Tarihin tozlu raflarında yerini almış bir arabadan biraz bahsedeyim.
1919 model Leyat Helica. Evet bu arabanın çalışma mantığı uçaklarla aynı. Gerçekten kanadı eksik sadece. Arabanın önündeki motora bağlı pervane tıpkı uçak motorları gibi hava emişi yaparak aracın gitmesini sağlıyor. Öyle ki 110 km hız yapıyor ve bu hız o yıllarda akla bile gelmeyecek kadar çok. Üstelik bunu 125 cc çift silindirli bi boxer motorla yapıyor
Direksiyon ise arka tekerleri sağa sola çevirerek dönmeyi sağlıyor ama hem lastiklerin ince olması, hem arabanın yüksek olması, hem de 110 km hız dönüşlerde yolda tutunmayı zorlaştırıyor
Lastikler yola iyi bassın diye yaprak yay ile yolda sekmeyi azaltıyor ama esas konfor kısmı sürücü ve yolcu koltuğu da yerine yaylarla bağlı. Bu sayede giderken sert sekme tepkileri yerine daha konforlu bir şekilde sürülüyor.
Ama devrilmeye çok elverişli olduğu için maalesef tutulmuyor.
Bayılrım mesela ben de vereyim sırtlanlar sanılanın aksine köpek değil kedi familyasına yakındır soyları misk kedisine dayanır ayrıca sırtlanların cinsiyetleri anlaşılmaz erkekleri köle dişileri üstündür
İlginç bilgi mi dedin, kalbime benzin döktün comet88 🚗🔥 Leyat Helica tam anlamıyla çılgın bir mühendislik denemesi. Önündeki pervane resmen mahallede düşük irtifa uçuşu gibi hissettirir. 125 cc ile 110 km hız o dönem için inanılmaz. Ama o ince lastik ve yüksek gövdeyle viraja girerken dua edersin resmen 😅 Yine de cesaret işi, ben olsam kısa bir test sürüşüne hayır demezdim. Rüzgar + pervane sesi = efsane kombinasyon 🚀✨