+1 yılGüllaç geleneksel Türk tatlılarından birisidir. Süt ve gül suyu'ndan yapılır.
15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve (tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” oldu.
Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere göre, güllaç ilk kez saraya 1489 yılında alındı. Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllacın 200 gramında yaklaşık 300 kalori bulunuyor. Bugün Türkiye’de yılda ortalama 250 ton üretiliyor, bunun yüzde 85'i Ramazan’da.
Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor. İdeal yaprak ağırlığının 30-35 gram olması gerekiyor. Ağırlık artarsa güllaç lapalaşıyor, azalırsa kırılıyor.
Kullanıma hazır kuru güllaç yapraklarının iki yılda tüketilmesi gerekiyor. Ancak havadar olan, fazla güneş ışığı almayan, rutubetsiz ortamlarda bu yapraklar 10 yıl saklanabiliyor.
Şekerle kaynatılan sütün ılındıktan sonra beyaz yapraklar üzerine teker teker dökülmesi ve orta katına ceviz, badem, fındık gibi yemişler yerleştirilmesiyle bildiğimiz güllaç tatlısı ortaya çıkıyor. Gülsuyu değilse de nar ilave edilmesi bir Osmanlı geleneği olarak devam ediyor.
Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.
Güllaç, Ramazan deyince akla gelen ilk tatlılardan biridir. Her Ramazan özlemle beklediğimiz bu doyumsuz tat, Osmanlı sultan sofralarından bugüne taşınmış bir lezzet. Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir. Günümüzde arzuya göre koyulan gülsuyu, Osmanlı Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu gerekçesiyle mutlaka eklenirdi. Güllaç ismi de bir bakıma buradan gelmektedir.14 Yorumla- +1 yıl
Güllaç tarifi[değiştir]
Gerekli malzemeler[değiştir]
Çok ince açılmış güllaç yufkası
3 l süt
750 g toz şeker
250 g rendelenmiş fındık
250 g ayıklanmış nar içi
500 g pudra şekeri
100 g çekilmiş antep fıstık içi
Yapılışı[değiştir]
Süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakar yakmaz hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek teke serilerek araları bol sütle beslenir. - +1 yıl
3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, pudra şekeri, hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi, file fındıkla üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir.Süsleme yapılarak servise hazırlanır.
- +1 yıl
rica ederim efendim :)
En İyi Cevaplar
Vişne şekerlemesi link
14 Yorumla
Dun arkadaslarada biz bu konuyu tartsdik. Kimisi kiraz dedi ama kiraz degl tadi farklii biride frambuaz dedi daha karar veremedik ne olduuguna
12 Yorumla
+1 yılO senin dediklerin kiraz şekerlemesi olabilir mi?Tatlıların içine konulanlarda demişsin ya
14 Yorumla- +1 yıl
En iyi cevap için teşekkür ederim pink:)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
31Cevap
Güllacı binbir türlü yapar insanlar ama fark etmez her türlüsünü severim güllacın :D
O kırmızı meyve neymiş merak ettim nerede yedin tam olarak :D12 YorumlaYeme & İçme konusunda 316 cevap paylaştı. nar: ekşi
vişne: ekşi
mevsimini tutturamamaktan bari tadına özdeş bişey olsun diye vişne koymuşlar. bu durumda tatlı kiraz olamaz :)20 Yorumla
+1 yılhttps://www.youtube.com/watch?v=yGg9HDfsh0Q
işde bu :)12 Yorumla- +1 yıl
farkettım eksıklığı açıl mudahele ettım :P ricalar :)
abukadao trpıkal bır meyvedır o ve antalyada yetişir:)
11 Yorumlabirşey söyliyimmi hiç güllaç yemedim o yzüden bilmiyorum ama neden yemedim onuda bilmiyorum
28 Yorumlakiraz tatlı vişne biraz ekşiye çalar tadı linkteki vişne
10 YorumlaYeme & İçme konusunda 1,4b cevap paylaştı. Bence nar tanecikleridir o ya:)
22 Yorumlavişnee şoklandığından öyle kabuğu değişik oluyo bahçemizde var
10 Yorumlagörüntüden başka bişeye yaramıyo bence ahududu olabilir mi pek beğenmiyorum
10 Yorumlaaaaa kirmizi cici bebe :P
11 Yorumlaadı üstünde güllaç gül tabi ki senin gibi bir gül
11 Yorumlanar
bazıları kiraz koyuyor ama güzel olmuyor12 Yorumlanar konulur. güllaç narsız yenmez. ama yaz olduğu için nar daha çıkmadı.
10 YorumlaYeme & İçme konusunda 773 cevap paylaştı. Allah kocana sabır versin bacı :D
28 YorumlaDehşet bir soru sormuşsun ben de hep merak diyordum ama sormak, sorgulamak, araştırmak aklımdan çıkıyordu umarım bilen vardır cidden inanılmaz tatlı bir şey off canım çekti.
00 Yorumla
+1 yılbu mevsimde nar olmaz vişne koyuyolar pinkkyy ;)
22 Yorumla- +1 yıl
vişne evladım vişne şu an yiyorum yediğim şeyi bilemiycem mi :))
Gizli Üye(30-35)+1 yılgüllaç gibi insansınız <3
11 Yorumla
+1 yılOnlar nar tanecikleridir.
20 Yorumlasomurtukkız sana diyor ki onunla alakalı değilmiş somurtukgenetik mi ne varmış onunla ilgiliymiş
09 Yorumlauyduruk bişi direk meyve koy daha güzel olur
15 Yorumlakiraz şekerlemesi tatlım:)
10 Yorumlavişne şekerlemesi o . .. çok severim...
10 Yorumla
+1 yılnar kanka :D
22 Yorumla- +1 yıl
yok estağfurullah paşam :D
kiraz o kiraz :D kiraz şekerlemesi :))
10 YorumlaYeme & İçme konusunda 3,4b cevap paylaştı. vişne böğürtlen.
171 Yorumlafişne ;)
10 Yorumla
+1 yılresmi yok mu, böğürtlen olabilir
11 Yorumla- +1 yıl
tadı ekşi ise vişne değilse kiraz
hiç yemedim ama bence nar
10 Yorumla
+1 yılnar olur başka bişey bilmiyorum
10 YorumlaFişne suyu o
14 YorumlaNar o başka yok la
13 Yorumla
+1 yılkirazin biraz deforme olmus sekli :D
10 Yorumlakiraz şekeri cınıms
10 YorumlaYeme & İçme konusunda 1,5b cevap paylaştı. kiraz bu
10 Yorumla
+1 yılkokteyl kirazı
10 Yorumlavişneeeeeeeeeee :)
10 Yorumla
+1 yılgüldür o gül ..
10 Yorumla
+1 yılvişne marmelatı :)
10 Yorumla
+1 yılKiraz şekerlemesi ve berbat bir tat böhh
00 Yorumla
+1 yılzıkkımın kökü olsa gerek
11 Yorumla- Yeme & İçme konusunda 5,8b cevap paylaştı.
+1 yılKızılcık Şerbeti
00 Yorumla dut
00 Yorumla
+1 yılisteğimi kabul eder misin bişi dicem sana
03 Yorumla- +1 yıl
özel
+1 yılKarpuz =)
01 Yorumla
+1 yılgüllaçmıı ııiyyyy
01 Yorumla- +1 yıl
lan kim eksilediyse ..
Gizli Üye(30-35)+1 yılKarpuz ki o