Deniyor

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

Burbie

Evrim düşünülenin aksine bir bilinçsel süreçtir. Peki nedir bu süreci kontrol eden bilinç? Elbette şartlara göre tetiklenen canlıların tercihleri. Tüm canlılar bir şekilde, bulundukları ortamlara uyum sağlamak amacıyla kendilerinden sonra gelecek nesillere en iyi genleri aktarmayı amaçlar. Bu da onların eş tercihlerini olası koşullara göre belirlediklerini gösterir. Fakat gelişmiş hayvanlar olan biz insanlar için bu durum biraz farklı. Özellikle modern insan için eş tercihleri konusunda başka kriterler de eklenmiş durumda. Bu da doğada başka canlılar için göremeyeceğiniz ve sadece insanlar için geçerli bir cinsel seleksiyon süreci olduğu anlamına geliyor.

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

Sen vereceksin 100 dolar!

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

İlki para diyebiliriz. Doğada canlıların eş seçimlerinde güce ne kadar önem verdiği düşünülecek olursa aslında insanoğlunun da içgüdüsel olarak paralel bir düşünceyle haraket ettiği söylenebilir. Çünkü para artık insanlar arasında en büyük güç göstergelerinden biri haline gelmiş durumda. Fakat bu yalnızca insanlara has. Çünkü doğada hiçbir canlı bu tarz maddesel araçlar edinmemiştir. Güç onlar için sivri dişler, uzun boynuzlar veya güçlü bir zehir iken biz insanlar kendi yarattığımız bir materyali bu anlamda ön plana çıkarmış durumdayız. Dünyaya getireceğimiz yavrularımıza en iyi bakabilecek olan en çok parası olan kişi olacağından bu dürtüyle hareket ederek tercihlerimizi bu doğrultuda şekillendirmekten çekinmiyoruz.

Dillerden düşmeyen Ferhat’ın aşkı

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

Hiçbir faydası olmadığı ya da iyi bir gen aktarımı yapmasa bile bizi bunu göz ardı edebilecek konuma getiren o garip his yani aşk, insanlara atfedilmiş belki de en ilginç eş seçme yöntemi. Doğada başka canlıların da aralarında duygusal bağ kurduğu gözlemlense de henüz insanların dillere destan olan aşkının başka hiçbir canlıda olmadığı düşünülmekte. Bazen olabilecek bütün olumsuzluklara rağmen bütün evrimsel dürtülerimizi çöpe atıp yine de tercihimizi aşık olduğumuz kişiden yana kullanıyoruz. Peki bunun nedeni ne?

Primat atalarımızın zekalarının gelişimi ile beraber beyinleri de yavaş yavaş büyümeye başlamıştır. Büyüyen beyinleri yüzünden yavru annelerinin gebelik süreleri kısalmış çünkü artık yavrularını daha büyük olan kafataslarından ötürü dünyaya getiremez hale gelmişlerdir. Bu da yeni doğan yavruların prematüre olması sorununu beraberinde getirmiştir. Yavrular bu sebepten ebeveynlerine muhtaç ve bir süre bakımlarına ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Bu durum aile kavramını ortaya çıkarır. Yeni duyguları tatmaya başlayan atalarımız aşk denen o tuhaf düşünceye ilk olarak adımlarını o zaman atmaya başlamışlar. Belki de o zamanlar anne adayı olan bir dişi için en çok aşık olan eş adayı yavrusuna en iyi bakabilecek kişiydi kim bilir.

Siz hiç çirkin prenses gördünüz mü?

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

Doğada hiçbir canlı güzel bulduğu için cinsel bir birleşme yaşamaz. Güzellik peki biz insanlar için neden bu kadar önemli? İnsanların daha da güzel olmak uğruna servetler yatırdığı bu algının oluşması ve eş seçimlerimizi buna göre yapıyor olma nedenlerimiz biyolojik değil tamamen psikolojik bir süreç. Belki aklınıza tavuskuşu gibi bizlere güzel gözüken canlılar gelmiş olabilir. Fakat bu onlar için güzel olmaktan öte bir güç göstergesidir. Doğada mühim olan hayatta kalma iç güdüsüdür.

İnsan egoist bir hayvandır. Güzel bir yüz gördüğümüzde beyindeki ödül merkezi uyarılır. Haz duygusu ile kendimizi daha iyi hissederiz. Bu da eşlerimizi seçerken bizi etkileyen bir etken oluşturur.

Kültür karmaşası

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

İnsanoğlu kendini bizler ve onlar diye ötekileştirmeyi çok sever. Biz iyiyiz onlar kötü psikolojisinin temelindeki içgüdü ise hangi koşulda olursak olalım bizden olanı daha güvenilir bulmamızdır. Yapılan bir araştırmaya göre insanlara hangisi daha güvenilir diye gösterilen insan yüzlerini ülkelere göre her vatandaş kendi ırkına yakın görseli seçmiştir. Bu durum bize gösteriyor ki eş seçimlerimizi bariz bir çoğunlukla kendi kültürümüze ait bireylerden yapıyoruz.


Ve son olarak hani diploman?

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon

Maddiyat her ne kadar önemli gözükse de bir çoğu için pek de önemli değil. Daha önemli olanı ise kişinin kendini ne kadar geliştirdiği. Düşünsel farklılıkları ortadan kaldırmak adına her birey kendi eğitim ve bilgi düzeyine yakın olanı tercih etmeye meyillidir. Özellikle günümüz gelişmiş toplumlarında bu durum daha çok görülmekte. Eğitim, kariyer, kişisel gelişim gibi kişinin kendine kattıkları; hem bulunduğu toplum yapısını belirliyor hem de hedef kriterleri oluşturuyor. Bu nesillerdir görülen bir durum ve özellikle aileler için büyük bir artı. Ne de olsa beni ne doktorlar istedi diye başlayan hikayelerin ana kahramanları tarafından yetiştirilen nesilleriz.

İnsanlarda Ci̇nsel Seleksi̇yon
16 Cevap