Aslında aralarında pek fark yok diyebilirim. Sadece kullanıldığı alanlarda daha etkili veyahut daha etkisiz olabiliyorlar. Sıvı deterjanın tek farkı toz deterjana göre daha az kimyasal kullanılıyor olmasıdır.
Peki Sıvı Deterjanı Hangi Çamaşırlarda Kullanıyorum?
Bunun cevabı çok basit. Sıvı deterjanları yapıca hassa/narin maddeler ile üretilen çamaşırlarda kullanıyorum. Örneğin İpek, Yün vb maddelerle üretilmiş çamaşırları, Üzerinde dantel, oya vb el işlemesi bulan kıyafetleri her zaman sıvı deterjan ile yıkarım. Bunun sebebi yapısı yumuşak, hassas veya narin olan kıyafetlerin suya karşı daha duyarlı olmalarıdır. Bu tip kıyafetler soğuk suda yıkanır. Ayrıca kıyafetlerin yumuşaması için yumuşatıcı kullanılır. Bu sayede sıvı deterjanlar bu tip kıyafetlerde, çamaşırlarda oldukça etkili işler yapmaktadırlar. Ayrıca özellikle siyah renkli kıyafetlerimi de sıvı deterjan ile yıkamaktayım.
Peki Toz Deterjanları Hangi Çamaşırlarda Kullanıyorum?
Toz deterjanı üste belirtmiş olduğum maddelerden daha dayanıklı olan maddeler ile üretilmiş çamaşırları yıkarken kullanıyorum. Onların yapıları daha sağlam olduğu için toz deterjanı kullanmak herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Özellikle kullandığım bir kıyafet tipi var diyemem ancak beyaz renkli çamaşırları toz deterjan ile yıkamaktayım.
Sonuç Olarak Her İki Deterjan Türünü De Kullanıyorum
İkisi de deterjan değil mi sonuçta? Ne fark eder ki? Sadece sıvı deterjanlar hassas yapıya sahip çamaşırlarda daha etkili sonuçlar elde ediyor fark sadece bu. Biraz da pahalı ama normal sonuçta kullanılan kimyasal sayısı daha az ve daha doğal. Bir öneride bulun dersen yine de sıvı deterjanı tavsiye ederim. Çünkü kadınlar genellikle hassas yapıda bulunan kıyafetleri almayı çok severler.
Aslında soru güzel mantıklı bu soruya benzer çok soru geliyor hangi deterjan iyidir hangi deterjan ile hangi çamaşır yıkanır gibi sorular çok.
Küçük bir mantık yürütelim bu toz ve sıvı deterjanlar ayrı ayrı üretiliyor üstelik aynı markalar aynı isimler altında sadece sıvı ve toz olarak ayrı ayrı üretim yaptıgına göre bu sıradan bir pazarlama konusu olamaz. Demek ki bir ihtiyaç var. İhtiyaç olması içinse ayrı ayrı özellikler ve sonuçları olmalı değil mi.
Yani kısaca toz deterjan ve sıvı deterjan ayrı ayrı özellikleri ve kullanım alanları olan birbirleri ile kıyas edilmeyecek ürünlerdir.
Toz Deterjan
Evlerimiz olmazsa olmazı toz deterjanların en önemli özelliği yüksek ısıda yıkanabilen çamaşırlarda zor ve hırpalama gerektiren lekelerde daha iyi sonuclar almamızı sağlaması. Narin kumaşlarda da kullanılabilir ama istenen sonucu vermeye bilir düşük ısılarda da verimliliği düşer işte tam bu noktada bir ihtiyaç hasıl olmuş ki alternatifimiz olan yeni bir tür ortaya çıkmış.
Sıvı Deterjan
Daha narin kolay yıpranan ve yüksek ısıda yıkanamayan düşük ısılarda yıkanan çamaşırlar için düşük ısıda kolay eriyip suya karışan deterjan ihtiyacını bu şekilde çözmüşler. Sıvı deterjanlar düşük ısıda narin kumaşlarda daha iyi sonuç almak için üretilmiş deterjan tipidir.
Hangisi Daha İyi
En iyisi benim gibi evde tüm çeşitlerden bulundurmak. Hangi hangi anda ihtiyaç olursa onu kullanmak sonucta bu deterjanları kullanıyoruz değil mi asla israf olacak çürüyecek şeyler değiller. Üstelik Rinso uygun fiyatıyla her türden evde bir tane bulundurmayla cebimi de yormuyor. En iyi deterjan doğru zamanda doğru yerde ihtiyacımızı gören deterjandır Teşekkürler RİNSO...
Sıvı deterjan tercihim oluyor. Sıvı deterjanlar toz deterjanlara göre daha az kimyasal içeriyor. Bu yüzden fiyatıda toz deterjana göre daha pahalıdır. Dikkat ettiyseniz toz deterjan ambalajları hep geri dönüşümlü çevre dostu diye reklam ediliyor. Sıvı deterjanlar çamaşırda kalıntı bırakmazken kullanımıda oldukça kolay çamaşırların renklerine toz deterjan kadar zarar vermiyor. Önemli bir diğer konuda söylemek isterim. Deterjanı az kullanmakta fayda var çok kullanım iyi temizlik demek değil tam tersi fazla bakteri üretimi demek. Sıvı deterjanlarda az miktarda kullanmak bile yetiyor.
Toz deterjan camasirlarda kalinti bırakıyor ve aşırı pahalıya geliyor sıvı deterjan ilk alırken accik pahalı sonra kendini ekarte ederken hiç leke de bırakmıyor makine için de daha iyi yaniii: Sıvıııııııııııı😂😂😂😂