Bayan, kadın, kız, hanımefendi? Kadınlara nasıl hitap etmeli?
Hangisini diyelim ben bir türlü karar veremedim :)
Hangisini diyelim ben bir türlü karar veremedim :)
"Bayan" kelimesi bir hitap değildir, "Bayan falanca" diye kullanılır, İngilizce'deki Mr. Mrs. falan gibi. Kadınlara "bayan" diyenler benim ve tanıdığım bir çok insan için bildiğin "öküz"dürler, çok açık söylüyorum.
Kadın-kız ayrımını bekarete odaklamak bana çok gülünç geliyor. Hangi kızın alnında "kız" diye yazıyor ki? Bu ikisi arasındaki seçim yaşla ilgili daha çok. 30 yaşına gelmiş bir dişiye de "kız" demek komik. "Kadın" kelimesinden ürkenleri de anlamıyorum, kadın demek "aa, sikmişler bunu, ahahaha" demek değil ki =)
Hanım, hanımefendi kelimeleri de hoştur, güzeldir. "Ben kadın değil, kızım bi kere!" cümlesiyle karşılaşmamak için tercih edilebilir yerine göre =)
Bununla ilgili komik bir şey anlatayım. Üniversitedeyken sinema-tv okuyan bir arkadaşım vardı. Bunlar bir gün anket yapmışlar halkın nabzını ölçmek için. Anketin başında da cinsiyet belirtecek bir yer varmış "kadın" "erkek" diye. Kadının biri "kadın" seçeneğini işaretlemiş, ama yanına da not düşmüş "kadın değilim kız'ım" diye.
Gül gül ölmüştük =)
Düşünsenize, kadın sokmuş kafasını külotunun içine, dünyaya oradan bakıyor. Ona cinsiyetin ne diye sormuşlar, o da "ama ben daha sevişmedim ki" diye açıklama yapıyor =)
Dün "kadın" dedin diye dellenmiş olanlar, bugün "ben eskiden" "ben bekarken" diye başlamıyor cümlelerine, "ben kızken" diye başlıyor. Yani dün sırf "kadın" dedin diye senin de o lafın altında cinsel anlamlar aradığını düşünen kadın, bugün hayatını "sevişmeden önce-seviştikten sonra" diye ikiye ayırıyor. Çok komik lan =)
Nüfus cüzdanında medeni hali bölümüne bakire yazılmış olduğunu hiç görmediniz sanırım. Ben çok gördüm :)))
Bunda kusur tabii ki nüfus memuru olan herif :))
Onaylı tasdikli "sevişmemiş" bakire :))
Nüfus cüzdanları 2001 yılından itibaren sistemdeki kayıtlara göre bilgisayar tarafından yazılıyor yani öküz müdahalesini sistem kabul etmiyor :))))
Benim dediğim de aynı dönemler ama gözümle gördüm. Artık yazamazlar :))
:))
Capsler kurbağa olmadan gördüm :))))
adını biliyor ama iş ortamı gibi resmi bir hava içinde hitap gerekirse; ... patavat hanım
tanımadığınız ve haliyle adını bilmediğiniz biriyse; izin isteyecek yada bir şey sormanız gereken bir durumdaysanız;... hanımefendi
tanışıyor ve adını biliyorsanız... patavat
adını kullanmadığınız durumlarda bahsi geçen kişi evliyse; kadın... bekarsa kız
kız arakaşınızdan bahsediyorsanız hatun bile olabilir:)
bu liste uzar gider böyle
Bayan kelimesini akılları sıra kibarlık göstergesi olarak kullananlara söylüyorum, Ayıp olan kadın demek değil, kadın kelimesinin çağrışımlarını kaba bulup bir cinsiyeti kibarlaştırmaya çalışmaktır. Kadın kadındır, erkek erkektir. Kibar olmak istiyorsan, hanımefendi/beyefendi diye hitap edebilirsiniz.
eril / dişi
erkek / kadın
bay / bayan
mr / mrs
kıl / tüy
"-Anlayanlar, anlamayanlara anlatsın..."
Cevap
2Cevap
İsmini biliyorsan, ismi ile hitap edebilirsin.
İsmini bilmiyorsan, takma ismi ile hitap edebilirsin.
Kadınlara "bayan" denmesinden pek hoşlaşmam. Ama sen yine de diğer kullanıcıların cevaplarını dikkate alıver.
Evlilere kadın evli, olmayanlara kız denir normalde tıpkı madame ve mademoiselle gibi ama eğer yüzümüze yani hitap etme şeklini soruyorsan hanımefendi gayet kibardır. Ama bir bayana ismiyle hitap etmenin yerini hiç bir şey tutmaz tabi.
Kadın demeyin de ne derseniz diyin.Kız olana kadın diye hitap edilmesi hiç hoş değil çünkü...
Kız diye bir cinsiyet duymadım ben :)))
Kişisel görüşüne saygı duyuyorum ama 40 yaşında bir bakireyi kız diye adlandırmak garip gelir bana. Sen 40'lık bir bakireye kız dersen garşp hissetmez misin?
Kız deyince çocuk ve genç aklıma gelir benim bekaret değil...
Bilmiyorum sen ne düşünürsün bu durumda?
Alışkanlıkların bunda önemi büyük tabii. Kişisel tercihtir normal karşılarım...
senin dusuncen yobaz. 20 yasini asmis kisilere denilebilir hem daha saygili, sonucta kadinsin bu sadece cinsiyetin. mesela sana birisi :guler yuzlu kadin" diye hitap etsa sana guler yuzlu bakire olmayan ya da guler yuzlu yasli demek istemiyor sadece cinsiyeti disi insan demek istiyor. bir kere cocuk olana kiz denilir. cocuk gibi gozukmuyorsan kadin da derler kizda kisiden kisiye degisir cok takilmamak gerekiyor buna. sana yasli demek istemiyorlar
"yüz yüze konuşmaktan bahsetmiyorum ben aslında . herhangi bişey yazarken kullanmak gerekiyor mesela bazen. kadınlar mı desem,kızlar mı desem , bayanlar mı desem . o açıdan sordum"
Hanımlar de ozaman sende.yada daha iyisi içinden ne geçiyosa onu de daha candan olur:))))
Hanımefendi diyin.. Bayan cinsiyet belirten bir kelime.
hatun :D kız :) hanımefendi =) bayan.----->ifadeleride böyle olmalı :))
İçinden ne geliyosa o an onu de dostum, kasma bu kadar :D
Herkes sizin gibi anlayışlı olsa keşke bayn diyorsun bayan değil kadın diyeceksin kadin diyorsun kadin değilim kızım ben diyor Hanımefendi diyorsun hanfendi değil diyorlar bizde ne diyeceğimizi şaşırmış durumdayız 😁
kız denilmesine ayar olurum. hanımefendi denilebilir...biz erkeklere lan diomuyuz...
bana cadı denebilir... rahatsız olmam :)))
Kadın, kız
Hayır bana kız denilmesinden hoşlanmam yanlış bilgi en iyi hanımefendi dişyin
şiişt pişt falan de sen :DDD
Kadın.
Bağğğyan :))))
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar