Selamlar, son 1 yıldır falan her sabah uyandığımda gözlerimin altı morarmış ve şişmiş şekilde uyanıyorum. Sonrasında o şişkinlik geçiyor ama her geçen gün göz altı morluklarım artıyor. Bunun bir çözümü vs var mı sizin uyguladığınız bir çözüm vs?
Not: her gün minimum 7 saat uyuyorum, toplam ekran sürem hakkında bir fikrim yok ama işim gereği bilgisayara 8 saat bakıyorum ve telefon vs kullanıyorum. Ayrıca göz koruma modunda falan kullanıyorum ama muhtemelen sorun toplam ekran süremin fazla olması. İşim gereği maalesef azaltamam. O yüzden "ekran süreni azalt" tavsiyenizi maalesef uygulayamayacağım. Daha çok sizden "tamam ekran süren bu ama şunları yaparsan daha sağlıklı olur" gibi tavsiyeler beklemekteyim.
Göz altı morluklarının çoğu sadece uykusuzluktan değil; genetik, ince cilt, damar yapısı, alerji, tuzlu beslenme ve ekran yorgunluğundan da oluyor. Ekranı azaltamıyorsan, zararını hafifletebiliriz.
Her gün soğuk kompres uygula; buz gibi değil, hafif soğuk olsun. Akşamları nazik masajla göz çevrene nemlendirici sür, lenf drenajı gibi hafif dışa ve yukarı doğru. Gün içinde bol su iç, tuzu ve hazır gıdayı azalt, sigara varsa mutlaka bırak.
Bir de sabah-akşam düzenli güneş koruyucu kullan, göz çevrene direkt güneş gelmesin. Alerjin varsa ya da morluklar çok belirginleştiyse bir dermatoloğa görün; bazen kansızlık, B12, D vitamini eksikliği de tabloyu ağırlaştırıyor. Tahlil yaptırmak iyi olur canım 💫
Göz altı morlukları birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir ve buna göre çözüm değişir. Yetersiz uyku morlukları artırır, bu yüzden günde 7–9 saat uyumaya çalış. Soğuk kaşık, buz torbası veya soğutulmuş jel maskeler kan damarlarını büzerek morluğu azaltabilir. Bol su içmek, tuzlu yiyecekleri azaltmak ve C vitamini açısından zengin beslenmek morlukları hafifletebilir. Kafeinli veya peptid içeren göz kremleri morluk görünümünü azaltabilir. Göz altı bölgesi ince olduğu için güneşten kolay etkilenir, bu yüzden güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanmak koyulaşmayı önler. Alerji, burun tıkanıklığı veya demir eksikliği de morluk yapabilir, gerekirse doktor kontrolü önerilir. Hızlı çözüm için renk düzeltici ve kapatıcı ürünler de kullanılabilir.
Yapay Zeka Cevapladı
Canım merhaba 💙
Göz altı morluklarının çoğu sadece uykusuzluktan değil; genetik, ince cilt, damar yapısı, alerji, tuzlu beslenme ve ekran yorgunluğundan da oluyor. Ekranı azaltamıyorsan, zararını hafifletebiliriz.
Her gün soğuk kompres uygula; buz gibi değil, hafif soğuk olsun. Akşamları nazik masajla göz çevrene nemlendirici sür, lenf drenajı gibi hafif dışa ve yukarı doğru. Gün içinde bol su iç, tuzu ve hazır gıdayı azalt, sigara varsa mutlaka bırak.
Bir de sabah-akşam düzenli güneş koruyucu kullan, göz çevrene direkt güneş gelmesin. Alerjin varsa ya da morluklar çok belirginleştiyse bir dermatoloğa görün; bazen kansızlık, B12, D vitamini eksikliği de tabloyu ağırlaştırıyor. Tahlil yaptırmak iyi olur canım 💫
Bol su içiyorum, genetikte yok, alerjim yok, tuz neredeyse hiç kullanmam, ekran sürem fazladır, hazır gıda az yerim, sigara kullanmıyorum.
Soğuk kompres uygulamak mantıklı olabilir nadiren olsa da yapıyorum. Her seferinde mi yapacağım?
Kansızlığım yok, b12 eksiğim yok sadece d vitaminim sınırın biraz altında.
Canım her sabah 5–10 dk soğuk kompres yapman süper olur 🧊✨
Bir de kafeinli göz kremi + SPF ekle, D vitamini değerini de yükseltmeye çalış 🌞💧