Cinsellikte "Ne, Nedir?" Kılavuzu: Genital Organlar

GelincikKokusu
Cinsellikte


Selam arkadaşlar...



Geçen gün başlamış olduğum serinin ikincisi ile karşınızdayım. Beklediğim sayıda olmasa da dönütlerin güzel olması sevindirici. @KizlarSoruyor' un da müsadesiyle bencelerin devamı sizlerin de katılımıyla elbette olacaktır.



Dilerseniz, (okumak isterseniz) 1. yazıma (BURADAN) ulaşabilirsiniz.


___________________________________________________________________________________


Bir önceki yazımızda Vajinal, Anal ve Oral seks nedir?, Mastürbasyon nedir? kısaca bunları tanımlamıştık.



Dilerseniz bugün erkek ve kadın genital organlardan bahsedelim. Ne Nedir öğrenelim. İlk olarak.....



Erkekler:


Basitce erkek genital organının kesiti şu şekildedir arkadaşlar.


Cinsellikte "Ne, Nedir?" Kılavuzu: Genital Organlar

Testisler Scrotum adı verilen kesenin içerisinde bulunan ve sperm üreten iki adet organdır. Testislerde üretilen spermler, Epididimis adı verilen bezlerde depolanırlar. Orgazm sırasında epididimislerde depolanan bu spermler sperm kanalından geçerek prostata ulaşır. Prostat bezi spermin içine bir takım salgılar karıştırarak hacmini arttırır. Böylece sperm daha akışkan ve daha "fazla" olur. Aslında bu sıvının (ki ejekulat denir) içindeki sperm miktarı değişmez yanı sayıları sabit kalır ama ekstra sulandırmış olursunuz :) Daha sonra sırasıyla döl yolu, penis ve penis ucundan dışarı çıkar. Burada bilinmesi gereken bir şey vardır. Erkeklerde idrar ve sperm aynı kanaldan dışarı bırakılır. Prostat öncesinde idrar kesesinden gelen urether adlı kanal ile prostat hizasında Epidimislerden gelen sperm kanalıyla birleşirler. Prostattan sonra da aynı kanal vasıtasıyla dışarı atılırlar. Kadınlarda durum farklıdır. Ha bu arada Kadınlar demişken;



Kadınlar:


Cinsellikte "Ne, Nedir?" Kılavuzu: Genital Organlar
Şimdi gördüğünüz gibi kadınların psikolojileri, duygusal hayatları, fikirleri ve düşünceleri gibi cinsel organları da erkeklerden daha kompleks bir yapıda :) (kötü bir şey söylemedim :D ) Soldan sağa doğru açıklayarak gideceğim. Görsel yabancı olduğu için kelimeleri de anlatacağım. Şimdi Labi yazan yer Bizim Labia Major'is dediğimiz genital organın dış dudağı herhalde. Bunun altında labia minoris dediğimiz iç dudak olur ki bu dudaklar dış etkenlere karşı vajinan fiziksel olarak korunmasını sağlar.


Ürethra diye gösterilen yer idrar kanalı arkadaşlar. Yukarıda da söylediğim gibi idrar kanalı erkeklerde sperm kanalıyla aynıyken kadınlarda genital (doğum) kanal ile idrar kanalı farklıdır. idrar kanalının üzerindeki bölme (Bladder) mesanedir. Ürethranın hemen arkasında tırtıklı bir şekilde görünen uzun kanal vajinanın iç yüzeyidir. Cinsel birleşme sırasında penisin içeri girdiği bölge burasıdır. Bu bölgenin hemen sonunda Cervix (serviks) denilen rahim ağzı bulunur. Rahim ağzı belirli dönemlerde açılarak (doğum doneminde) dışarıdan içeriye sperm girişini, regl (adet) döneminde ise içeriden dışarı kan akışının oluşmasını sağlar. Bu iki donem dışında cervix surekli kapalıdır. Cervixden hemen sonraki (uterus) bölüm rahimdir. Yumurta hücresi ile sperm hücresi ile döllendikten sonra burada yapışarak büyümeye başlar. İşte "ana rahmin" deki çocuk buradadır. :) Şu ovary yazan tepe lambası gibi duranın şekil bu görselde biraz tuhaf o yüzden bir başka kesit olan aşağıdaki görselle anlatmaya devam edelim.



Cinsellikte "Ne, Nedir?" Kılavuzu: Genital Organlar



Evet karşınızda ovaryumlar. İçerisinde yumurta hücreleri bulunur ve her adet doneminden once bir adet yumurta bu organlardan bırakılır. Sol ust koşede infundubulum yazan tüylü yerlerı görüyor musunuz. İşte o yapılar yumurta hücresini yakalayarak Ampulla denile tüpüniçine doğru sürüklenmesini sağlar. Yumurta hücresi ile sperm hücreleri bu ampullaların içerisinde buluşur ve dollenirler. Daha sonra yumurta döllenmişse rahime doğru sürüklenir ve rahim iç duvarına yapışarak burada gelişmeye devam eder. Eger yumurta döllenmemişse bu sefer regl donemi başlar va "adet kanaması" diyue bilinen olayla dışarı atılır.



Son olarak değinmemiz gereken bir şey daha var. Yukarıda gördüğümüz ovaryumlarda yumurta hücreleri kadınların doğumundan itibaren vardır. Ve ergenlik döneminde başlayarak her ay bir tane (bazen iki ya da uc olabilir ki bu da ikiz ucuz gebeliklere neden olur) yumurta bırakılır. Bu kadınların ömrü boyunca devam etmez. Yumurtaların belirli bir stogu vardır ve yeniden üretilemezler. Yumurtalar bitince kadınlarda menopoz denilen olay şekillenir. Menopoza giren bir kadının yumurtaları bitmiş demektir ve (bazı yeni tıbbi yöntemler mesela embriyo transferi gibi uygulamalar olmazsa) gebe kalamazlar.



Erkeklerde ise durum farklıdır. Ergenlik döneminde testislerden üretilmeye baslayan sperm hücreleri bir ömür boyu erkeğin ölümüne kadar üretilmeye devam edecektirler.



Evet bu bencemiz de bu kadar. Bir önceki bencemde de dediğim gibi konu çok uzun olduğu için bölümlere ayırıyorum. Bir sonraki bencemi okumak istiyorsanız lütfen beni takip edin. (İzlemeye devam edin manasında. İlla profilden takip et'e tıklamak zorunda değilsin. yanlış anlaşılmasın :D )



Şimdilik bu kadar sevgili arkadaşım. Sonraki bencemde görüşmek üzere sağlıcakla kal....



Saygılarımla....

Cinsellikte "Ne, Nedir?" Kılavuzu: Genital Organlar
9 Cevap