Merhaba arkadaşlar bu sorum mecazi anlamda. Son zamanlarda Whatsapp durumlarında, tweetlerde bir anlamla bu yazılıyor. Şiirlerde kullanılıyor yani bu Ihlamurlar çiçek açtığı zaman ne demek? Geç mi olacak demek?ıhlamur çiçeği ne zaman açarIhlamurlar ne zaman çiçek açar? Ihlamurlar çiçek açar mı sözü ne demek?
Ihlamurlar çiçek açar mı sözünün mecazi anlamı nedir?
"Ihlamurlar çiçek açtığı zaman" Bahattin Karakoç'un bir şiiridir ve bu şiirden sonra da sosyal medyada sıkça kullanılmaya başlandı.
Dilimde sabah keyfiyle yeni bir umut türküsü Kar yağmış dağlara, bozulmamış ütüsü Rahvan atlar gibi ırgalanan gökyüzü Gözlerimi kamaştırsa da geleceğim sana Şimdilik bağlayıcı bir takvim sorma bana -Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.
Ay, şafağa yakın bir mum gibi erimeden Dağlar çivilendikleri yerde çürümeden Bebekler hayta hayta yürümeden Geleceğim diyorum, geleceğim sana Ne olur kesin bir takvim sorma bana -Ihlamurlar çiçek açtığı zaman.Hatta İbrahim Sadri'nin güzel yorumundan dinlemek isterseniz diye de şuraya bırakıyorum :)
Bu şiirden yola çıkarak "Ihlamurlar çiçek açar mı?" sorusunun yanıtını da vereyim
Genelde tüm çiçekler baharda açar bilirsin. Havaya, suya, toprağa cemre düşer; ilkim değişir ve kalp çarpıntıları başlar. Güzel havalar içimize işler. Ihlamur ağacı ise biraz geç çiçek açar. Bu nedenle bir kış içeceğidir aslında. Yazın ortasına doğru Temmuz gibi çiçek açar, kurutulur, kışın da çayı yapılarak içilir.
Yani geç gelen mutluluğun habercisidir ıhlamur çiçeği. Bir şey için umutsuz olmayı ifade etmez. Aksine umut vardır. "Elbet geleceğim ama biraz geç olabilir, bekle" demektir. Belirsiz zamanları işaret eder. Çok anlamlı, güzel bir şiirdir.
Ihlamurlar tabi çiçek açar. Hatta çiçekleri öyle güzel kokar ki açtığı dönemlerde çevrelerinden geçerken içinize huzur dolar. ıhlamurlar ne zaman çiçek açar ve daha detaylı bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz.
İki sevdalının kavuştuğu zaman açar Ihlamur ağaçları çiçek. Zoruluklar fırtınalar ardından gelen ilkbaharı temsil eder. Şairse bu yüzden ıhlamurların çiçek açmayacağını belirtmiş
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yani ihlamurlar cicek acmaz galiba o da imkansiziz gibi bir anlamda kullanilmis.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bende öyle sanıyordum doğru tahmin etmisim saol canım :)
ıhlamur çiçek açar.. açar açmasına da en beklediğin zamanda açar.. zemheri halinden bahara geçişin , yıkılmışlığın ardından ' herşeyi değiştirmeye geldim ' diyebilmenin adıdır ıhlamur.. bahattin karakoç un şiirinde ise çiçekten öte bir ruhun dirilişi gibi.. belki biraz kadere inanmışlığın eseri.. genel olarak ağaçların çiçek açması baharlara denk gelse de ıhlamur biraz bekletir.. temmuz ağustosu bulabilir çiçek açması.. açması imkansız diye birşey yoktur ki zaten şair de zamanı belli olmasa da mutlaka gelecceğini belirtir. tabi yoruma açık bir şiir ama bu şekilde düşündüm :)
Ihlamur çiçek açmayan bir bitkidir. Şiirlerde vs kullanılma sebebi asla olmayacak bir şeyi, birini ya da bir günü beklemek anlamındadır. Oldukça naif ve eski bir kullanım.
En İyi Cevaplar