"Vay… be bunu bilmiyordum?" Yea Zebra gibi görünüyorum... Derimdeki bu çizgilerde ne?

Bir fotoğraf üzerinden @fıstıklı_kurabiye ile aramızda şöyle bir konu ortaya çıkıyor

Vay… be bunu bilmiyordum? Yea Zebra gibi görünüyorum... Derimdeki bu çizgilerde ne?

Statüko — Bu bayan zamanında bayağı kiloluymuş…

fıstıklı_kurabiye — Yoo hocam! Çatlaklar hızlı zayıflamaktan olur!

“Ben zayıflayınca derimde çatlak oluştu.” Peki gerçekten öyle mi?

İnsan derisi sandığınızdan daha karmaşık ve insan derisi üç katmandan oluşur... Epidermis → en üst katman, Dermis → elastik liflerin bulunduğu orta katman, Yağ dokusu → en alt katman

Çatlak dediğimiz şey aslında yüzeydeki bir çizik değildir!

Orta katman dermiste bulunan kollajen ve elastin liflerinin yırtılmasıdır.
Tıptaki adı "Striae distensae" Kelime anlamı ise basitçe... "Gerilmeye bağlı yırtılma" deri yırtılması...
Gerilmiş genleşmiş olan deri zayıflarken geriye doğru elastikiyetini kaybettiği için "yırtılır" sonucu söylemek doğru bir söylem olamaz.

Bilimsel olarak "Çatlakların" en güçlü sebebi ve insan vücudunun en sık görülen belli bölgelerinde görülme nedenleri!

"Derinin biyolojik" dayanım ve elastikiyet sınırından fazla gerilmesi

Bu genellikle şu durumlarda görülür.

Aşırı kilo almak, "Hızlı kilo almak" Kadınlarda hamilelik dönemlerinde (her kadında illa da olmaz), Ergenlikte hızlı boy uzamasında "nadiren", Ağır vücut geliştirme sporlarında hızlı kas kütlesi artışı sonucu, bazı hormonal durumlar... Yani temel mekanizma şöyle işliyor

Deri gerilir → dermisteki elastik ve kollajen lifleri zorlanır → mikroyırtıklar oluşur → çatlak ortaya çıkar...

Ama burada çoğu anlatımın da eksik bırakılan önemli bir nokta vardır!!! Eğer mesele sadece gerilme olsaydı…

Şöyle bir soru sormak gerekirdi!
250-300 kilo hatta daha fazla olan morbid obez insanların bütün vücut derilerinin yer yer paramparça olması gerekmez miydi? Demek ki mesele sadece ne gerilme ne de geriye doğru büzüşme de değilmiş.

Derinin biyolojik dayanım yapısını

1- Kollajen lifleri
2- Elastin lifleri
3- Hormonal ortam

Bazı insanların derisi çok elastiktir. Bazılarınınki ise daha kırılgandır.

Peki hızlı zayıflamak çatlak yapar mı? İşte tartışmanın en çok karıştırılan noktası burası.

Hızlı kilo vermek çatlak oluşturmaz.

1- Kişi önce kilo alır
2- Deri gerilir ve mikroyırtıklar oluşur
3- Daha sonra kilo verir
4- Deri gevşer ve çatlaklar daha görünür hale gelir

Çünkü DERİDEKİ ÇATLAK oluşumu deri gerilirken aşırı zorlanma sonucu oluşur! “Ben zayıflayınca çatlak oldu.” demek doğru söylem ve tanım değildir.

"Zayıflayınca çatlak deri daha çok fark edilir hale geldi"

Peki bu “Hızlı ve ani kilo almak” insanlarda en sık hamilelik döneminde görülür.
Deri canlı bir dokudur. Yavaş yavaş gerilme ve değişimlerde deri kendini adapte edebilir!

Ama etmeyebilir! burada vücuttaki kollajen üretim durumu önemlidir!!! Kollajen elastik lifleri yeniden düzenler ancak! vücuttaki değişim derinin adaptasyon hızından daha hızlı olursa!!! dermis buna uyum sağlayamaz ve sonuç olarak ortaya mikroyırtıklar çıkar.
Peki bu deri yırtıkları her insanda neden hep aynı bölgelerde görülür?

Çatlakların her insanda en sık görüldüğü yerler! kalça, basen, karın, meme, uyluk, Kol "pazu" bölgesi... Sebebi yine sadece gerilmede değildir!
✔ yağ dokusu daha fazladır
✔ hormon reseptörleri daha yoğundur
✔ dermis yapısı farklıdır

Bu bölgeler insanda kortizol hormonuna duyarlı bölgelerdir!

Bu yüzden çatlaklar vücudun her yerinde değil, biyolojik olarak hassas bölgelerde oluşur!

Deri çatlakları aslında! Tıbben bir tür iç yara izidir!!!

Bir kez oluştuğunda vücut o bölgeyi tam olarak eski haline getiremez.

Sizdeki deri yırtıkları zayıfladığınız anda mı oluştu?

"Vay… be bunu bilmiyordum?" Yea Zebra gibi görünüyorum... Derimdeki bu çizgilerde ne?