Cinsel ilişkide rıza yaşı 16'dan 14'e indirildi. 14 yaşındaki bir kişinin cinsel ilişki yaşaması doğru mu?
Belçika'da ceza yasasında yapılan yeni değişiklikle, 16 olan cinsel ilişkiye rıza yaş sınırı 14'e indirildi. Bu yaştaki bir kişinin ilişkiye girdiği kişi ile arasındaki yaş farkı 5'ten fazla olmayacak. Belçika'da 1900'lü yılların başındaki yasal düzenlemelerde cinsel ilişki sınırı 16 olarak belirlenmişti. Ancak günümüzde bu sınırın gerçeğe uymadığı belirtildi. Bu nedenle, 14 yaşından itibaren gönüllü cinsel ilişki ceza kapsamından çıkarıldı. Ancak yaş sınırıyla ilgili bazı koruyucu hükümler getirildi.
Yeni düzenlemeye göre, 14 yaşındaki birinin cinsel ilişkiye girdiği kişiyle arasındaki yaş farkı 5'ten fazla olmayacak. Bu sınırı aşanlar, tecavüz suçuyla yargılanacak. Örneğin, 14 - 15 yaşındaki birinin, 30 -40 yaşındaki bir kişiyle birlikte olması yasak. Böyle bir durum, tecavüz suçu kapsamında değerlendirilecek.
Yasa değişikliği Flaman cinsel sağlık merkezi Sensoa' ın önerisi üzerine gerçekleştirildi. Sensoa yetkilisi Erika Frans, Flaman Televizyonu'na (VRT) yaptığı açıklamada, 16 yaş sınırının gerçekçi olmadığını savundu. Frans, "15 yaşındaki bir genç bazen kendinden 5 yaş büyük biriyle kendi isteğiyle ilişkiye girebiliyor. Bu bir gerçek" dedi. Belçika'da yeni yasa değişikliği ile tecavüz ve cinsel bütünlüğü ihlal eden diğer suçların cezası ağırlaştırıldı. 1867 yılındaki yasa ile hayata geçirilen müstehcen şaka ve esprilerilerin cezalandırılmasına ilişkin madde de, yürürlükten kaldırıldı.
Cinsel ilişkide rıza yaşı 16'dan 14'e indirildi. 14 yaşındaki bir kişinin cinsel ilişki yaşaması doğru mu?
Doğru bir karar Bakın ben Türkiye'ye 1999'da geldim ve burda önceden 14 yaşındaki kızlar herşey yaşıyordu hatırlar mısınız bilmiyorum ama kocaman sayılıyorlardı. Ve 14 yaşında olup zengin aile kızı olan kızların çoğu cinsellik en basit bile olsa öpüşme yaşıyordu. Bunu iyi hatırlıyorum 14 yaş küçük bir yaş değil kız tarafı için. Aileye göre evlatları 30 yaşına gelse de çocuk sayılıyor o başka ama bilimsel olarak çocuk değiller. Çocuğun aklı 7-8 yaşından sonra herşeyi anlamaya başlar cinselliği de bilir merak etmeyin. Siz bebek doğurmayı 14 yaşına göre ağır buluyorsanız o ayrı ama seks yapması için 14 yaş uygun bir yaş'tır. Sadece biz insanlar bunu kabullenemiyoruz. Zaten büyüklere bile kabullenemiyoruz ya neyse namus meselesi falan filan bahanesi :D Bunun diğer sebebi de bizim kızların geç büyümeleri olabilir, çünkü bizdeki kızlar 18 yaşında bile 8 yaşındaki süt çocuğu gibi duruyor Belçika'nın 14 yaş kızı bizim Türk kızının 25 yaşına eşit seviye'de o yüzden öyle bir karar alınmışta olabilir, yaşa takılmayın olgunluğa bakın. Türkiye'de böyle bir karar alınamaz haliyle bizimkiler 30 yaşında olgunlaşıyor anca bebeler :D :D
Habercilik kokan bir soru basligi. Dikkat ettim de cogu uye bizde oldu sanmis. Keske yasa degisikliginin hangi ulkede oldugunu daha yukarida belirtseydin. Okumaya usenen bir toplumuz malum. Haber sitesi basliklari gibi yaniltici bir yonlendirme olmus.
Uzun yazi okuyan uye sayisini az cok tahmin edebiliyoruz. Sorun bu kolayciligimizda zaten ama basliga dikkatli bakinca bizim ulkemizde olmus gibi algilanmasi normal. Elbette yorum yapacaksak hepsini okumamiz gerek ama.
Valla ben soruyu sordum, gerekeni okuyucu yapsın :) ister okusun başka ülke olduğunu anlasın, isterse okumasın ülkemizde niye böyle olmuş diye eleştirsin...
Bunda bir sorun yok ki Avrupada kızlar 11 yaşında yapıyo. 14 yaşında bir kız kendi rızasıyla yapıyosa yapar. Orası Avrupa Türk kafasıyla bakmayın dünyaya. Dünya Türkiyeden ibaret değil
@biralexolanadam Evet ama öyle Avrupada. Ben bir İngiliz ailenin evine gitmiştim emlakçıyım. Adam kızımın odasına girmeyin erkek arkadaşıyla odasında dedi kız daha 13 yaşında. Düşün İngiliz bir baba 13 yaşındaki kızının özel hayatına saygılı. Sonra kız odadan dışarı çıktı saçları ıslak banyo yapmış odada. Bodrumda da 11 yaşında bir İngiliz kızın condom aldığına şahit oldum
11 yaşındaki kızın cinsel hayatının olması normal mi yani? Avrupalı ne yapsa doğrudur zihniyetinden kurtarın kendinizi. Bunun Türk kafasıyla ne alakası var? Dünyanın hiçbir yerinde bu sağlıklı bir durum değildir. İngiltere'de çocuk gelin sorunu da var, onu da mı normal görelim?
Bize bazı şeyler aykırı geliyor kabullenemiyoruz,, daha çocuklar diyoruz, üzülüyoruz erken yaşta yapılan cşnselliği bırakın evlilik bile yürümüyor,,, benim kafama takılan şu,, kız ya da erkek hiç farketmez ergenliğe geçtiğimizde bu duyguları hep yaşıyoruz, merak ediyoruz,,, ama olunca hoşgörümüzü kaybediyoruz ,, aaaa olurmu canım hiç daha yaş kaç hayırdır falan,,, çok şaşırıyoruz ama günümüze baktığımızda o kadar uçuk hayatlar var ve yaşanıyor ki ,, insan insanlığını unutuyor,,, artık ne Türkiye de ne de dünyanın her hangi bir yerinde olan şeylere hiç şaşırmıyorum,,, biz İSLAM dinine göre 13/14 yaşlarında evlendirilebiliyoruz... bunu dile getirdiğimizde saçmalık diyorlar,, ama Avrupa da ilişki yaşı 12 ye düştüğünde bu barbarlık DEĞİL hürriyet oluyor,,, ama biz yapsak , gerici, islamcı,, cahil,, yobaz Türkler oluyoruz ,, bu sizcede enteresan değilmi
14 yaşında bir kız cinsellik isteyebilir yaşayabilir kndi yaşıtıyla ama tutup 30 yaşında bir adamın 14 yaşında kızı kandırması sapıklık. Ayrıca Avrupada ortalama bekaret kaybetme yaşı zaten 13 müş
Bence kesinlikle yanlıştır 14 yaşında bir çocuk cinsel ilişkiye girmeyi kendisi istese bile bu çok yanlış bir harekettir ve çevresi tarafından bunun yanlış olduğu ona söylenmelidir Ben 20 yaşındayım hala geçen ay verdiğim kararlar için ah keşke öyle yapmasaydım diyorum
Cinsel ilişki sanki bir virüs bir hastalık ağır bir suçta doğruluğu tartışılıyor.. 14 yaşındaki kişiye bir sorumluluk vs yüklemiyor kendi rızasıyla olabilir
Yaşaması normal değil. Fakat zaten pratikte olan bir durumu yasalaştırdılar. Pek fazla değişen bir şeyin olacağını düşünmüyorum. Sadece 3-5 çocuk yasal olmadığı için korktuğu için yapamıyordu bu yasa da onlara zemin hazırladı.
En İyi Cevaplar