Bir kereye mahsus 202 TL vermeleri değilde, çalışan biriyim sigorta kaç gün olmalıdır? Tam olarak nereyi aramaliyim, eğer kovalamazsan alamazsın dediler nerelere başvuru yapmalıyım?
Birde sigortami kendim yapsam bir sıkıntı olur mu? Yoksa işime devam edeceğim
Birde sigortami kendim yapsam bir sıkıntı olur mu? Yoksa işime devam edeceğim
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhaba.
Analık halinde çalışma durumu 4857 sayılı İş Kanunu m.74’te detaylı bir şekilde düzenlenmektedir. Maddeye göre “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir”
Fakat belirtmekte fayda vardır ki genel kural olarak kadın işçiye 16 haftalık analık izni boyunca ücret ödenmez. Kadın işçi analık istirahatinde olduğu dönem boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan geçici iş göremezlik ödeneği alır.
Bu durumun tek istisnası iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesinde işçiye analık izni boyunca ücretinin ödenmeye devam edeceği, işçinin de SGK’dan alacağı ödeneği işverene iade edeceği yönünde özel bir hüküm olmasıdır. Böyle bir istisnai durum söz konusu değilse, genel kural geçerlidir. Analık istirahati boyunca işveren ödeme yapmaz, kadın işçi SGK’den ödenek alır.
Oldukça detaylı bir konu olmakla birlikte herhangi bir hak kaybı yaşamamanız için konuyla alakalı olarak İş Hukuku alanında deneyimli ve bilgili bir avukata danışmanızda fayda bulunmaktadır.