da haklı ama adam da haklı
Bu arada ilk mesajı seni tahrik etmek için yazdım özellikle biraz sert oldu. Ama diğer cevaplarını falan okudum; bu site profilinin çok çok üzerinde kultürlü birisin canım .. işin aslı buradakilerden birisin sanmıştım önceden. Yavaş yavas anlat kocana ama yapamıyorsa da yapamıyordur.. herşey kitapta yazanlara göre olmuyor.. malum dedelerimiz çok mu ilgi gösteriyorlardı acaba çocuklara? Hatta ninelerimiz tarladan vakit bulup ilgi gösterebiliyorlar mıydı? Güvenli bağlanma vs ok haklısın da bizim annelerimiz ninelerimiz çok daha kötü şartlarda bakıldılar inan. Yani hiç biri ki adam olmadı bunların?
Adam olabilmekten kastına bağlı. O dedelerden doğan annelerimiz bize çok mu düzgün baktı örneğin? Ben annemle hiçbir şeyi paylaşamazdım, regl olduğumda bile utandım bu normal mi? Ha hepsi güzel yerlere gelmiştir elbette ama iç dünyalarını bilemeyiz, görebilmemiz için çocuklarına bakmak lazım.
Öyle değil işte 3 kuşak oncemizin belki de 7-8 çocukları vardı.. tarla vs derken ne Anna ne baba ilgileniyordu.. çocuklar köyde kendi kendine büyüyordu.. hepsi mi çok sorunlu oldular bunların?
İşte diyorum ya evet sorunlu oldular :) Sorunlu diyebilmemiz için illa seri katil falan olmasına gerek yok ki, benim şu an yaşadığım bir şeyin sorumlusu annemse o da kendi annesinden öyle gördüğü içindir. Bu şekilde uzar gider.
Hahaha evet hepimizin ufak defek sorunları var mutlak.. benim de psikoloğu gitmek istediğim hatta gittiğim zamanlar oluyor ama ülkemizdeki insanların %99.9 una göre sağlıklı buluyorum kendimi. Yani zaten illaki psikolojik sorunlarımız mutlak olacak olmamasına imkan yok.. ama çok ama az.. Seni bilemem ama ben sağlıklıyım. Bebek senden daha iyi olacak zaten sen bilinçli bir anne olduğun için ama bırak da psikologlar da para kazansın 20 sene sonra hala :)
@sporayakkabı calisiyorsa o zaman elinden gelen baska yardimlar yapar erkek belki çocuğun altini temizleyemez ama yemek yapabilir ve ya temizlik konusunda yardim edebilir bu arada anne zaten calisiyorsa biri bakmak zorunda çocuğa
alakayı anlatabilirsen benim cevabım her şeye vardır da, alaka yok, boş yapmak için yapmışsın. babanın fiziksel varlığından yokluğundan bahseden kim? bebeğe bi süt vermeyenden bahsediyorum senin yok mu baban diyosun