Detayı okuyun. Osmanlı düşmanı değilim. Türküm. Din düşmanı da değilim böyle ithamlarda bulunmayın.
Aslında soruyu böyle sormayacaktım ama böyle sormam icab etti. Hem çarpıcı olması için hem de aklımdakini anlatmak adına böyle sordum. Demin youtubeda müzik dinliyorum. Nostalji yapayım dedim. Eski şarkıları dinlerken Sertap Erener’in Here I * ve Everyway That I Can şarkılarına denk geldim. Everyway That I Can şarkısının 1:56 dakikasında dansöz karşısında mastürbasyon yapan bir kadın gözüme çarptı dikkat etmemiştim daha evvel. Görselini en iyi ifade eden kısa notunu buraya ekleyebilirsin...Benim de hep aklıma takılırdı. Padişahın dünyanın her yerinden gelen cariyeleri var. Bu cariyeler özel seçilmiş güzel sağlıklı kadınlar. Görevleri de Osmanlıya padişahtan sonra varis olacak sağlıklı bir erkek evlat doğurmak. Onu iyi yetiştirmek. Kafadan padişah 10 kadınla yattı diyelim. Bu 10 kadın bir dahaki sefere kadar bekleyecek sıra gelesiye kadar. E padişah da sürekli İstanbul’da tahtında oturmuyor. Sürekli sefere gidiyor. Macaristandır Eflaktır Boğdandır Viyanadır İran Irak falan... Gitti mi de en az kafadan 1-2 sene yok bu adam. Peki bu kadınlar padişahın yokluğunda ne yapıyorlardı? Hareme erkek sinek bile girmesi yasak haremde çalışacak erkek görevliler ya dilsiz ya da hadım edilmiş ya da her ikisi de. Burada da Sertap Erener’in 1:56 dakikası devreye giriyor. Cariyeler, gözdeler sultanlar da mastürbasyon yapıyordu diye düşünüyordum ve belki de aralarında lezbiyenlik olabileceğini de düşünüyordum. Yine düşündüğüm bir başka nokta da insanlar her zaman aynı şeylerden zevk almazlar. İnsanda zevk mekanizması stabil değildir. Uyuşturucu ya da uyarıca maddeler insan beynine zevk verirken her zaman aynı dozda vermez. Çünkü insan ona da alışır. Duyarsızlık başlar. İşte bu noktada da Padişahların bazen sırf keyif olsun diye ya da kendilerini güçlü hissetmek amacıyla aktif gay olabileceklerini düşünüyorum. Çünkü ona hayır diyebilecek bir kadın yok. Kendi coğrafyasında mutlak güç. Her yer kadın. Acaba sırf değişiklik olsun diye erkeklerle aktif cinsel birliktelik yaşamışlar mıdır? Çünkü bunun örneklerini Yunan ve Roma mitolojisinde görüyoruz. Osmanlı padişahları çok entelektüel yöneticilerdi. Yunan ve Roma mitolojisini, İskenderi, İlyadayı falan eski metinlerinden direkt okuyorlardı. En azından Fatih öyleydi. Yine okuyan yazan çizen lisan bilen adamlar oldukları için sanatçıydılar da aristokrat zevkleri vardı. Şair olanlar var. Fikir adamı olanlar var. Batılılaşmayla birlikte tiyatroya, operaya merakı olup Batı müziği eğitimi alan var. besteleri olan var. Ressam olanları var. Yani onlar da Büyük İskender gibi ya da diğer Roma Kralları gibi güç tatmini olsun diye yapmış olabilirler mi? Ayrıca böyle bir şeyi yapsa bile kimse engel olamazdı. Ne şeyhülislam ne de Has Odabaşı. Yine halife falan demeyin bu padişahlar içinde şarap ve rom içen padişahlar da var. 2. Abdülhamit rom içiyormuş. Yavuz şarap içiyormuş. Bunları kendi divanlarında anlatıyorlar.
Güncellemeler
+1 yıl
Keşke şu soruyu gerçekten tarih bölümünden mezun olan biri okumuş olsa da bize doğru bilgi verse. Hiç bir tarih hocasına böyle soramadım bu soruyu.
Osmanlı hareminde lezbiyenlik ve mast. yapan cariye var mıdır? Sizce padişahlar arasında aktif gaylik olabilir mi?
Olabilir, fakat bu konu daha derin tartışılır ve hassas bir şeydir! Lezbiyenliğin tarihi MÖ 192 dayanıyor denilmekte o zamanın şartları nelerdi bilmek öğrenmek gerekli. Tekrar ediyorum bu konular hassas konulardır, kaynakları yok harem vardı bu bir gerçek hareme padişah (erkek) hoşlanmayan kadının ne işi var demek düşer. Mastürbasyon yapmış olabilirler Hadım Sümbül Ağa gibi erkek ağalar vardı cariyeler başında fakat bunlar erkekliği olmayan erkekti bunlarda var çok derin iyice beyin yoran şeyler.. Murat Bardakçı'nın Osmanlı'da Seks adlı kitabı var bunu oku belki vardır aklını kurcalayan soruların cevapları.. Kal sağlıcakla.
Harem ağaları erkekliği olmayan değil küçük yaşta hareme alınan ve hadım edilen erkekler. Bir de o zamanlar lezbiyenlik diye bir şeyin bizim toplumumuzda bir karşılığının olacağına inanmıyorum. Çünkü Yakup Kadri’nin Sodom ve Gomore adlı romanı Osmanlı çöküş dönemide itilaf devletinin işgaline uğradığında İstanbuldaki ahlaki çöküntüden bahsederken Türk ve Avrupalılar arasındaki seks partilerinden, lezbiyen ve gay partilerinden bahsediyor. Yani Osmanlıda lezbiyenliğin bir karşılığının olduğunu düşünmüyorum. Ve alınan kadınlarında ben erkekten hoşlanmıyorum diyebileceğini düşünmüyorum.
Erkekliği olmayan dediğim işte hadım edilmişler ve ilgi duymuyorlar.. Lezbiyenin cariye seçilmesi mantıksız zorla girmiyor ki oraya. Hareme gelen kızlar zaten normal bir kadındır. O partiler papaların rahibelerin topluluğunda bile olmuş ve kanıtlarıda var. Osmanlıda bu tür bilgilerin kaynağı yok maalesef ama lezbiyenliğin tarihi çok eskilere dayanıyor Osmanlı tarihinde de vardır ama bir kanıt belgesi görünmüyor o yüzden hassas konular dememdeki sebep.
Toplumun her kesiminde bahsettiğin şeyler yaşanabilir.. Daha sıra dışı ilişkiler de yaşanmış olabilir. Osmanlı hakkında geçmişte yazılmış konu ile ilgili kayıtların tamamı Avrupalıların yazdığı "KARA PROPAGANDA" amaçlı yazılardır. Ciddiyetten uzaktır. Bugün İngiliz Kraliçesinin lezbiyen olmadığını ve ya daha sıra dışı ilişkiler yaşamadığını bilmiyoruz... Ancak, uşağını yatak odasına çağırıp, özel bir konu konuşmasını, istersek "uşağı ile seks yaptı" diye propaganda yapabiliriz... Özetle buna vardır ve ya yoktur demek mümkün değildir... Bilemeyiz. Olması da bizi ilgilendirmez.
Padişahların hangisi oğlancı hangisi değil ya da var mıdır bilmiyorum ama haremde lezbiyenliğin olduğunu daha heyecanlı şeylerin denendiğini düşünüyorum
Ama padişahların hasekileri ya da çocuk doğurmuş cariyelerinin öyle bişi yaptığını da sanmıorm
Sonuçta güç savaşları olduğu için kimse kimseye koz vermek istemez
Eşcinsellik insanlığın başından beri var. Ortaçağ dönemlerinde de yaygın. Osmanlı'da da eşcinsellik var. Hem halk hem padişahlarda mevcut. Bunu yazan tarih kitapları var. Bunun dışında asıl kaynak olarak Hamsei -Atai eserleri gösterilebilir. İslam kaynakları bunu sakıncalı bulduğu için, gerek devlet gerek tüm güçler bu eserleri toplatmışlardır.
Bu eserlerde tüm çıplaklığı ile cinsellik, sosyal yaşam aktarılmıştır.
Aslında bir kaynak var. Ama içeriğini bilmiyorum. Halil İnalcık’ın Ayş ü Tarab diye bir kitabı var. Osmanlıdaki saray eğlencelerini anlatıyor minyatürlerle bu çok pahalı ve piyasada olmayan bir kitap. Onu alıp okumak lazım. Varsa onda yazar zaten.
Aslında itham olarak görmeniz çok saçma. Eğer bunlar gerçek bile olsa benim nazarımda Osmanlıyı zerre itibarsızlaştırmaz. Çünkü sıradan insan bile dünya zevklerinden kendini alıkoyamazken o kadar gücü elinde bulunduran padişahlar bundan istifade edemesin. Hiç mantıklı değil. Yani Cengiz Hanın da elinde bir güç vardı barbarca tüm dünyadaki kadınlara sistematik tecavüzler yaptı. Dünya nüfusunun 5’te biri Cengizin genlerini taşıyor. Bu çok vahşice. Ama diğeri sadece zevk ve daha insani. Daha medeni.
osmanlıda bu gibi konuların tarihe not düşülmesi mümkün değildir devletin yapısını ve kültürünü takip edersen zaten bunu fark etmemek mümkün değil olmuşmu olmamışmı varmıydı yokmuydu zaten ciddi tarihle uğraşan kimse bu konulara ne giriyor nede uğraşıyor halil inalcık tarihçilerin tarihçisi olarak geçer diye biliyorum ilber ortaylı gibi tarihçilerinde hocasıdır lakin hiç böyle bir konuda eseri kulağıma gelmemişti
Osmanlıda cinsellik diye bir kitap var. Murat Bardakçıya ait yani cinsellik de araştırılmayacak bir konu değil. Edebiyat öğretmeniyim. Divan edebiyatında kadın güzelliğini halk ağzıyla anlatan ve argonun dibine vuran şiirler var. Müstehcen şiirler var. Halk edebiyatında Nasrettin Hocanın cinsel içerikli fıkraları var. Kırmızı Kitap diye geçer. Mehmet Fuat Köprülü’nün. Divan edebiyatında şu an ismi aklıma gelmiyor ama bir divan şairi karısına yabancı erkeklerin fiziki güzelliklerini anlattığı manzumeleri var. Yani yok değil.
Yine padişah Sümbülzade Vehbi adındaki divan şairini çağırır ve der ki: “Bana öyle bir şiir yaz ki ilk dizesini okuduğumda öfkeden deliye döneyim senin kelleni almak isteyeyim ama 2. dizesini okuduğumda da bütün sinirim geçsin seni altına boğayım.” der. Sümbülzade de edebi sanat olan rücû sanatının olduğu ve en iyi rücû örneği olan bu şiirini yazar.
Azm-ü hamam edelim, sürtüştürem ben sana, Kese ile sabunu, rahat etsin cism-ü can.. Lal-ı şarab içirem ve ıslatıp geçirem, Parmağına yüzüğü, hatem-i zer drahşan.. *** Eğil eğil sokayım, iki tutam az mıdır? Lale ile sümbülü kahkülüne nevcivan.. *** Diz çökerek önüne ılık ılık akıtam, Bir gümüş ibrik ile destine ab-ı revan.. *** Salınarak giderken arkandan ben sokam, Ard eteğin beline, olmasın çamur aman.. *** Kulaklarından tutam, dibine kadar sokam, Sahtiyandan çizmeyi, olasın yola revan.. *** Öyle bir sokayım ki, kalmasın dışarda hiç, Düşmanın bağrına, hançerimi nagehan.. *** Eğer arzu edersen ben ağzına vereyim, Yeterki sen kulundan lokum iste her zaman.. *** Herkeze vermektesin, birde bana versene Avuç avuç altını, olsun kulun şaduman.. *** Sen her zaman gelesin, ben Vehbi'ye veresin, Esselamun aleyküm ve aleykümüsselam... Azm: Toplantı Zer: Altın Drahsan: Süslü Nevcivan: Genç kişi Dest: Ayak Sahtiyan: Kuzu derisi Nagihan: Aniden Sadumnan: Mutlu, sevinçli
bu verdiğin örneklerin sorduğun soruya yanıt ya da kanıt içerdiğini görmüyorum tarihi kanıtlar edebi eserlerde olmaz özellikle türk osmanlı kültüründe islami bir esasla cihansumul hedefleri olan bir toplumda eşcinsellik kabul görecek bir anlayış değildir inançlara kültüre herşeye terstir özellikle bir çok kişi bu konuya atıf yaparak kendi kişisel istek hayal dünyasınının peşinde koşsada elde bunları destekleyecek hiç bir kanıt ne görülmüştür nede ciddi camiaalarda dile getirilmiştir sadece bazı hayal dünyalarında söylene gelir bunlar içki meseleside karışıktır bu konuda bilinen tek şahıs ikinci selimdir dördüncü murat bazısı içer der bazısı doğustan sirozdu der o konudada tam bir birlik yok yavuz sultan selim konusunda zaten şüphe bile yok alkolle işi bile yoktur 2. albülhamit konusunda murat bardakçı torununun şarap konusunda içmiştir demesini söyler ama daha sonra torunu kendi söyleşisinde alkol kullanmazdı der yani osmanlıda bunlar sıkı devlet arşiv kayıtlarında yoktur o yüzden de kayıtsız mesnetsiz iddadan öteye geçmez bu konular varmıdır olmuşmudur olmamışmıdır kimse bilmez
Edebi eserler tezkireler divanlar destan parçaları da tarihin kaynakları arasındadır. Ben o yorumları osmanlıda cinsellik konusunun sanıldığı kadar baskılanmadığını anlatmak adına söyledim. Yoksa tabiki de yazdığım şeyler harem hayatına kanıt oluşturmaktan uzak ama tarihe kaynaklık edebilir. Tarih bunların içinde tutarlı olabilecek olanları ayıklar. Yine Büyük İskender de cihan imparatorluğu kurdu. 3 kıtada toprak sahibi oldu.
edebi eserler destanlar halk arasındaki söylemler dahi tarihte kabul edilen şeylerdir ama kesin kanıt sayılmazlar tarihin farklı alnalarıdır bunlar kesin kanıtlar yazılı belgeli notlardır yani kanıtlanabilmesi gerekir çok uzağa bakmaya gerek yok kurtuluş savaşı çanakkale savasında bile bu gibi kanıta dayalı olmayan ama söylemsel tüarihi kabuller vardır ama bu söylediklerin yukardaki soruna açık bir kaynak teskil etmiyor sorduğun soru ve verdiğin örnek arasında nasıl bir bağ kurduğunu anlamak mümkün mdeğil doğru iskenderde cihan imparatorluğu peşindedir hatta fatihi en çok etkileyen hükümdarlarlandır lakin onun da eğilimleri konusu sadece tezdir oda kesin kanıtlara dayalı değildir ha osmanlıda cinsellik konusunu şimdinin insanlarıyla konuşursan p*rno algısıyla yaşayan nesil için mağara lisanını tarif etmen gibidir ççünkü alıda seçicicilik şu an senin anlattığını bu kişilerin gözünde saçma tuhaf gösterecektir ama yaşanılan zamanı içindeki kültürü düşünecek olursan elbetteki bunlar zamanın eserlerine yansıyacaktır ama dediğim gibi sorun ve kaynakları konusu biribirinden uzaktır
Bunun dinle alakası yok. Halifelik siyasi bir makam. Çünkü Hz. Muhammetten bire bir olarak el alarak almadı Osmanlı alamazdı o zamanlar yoktu zaten. Kaldı ki yüzyıllardır ve hala da İslamın ümmetin koruyuculuğunu yapmış. Mekkeyi bayındır haline getirmiş. Mekkeyi o hale getiren baştan sonra altın kaplayan Osmanlı zaten.
Ana Sayfa > Cinsel Yaşam > Sorular > Osmanlı hareminde lezbiyenlik ve mast. yapan cariye var mıdır? Sizce padişahlar arasında aktif gaylik olabilir mi?