Fiziksel ve Kimyasal Peeling!

biegrace
.
.

Öncelikle peeling ne demektir buradan başlayım. Peeling genel anlamıyla cilt için soyulmadır. Diğer bir terim de eksfoliyasyon(exfoliation) bu da pul pul dökülme anlamına gelmektedir.

Peeling eksikliği, ölü cilt hücrelerinin birikmesine yol açar: donuk, kuru veya pul pul cilt, akne patlamaları, tıkanmış gözenekler ve eşit olmayan cilt tonuna sebep olabilir.. Düzenli peeling, cilt hücre yenilenme döngüsünü hızlandırır ve bu da yeni cilt hücrelerinin üretilme hızının daha hızlı olduğu anlamına gelir. Çünkü tüm ölü hücreler yolu kapatmadan cilt yüzeyinden giderler.

İki farklı peeling vardır: fiziksel peeling ve kimyasal peeling.

İkinci seçenek kulağa kötü gelse de, aslında iki seçenek arasında kimyasal peeling daha nazik. Peki neden?

Fiziksel peelingin tersine kimyasal peelinglerovma gerektirmez. Bu da, akne, egzama, kuruluk ve hatta hassasiyete meyilli sorunlu ciltler için uygun olmasını sağlar. Ve ayrıca fiziksel peelinglerin içeriğindeki tanecikler kısa vadede görülmese de uzun vadede ciltte çizilmelere yol açar.

Fiziksel peeling sadece üst katmana etki ederken kimyasal peeling diğer katmanlara da etki edebilir.

Fiziksel Peeling Nedir?

.
.

Fiziksel peeling, cildin en dış tabakasını fiziksel olarak soymak için çeşitli aletler (süngerler/fırçalar) veya aşındırıcı maddeler kullanmayı içerir. Bu tip peling, işlemi daha pürüzsüz hale getirmek için genellikle bir krem/jel/yağ ile karıştırılmış sert tanecikler kullanarak aşındırma yoluyla ölü hücreleri giderir.

Çoğu ovma, sert olabilen ve ciltte mikro yırtılmalara neden olabilir. Bunlar yalnızca cildin gerçekten ihtiyacı olduğunda kullanılmalıdır. Hassas cilde sahip olanlar, çok ince taneli peelingleri tercih edin ve cildi tahriş edebilecek fındık kabuğu veya meyve çekirdeği içeren ürünlerden kaçınmaya çalışın. Uzun vadede emin olun karlı çıkacaksınız.

Kimyasal Peeling Nedir?

.
.

Gelelim kulağa korkutucu gelen peelinge: kimyasal peeling. Aslında cildinizi nazikçe pul pul dökmenin en güvenli yoludur . Cilt doğal olarak biriken ölü hücre katmanlarını atar, ancak bu süreç biz yaşlandıkça yavaşlar. Neyse ki kimyasal peling bu konuda yardımcı.

Kimyasal peelingler genellikle asitlerdir. Bu asitler temizleyiciler, maskeler, nemlendiriciler, serumlar şeklinde gelir. En popüler iki AHA(Alfa Hidroksi Asit) içeriklerde en çok glikolik asit, laktik asit ve sitrik asit olarak karşımıza çıkar; en etkin BHA(Beta Hidroksi Asit) salisilik asittir.

Ne zaman AHA kullanılır?

  • kuruluğu önlemek, cildin canlılığını ve parlaklığını geri kazandırmak için
  • yaşlanma belirtilerini azaltmak için
  • sivilce ve izlerini yok etmek için
  • güneşten, yaşlılıktan hatta hamilelikten dolayı oluşan lekelenmeleri tedavi etmek için
  • derin olmayan yara izlerinin tedavisi için
  • traş sonrası oluşan sivilce ve kıl dönmeleri için

Ne zaman BHA kullanılır?

  • siyah nokta ve gözenek problemleri için
  • akneye meyilli ciltler için

BHA asitleri gözenekleri tıkayan yağı bile arındırır. Normal ve yağlı cilt üzerinde oldukça iyi etki gösterir. Ama kuru cilde iyi gelmez ve hassasiyet yaratır.

Sonuç olarak ister fiziksel ister kimyasal bir peeling seçin, her ikisi de cildinizin kendi kendine daha hızlı dökülmesine yardımcı olacaktır. Ancak hangi versiyonun sizin için en iyi olduğuna karar vermek cilt tipinize ve önceliklerinize bağlı. Derinlemesine temizleyen ve sivilceleri hedef alan bir ürün arıyorsanız ya da cildiniz aşırı güneşe maruz kalmaktan zarar gördüyse, kimyasal peeling sizin için daha iyi bir seçimdir.

Umarım bencem bilgi edinmekte kolaylık sağlar. Sizin de paylaşmak istediğiniz bir bilgi varsa paylaşabilirsiniz ve görüşler kısmı da bilgi almak için çok iyi olabilir. Kendinizi sevin ve bakımınızı ihmal etmeyin. İyi günler dilerim.🌻☀️

Fiziksel ve Kimyasal Peeling!
2 Cevap