Kendimi nasıl açıklayabilirim, bu durumda ne yapmam gerekir?

2.5 sene sürmüştü ilk ilişkim kötü bir sonla ayrılmıştık tâbii iletişim arada sırada devam ediyordu bir sene sonrasında hayatıma birini aldım onla da 8 ay falan sürdü evlilik adı altında ne yazık ki cinsellik yaşadım ve günler sonra gerçek karakteriyle yüzleştim pişman da oldum ama iş işten geçti üstüne bir de aldatıldım bir ay sonrasında geri dönerek pişmanlığını dile getirdi ve evlenmek istediğini söyledi istemeden bahsetti tabii artık güven sarsıldığı için reddettim. Biraz sonrasında ise 2,5 senelik sevgilim geldi ve evlilikten bahsetti benden sonra hayatına kimseyi almamış ve bu kesinlikle doğru beni hâlâ çok seviyor kendisi Erzurumlu dadaş kültür farkımıza rağmen çok iyi anlaşırdık son dönem hariç. Soruya gelirsek (dadaş olan) evlenmek istiyor ama reddediyorum çünkü ilişki geçmişim var ve ben bunu ona söylemeye utanıyorum reddettiğim için sebebini sorgulayıp duruyor. Hani evlilik olmayacak biliyorum orası kesin çünkü kimsenin duygularıyla oynamaya yalancı bir geçmiş üzerine yuva kuramam ah denen bir şey var. Yaptığım hatanın bedeli bu şekilde ağır olmamalıydı iki arada bir dere de sıkıştım yarın öbür gün başkasıyla evlenirse kesin çok üzüleceğim ama yapacak bir şeyim yok? En doğru nasıl ifade edebilirim ailemi tanıyan birisi hani kötü bilmesini de istemem açıkçası

Kendimi nasıl açıklayabilirim, bu durumda ne yapmam gerekir?