Eğer renkli kıyafetlerinizde bu leke olayını sürekli yaşıyorsanız sorun muhtemelen kullandığınız çamaşır deterjanından kaynaklıdır. Kullandığınız deterjan kalitesiz bir deterjan olabilir. Bu yüzden denemek amaçlı farklı deterjanlar kullanarak bu tip lekeler bırakmayan bir deterjan almalısınız. Kıyafetlerinize uygun deterjanı bulduktan sonra bu tip lekelerden de kurtulmuş olacaksınız.
Çamaşır Makinesi Arızalı Olabilir
Belki beyaz ve renkli kıyafetlerin tamamında bu tip şeyler yaşayanlar olabilir o yüzden bu konuya değinmek istedim. Makinenizin deterjan bölmesiyle alakalı bir sorun olabilir. Örneğin yeteri miktarda deterjan emişi sağlayamadığı için yeteri derecede köpürme sağlanmaz. Dolayısıyla kıyafetlerinizde bulunan lekeler de çıkmaz.
Bunun dışında makinenizin su borularında sorun olabilir. Yeteri miktarda su emişi olmadığından çamaşır deterjanınız köpürmeyebilir. Bunun sonucunda da lekeler çıkmayabilir.
Kıyafetlerin Lekelenmesinin Bir Diğer Nedeni Fazla Deterjan Kullanımı
Kıyafetlerin yıkandıktan sonra leke kalmasının bir nedeni de aşırı derecede deterjan koymaktır. Eğer makineyi fazla doldurur ve gereğinden fazla deterjan koyarsanız veya az kıyafet koyup çok deterjan koyarsanız makine durulama yaparken kıyafetleri yeteri kadar arındıramayacağı için renkli kıyafetler lekeli kalacaktır. Bu lekeden kurtulma yöntemi de deterjansız sıkma/arıtma yapmaktır.
Yıkandıktan Sonra Lekeli Kalan Renkli Çamaşırlara Ne yapılabilir?
Vaktim yok, uğraşamam diyorsanız kıyafetlerinizi tekrardan makinede yıkayabilirsiniz. Ancak muhtemelen bu sorun çözülene kadar lekeli kalmaya devam edecektir. Neyse biz konumuza dönelim. Eğer renkli kıyafetleriniz lekeli kalmışsa ılık bir su hazırlayarak elde yıkayabilirsiniz. Biraz zahmetli olur ancak en azından lekeleri çıkarırsınız
Bu durum en çok çift renkli çamaşırlarda görülüyor.Çift renkli çamaşırlarda her iki tarafı elimde ayrı şekilde yıkamayı tercih ediyorum.Önce beyaz olan kısım sonra siyah kısım olacak şekilde yıkamak.Çok fazla deterjan ve yüksek derece sonucu bazen böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Yapmanız gereken beyaz kalıp sabun ve ılık suyla lekeli bölgeleri çitilemek olacak. Renkleri karışmış kıyafeti tekrar makineye atmak yeterli olmayacaktır. Eğer beyaz çamaşırınız lekelendiyse bir miktar çamaşır suyu döküp ılık suyla çitilemek ve bekletmeden durulamak gerekiyor.Çünkü çamaşırlar çamaşır suyunda fazla kalınca sararıyor o sarı görüntüyü sevmediğim için hemen çitileyip duruluyorum.
Lekeli yerlere ve çevresine bolca sıkıp, 5 10 sn hiç bir şey yapmadan bekle, sonra kıyafeti buruşturmadan bozmadan sert bir şekilde sil üstünü, 2 3 dk devam et sonra ıslak mendille sil veya yıksmsys at, leke falan kalmıyor.