Erkekler de çok yoğun bir ego orunu var, evlendiği kadına soyadını taşıyabilecek kadar değer vermiyor neredeyse hiçbiri? Her ne kadar dünyada yavaş yavaş azalsa da türk erkeklerinin bu sorunlarını aşması milyonlarca yıl sürer bence.
Cevabın nedir?
Medeni kanunda kadının ister kocanın soyadını ister kocanın soyadiyla birlikte kendi soyadını kullanabileceği yazar her şeyden önce kanunda erkeğin kadının soyadını almak gibi bir seçeneği türkiyede yoktur. En basit tansu ciller örneğinde koca evlenip Çiller soyadını almamistir, karidan bağımsız evlenmeden önce mahkemeye soyadını değiştirmek istediği hususunda başvurmuş çiller soyadını seçmiştir evlenince de doğal olarak aslında yine kocanın soyadını almıştır. Yüzyıllardır erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz hiçbir zaman eşitlik olmamış ve bu en başta yasalarla maksimize edilmiştir. Kanunlar bile erkek egemen görüşü korurken insanların farklı düşünmesi beklenemez zira mümkün kilinmamistir
20 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)+1 yılÇiftlerin tercihine bırakılmalı bu. Yasal olarak kadının erkeğin soyadını alma zorunluluğu beni de rahatsız ediyor. Gizli sormasaydın bunu keşke.
32 Yorumla
Soran+1 yılGizli sormamam bir şeyi değiştirmeyeceği için gereksiz.
Cevap sahibi+1 yılYazdıklarını takip ederdim diye dedim. Bu sitede feminist yok fazla.
Gizli Üye(30-35)+1 yılerkek kadının soyadını almaz çünkü isim kişiliği oluşturur ve erkeğin kişiliğini değiştirmesi zordur. kadında öyle bir durum yok 10 dakikaya bir kişilik değiştiriyor zaten. evlenince soyadıda aradaki kişilik değiştirmede kaynıyor bu yani.
04 Yorumla
Soran+1 yılkişilik değişme hızını cinsiyete bağlamanız cehaletinizin mükemmel bir göstergesi.
Cevap sahibi+1 yılcinsiyetle alakalı çünkü cinsiyete göre hormonlor değişiyor ve bu konuda kadınlar daha el verişli.
Soran+1 yılHangi bilimsel araştırmaya dayanarak söylüyorsun bunu merak ettim? Yoksa sadece kimsenin umursamadığı ve hiç bir geçerliliği olmayan kendi fikirlerin mi?
Cevap sahibi+1 yılaman kocanın soyadını almazsan alma. Erkeğin seni sahiplenip koruyup kollamasını istemiyor isen öyle boş dolan.
Çocuk doğduğu zaman doğumdan dolayı doğrudan anne ile soybağı kurulur. Babayla kurulmuş olabilmesi de soyadına bağlı sayılabilir bir bakımdan. Kadının erkeğin soyadını alması zaten zorunlu degil.
06 Yorumla
Soran+1 yılTürkiyede zorunlu
Soran+1 yılSonuçta erkeğin iki soyadı taşıması gibi bir zorunluluk yok? Nüfus cüzdanında sadece kendi soyadı yazıyor? Mantıklı olan herkesin sadece kendi soyadını taşıması veya iki tarafında birbirininkini alması değil mi?
- +1 yıl
Hanımefendi kadın narin bir varlıktır. Erkekse kadını korumak için daha güçlü yaratılmıştır. Yani kadın erkeğin himayesinde ve bunun delili sayılabilir. Illa ki almak istemiyorsanız yurtdışında evlenebilirsiniz bu sizin tercihiniz. Ancak ben bunun Türkiye'de böyle olması gerektiğini düşünüyorum.
Soran+1 yılKadın sadece türkiyede mi narin? Artık insanlık değişti, herkes şehir hayatı yaşıyor erkekler ve kızlar aynı şartlarda büyüyor neyin narinliğinden bahsediyorsun?
- +1 yıl
Öyle mi? Bir kadın sokakta tacize uğradığı zaman erkek koruyabilir onu. Sen kaç kez bir kadın tarafından tacize uğrayan bir erkeğin başka kadınlarca kurtarıldığını gördün? Kadın sadece Türkiye'de narin değil ama Türkiye dışında birçok yerde aile ilişkilerine çok fazla önem verilmiyor. Evlilik olmuş olmamış onlar için fark etmiyor. O toplumları örnek almak istiyorsanız evlenmeyin.
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
11Cevap
Kadin dedigin kime ait olmasini bilmeli seven kadin zaten soyadiymis falan sorun yapmaz. elbette ister esinin soyadini tasimak bunun disinda konusmak artniyet aramaktir toplumsal belli kurallarimiz var hukuk kurallari disinda !!
112 Yorumla
Soran+1 yılKadın kime ait afedersin? Eşyadan değil bahsettiğim İNSAN. İki kişi evleniyorsa ikisi de birbirine aynı seviyede "ait" olur. Sen evleniyorsun birini satın almıyorsun ki üzerine kaydettiresin?
- +1 yıl
Bu kaydettirme degil ki.. bu bizim toplulumuzun orf ve adetleri geregi de mevcut olan bir durum yasalarla da bu durum bu sekilde guvence altina alinmis !! Kendine mulkiyet konusu gibi dusunme zaten kendi soyadindan vazgecmen gerekmiyor ki kanunen hala kendi kizlik soyadini kullanabilirsin kocanin soyismini de alarak bu kadar basit
Soran+1 yılBu BÜTÜN kültürlerde vardı ama dünya yavaş yavaş bu saçma kültürü aşıyor. İnsanları beyinlerini kullanmaya başladı, siz de deneyin.
Soran+1 yılgenelleme değil bu, 3-4 toplum hariç kaç yerde kadın soyadı kullanılıyordu allah aşkına? Kültür saçma çünkü bir anlam ifade etmiyor. Kraliyet ailesinden falan gelmediğin sürece o kadın neden senin soyadını taşımak zorunda olsun? Hangi soyu devam ettiriyorsunuz?
- +1 yıl
Zorunda degilsin zaten evlenme kanunen yapilmasi gerekiyor hemde !! Ama bizim toplulumuza gore bunu senin dert etmen pirincin icinde tas aramana benziyor zaten seven kadin erkegine bagli olmak ister oyle seyleri takmaz bile ha oturur konusursun dersin boyle boyle kendi soyadini hala kullanmak sartiyla kocanin da soy ismini alirsin.. hangi kadin kocasinin sevdiginin soyismini almam diye diretir feminist bakis acin yuzunden olaya dar bakiyorsun
Soran+1 yılerkek kadının soyadını almaya bu kadar karşı olduğuna göre sevmiyor o zaman. Zaten sizin ülkede ne için evlenildiği de ortada..
- +1 yıl
Ya sen nasil birseysin? Onyargilarin bir dolu nefret dolusun erkeklerle bir alip veremedigin mi var git sakinles oyle gel !! Sizin ulkeymis sen hangi toplumda yasiyorsun senin koyun bagin bahcen yok mu hangi kulturu tasidiginin farkinda degilsin heralde kendini soyutlamaya kalkiyorsun git sakinles oyle gel
Soran+1 yılErkeklerle değil, kadınları aşağılayan ve bunu normal sanan islam ülkeleriyle bir alıp veremediğim var. Mordern ve mantıklı avrupa erkeği ile gayet iyi anlaşıyorum ama benim şanslı olmam türk kadınlarını acınası kadınları terkedeceğim anlamına gelmez.
- +1 yıl
Ben islama bagli biriyim ve yasamayada calisan biriyim dinimi kendi nefsimle savasarakdan ve bayanlara deger veren biriyin cunku bayanlar islam dininde onemli bir yere sahiptir gercekden zaten herkes dinini yasasa o sekilde asla sorun olusmaz biraz olaylari iyi irdelemeni tek acidan hersey bakmamani oneririm hayatda bile
Soran+1 yılevet yarım akıllı ve gereksiz insan yerine konulabilir. Erkeklerle aynı suçu işlediğinde birine 10 kırbaç uygulanırken diğerine recm ile ölüm cezası da uygulanabilir ama islam kadınlara değer veriyor çünkü cennet annelerin ayakları altında<3 Değer veren haliniz buysa diğer türlüsünü görmek bile istemiyorum. Bu şekilde bile insanlıktan çıkmışsınız.
Gizli Üye(36-45)+1 yılmilyonlarca yıldan beri gelen geleneği, örfü, adeti, ananeyi değiştirmek de sen gibilere kalmış zaten.
02 Yorumla
Soran+1 yılMantıksız şeyler değişmek zorunda. İlkel bir hayat yaşamayı geleneğe bağlayamazsınız.
Herkes kendi soyadını kullansın ne gerek var böyle şeylere ;)
01 Yorumla
Soran+1 yılBence de en mantıklısı o.
Cinsel Yaşam konusunda 338 cevap paylaştı. bence senin ego sorunun var, sen bul bir tane eş adayı de ki sen benim soyadım taşı
017 Yorumla
Soran+1 yılNişanlım soyadımı taşıyacak zaten. Bu ego sorunu değil, evleneceksek neden soyadından vazgeçen tek kişi ben olayım? Bal gibi de ataerkil sistem ve ego sorununun birleşimi.
Soran+1 yılKız gibi değil, kadınları eşyası olarak görmeyen sağlıklı beyne sahip bir birey.
Soran+1 yılNişanlım türk değil, insanların sorgulamaktan korkmadığı bir ülkede yaşıyoruz.
Soran+1 yılTürk olmadığı için beyni var demek ki.
Soran+1 yılBen türk değilim. Türkiyede büyüdüm babam yüzünden ama türk değilim.
Soran+1 yılOnlar zaten kabullendi bunları. İnsan hakları falan uygulanıyor hani bilirsin, kimseye ikinci sınıf vatandaş gibi davranılmıyor. Devleti yöneten insanlar da kadın düşmanı değil. İslam ülkesi değil sonuçta :)
Soran+1 yıleşinden boşanamama, yarım miras gibi haklar evet. Aynı suçtan erkeğe 100 kırbaç uygulanırken kadına recm ile ölüm uygulanıyor. Mükemmel haklar gerçekten.
- +1 yıl
sana islamı seç ya da gel tr de yaşa diye davet mi attılar? sen sikt. r git nerde nasıl istiyorsan orda yaşa, beğendiğin din ve ülke neresi ise oraya ufaktan yol al... islamı eleştirecek kadar götün yiyorsa açıktan sor sorunu da sonra başına geleceği gör! bu salak sorunu bile açıktan soracak cesaret yok! burada kimse bir diğer dini sana kötülemeye çalışmadığına göre sana islami yönden bir şemsiye girdi çıkaramıyorsun ki g. t acın var
Soran+1 yılManchester Üniversitesinden Achilla Georgiou. İstediğin zaman gelip kafamı kesebilirsin. Tehdit etmek kolaydır tabi :D
Soran+1 yılverdiğim diğer örnekler ışidden değil birebir islam ülkelerinin anayasalarından.
Kültür gibi düşünelim üstünlük filan alakası yoktur
08 Yorumla
Soran+1 yılAtaerkil bir kültürden bahsediyorsak bal gibi üstünlükle alakası var.
Soran+1 yılNişanlım türk değil ve ikimizde iki soyad kullanacağız :)
Soran+1 yılYalnız neredeyse tüm dünyada erkek soyadı kullanılıyordu şimdiye kadar? Ama diğer insanlar sizin kullanmadığınız yerleri kullanarak düşünmeyi tercih etti ve ne kadar mantıksız olduğunu farketti. En yakın zamanda türk milletinin de "düşünme" yeteneğini keşfetmesini umuyorum.
Soran+1 yılYeniliklere açık değilsiniz. Hiçbir şeyin mantığını sorgulamıyorsunuz. Ama mutlu olmaksa evlendiğin kadınla birbirinizin soyadını alın? İkiniz de iki soyad taşıyın? Yediremezsiniz ama kendinize. "Erkekliğinizi" bozar çünkü.
+1 yılsende ego yoksa neden zoruna gidiyorki.. bu ezelinden senin dediğin gibi olsaydı buna erkeklerinde itiraz etceğini sanmiyorum... birinin soyadi olcakmiş erkeğin olmuşki daha mantikli
113 Yorumla
Soran+1 yılneden daha mantıklı?
- +1 yıl
kadinlar evlenince erkeğin yanina gider ailesiyle iç içe olur kadini evlenince hayati cevresi yüzde 90larda değişir kisacasi kadin evlendiği erkekle bir olur onunda soyadini almasi çocuklarinda bu soyadla devam etmesi.. herkes kendi soyadıyla kalacak olsaydi.. olurduda erkek kadinin soyadini almaz be
Soran+1 yılKadınlar evlenince köylerde erkeğin yanına gidiyor. Şehirlerde ise yeni bir eve taşınıyorlar.
- +1 yıl
arkadaşim bu söylediğin şehirlerde bile nadir yinede erkeğin çevresindedir kadinlar... zaten kadinlarin birçoguda kendini koruyan kollayan erkek ister onu zaten kendinden üstün bir durumda tutar çoğunluktan basediyorum bak.. konuyu saptirdimmi bilmiyorum... avrupada nasil soyadi olayi biliomusun
Soran+1 yılSen şehir derken diyarbakır konya falan anladın heralde?
- +1 yıl
ben İstanbul doğumluyum başkada biyer bilmem bu kanun ülkenin kanunudur çoğunluğa bakinca oralari neden saymayalimki.. bu arada kanun isviçreden alinmiş
Soran+1 yılİsveçliler artık uygulamıyor ama. Onlar gelişime açık çünkü.
- +1 yıl
onlarin zaten soyu belli diildi desene.. İsveçlileri türk kürt alevi sunni dinli dinsiz açik kapali die meşgul etmiyoarki bak sıra soyadına kadar gelmiş değiştirmişler
Soran+1 yılİskandinavların türklerden daha eski bir tarihi var aslında ama sen bilirsin.
- +1 yıl
yok ben herşeyi bilmemde sende daha bişey öretemedin türklerin tarihine bakarken nerden başladin bide ben onlarin soyu belli diil derken dibini kasdetmedim
Soran+1 yılKendi kültürlerini devam ettirmişler en azından. Siz arap kültürün yaşıyorsunuz.
- +1 yıl
neyse sorunun temeline inelim... anayasa mahkemesinde bu konu tartişilmiş çoğunluk erkeğin soyadinin alinmasi gerektiğini sölemiş kanunlaşmiş ama bu çoğunluk içinde yanliz bir bayan varmiş... buyüzden erkek soyadi çok kadin olsa kabul etmezlerdi belki
- +1 yıl
arap kültürümü türkler araplari sevmezki... kastin islammi
Çoğu kişi artık iki soyadını birlikte kullanıyor
03 Yorumla
Soran+1 yılKadınlar evet, erkekler kullanmıyor.
Soran+1 yılO Tansu Çiller'in soyadını evlilik yoluyla alamadı ama. Sonradan mahkemeye soyadı davası açtı.
Gizli Üye(36-45)+1 yılÇokmu önemli bişey sanki soyadı herşey bitti bir soyadı kaldıydı demi
02 Yorumla
Soran+1 yılÇok önemli olmasaydı erkekler de kadınlarınkini alırdı zaten. Önemsiz olduğunu kanıtlamak için sen öyle yap o zaman.
Cevap sahibi+1 yılSen ona kadınlık o sana kocalık yapıyosa soyadı dediğin neki yahu :) inan istediğim gibi bir eşim olsun mümkünse adımı bile veririm canımada veririm soyadı nedir evliliğe gram katkısı varmıki sorun ediyim
saçma olur öyle olsa.
01 Yorumla
Soran+1 yılKadın erkeğinkini alınca da saçma oluyor? Size aksini düşündüren tek şey sistemin bu şekilde oturmuş olması.
Cinsel Yaşam konusunda 317 cevap paylaştı. Otarafa geçiyorsun kadın alcak
14 Yorumla
Soran+1 yılHayatınıza bir kez olsun bazı şeylerin sebebini sorgulayın lütfen. Erkek ve kadın evlenince kendi hayatlarını kuruyorlar, kimse bir tarafa geçmiyor.
Soran+1 yılAlt tarafı bir kelime olsaydı bu kadar kalıplaşmazdı işe.
Benim görüşüm kız erkeğin soy adını alır ve onu kullanır sadece.
06 Yorumla
Soran+1 yılNeden peki?
Soran+1 yılBu iş böyleçünkü mü :D Ne kadar korkaksınız ya :D Azıcık sorgulasanız hapse atmayacaklar :D
Soran+1 yılİlkel hayatınızda başarılar o zaman
+1 yıleşcinselliğe hayır asdasdasdadsdadadsasd
00 YorumlaBu kadar feminist olmasan? :D
14 Yorumla
Soran+1 yılSorgulamaktan bu kadar korkmasanız? En kısa zamanda feminizmin anlamına bakmalısın bir kadın ya feministtir ya da mazojist.
Soran+1 yılO seninkini hayatta almaz işte. Ülkenizde erkeklerin kadınlara verdiği değer bu. Sizi üzerlerine geçirilecek bir eşya olarak görüyorlar.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Üniversite Tercih
Güzellik & Bakım