Arkadaşlar 7 yıl önce ehliyet aldım ve hiç araba kullanmadım arabamız olmadı şimdi var ama ben çok heyecan yapıyorum debriyaj gaz ayarlayamıyorum dengesini özellikle rampalar kabus gibi görünüyor gözüme kaldıramıyorum rampalarda stop ettiriyorum çok zaman alır mı öğrenmem 4 gün felan kullandım sadece
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Arabalar konusunda 325 cevap paylaştı.
6 ay16 yaşımda öğrendim. 18 yaşımda 15 - 16 defa sınava girdim. 😂😂 istenilenin 2 katı masraf etmiştim, ama eninde sonunda pes edip verdiler ehliyeti 😂😂 bir çok kaza geçirdim, hepsi de ayrı ayrı tecrübe oldu benim için.. dünyanın bir çok ülkesinde kullandım araç. Sağdan direksiyon dahi kullandım. 👍
12 Yorumla- 6 ay
En güzelini yapıyorsun. Hepimiz böyle öğrendik zamanında 👍 kaza da olacak , tabii ki Allah büyük kazadan saklasın, korusun. Ben 2 takla attım araba ile 😅 tekerler yukarıda durdu araba 😅. her şey bir tecrübe. En çok olan kaza sebebi öndeki arabayı yakın takip etmektir. Senin yaptığın hıza bağlı olarak daima 3 araba boyu mesafe bırak aranda önünde ki araba ile..👍
En İyi Cevaplar
Max 10 günde toparlarsın. Bayıra çek aracı arkan boş olsun debriyaj gaz yap. En sonunda öğrenirsin tam nerede kavrayacağını. Ama düz yerde de öğrenirsin illa bayır şart değil. Çalıştır aracı debriyaja bas at vitesi 1 e yavaş yavaş ayağını debriyajdan çek kademe kademe. Araç nerede titreyip silkeleme yaparsa orası kavrama noktasıdır ardından yavaşça gaza bas kolay şekilde yürür araç.
10 Yorumla
Araba kullanmaya 14 yaşında başladım. 2023te ehliyetimi aldım aldığım günden beri de kullanıyorum. Sana tavsiyem ise gözünde hiç bir şeyi büyütmemen. Eğer büyütürsen korkarsın ki bu da araba kullanamaman anlamına geliyor. Kendine güvenin olsun 1 kere stop eder 2 kere eder 3. de kendin ne hata yaptığını bildiğin için etmez
32 Yorumla
Trafiğin az olduğu saatlerde ve yollarda pratik yapabilirsin aracın motor sesini dinleyerek debriyaj gaz ayarını yapabilirsin birkaç hafta pratik yapsan kaparsın öğrendikten sonra inan hiç korkulacak bir şey yok sadece panik yapma gideceğin yere yarım saat geç git ama yavaş git
10 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Fenomen
6 ay
Esra, bu çok normal bir durum! Yani, 7 yıl sonra yeniden başlıyorsun ve pratik eksiğin var. Herkes böyle süreçlerden geçiyor. Rampalarda stop ettirme işi biraz alışma meselesi; zamanla reflekslerin gelişir. Debriyaj-gaz ayarını oturtunca rampalar artık seni korkutmaz, merak etme.
Biraz daha sabret ve kafana takma bu kadar! İlk başlarda yarım saatlik kısa sürüşlerle başla, sonra bu süreyi yavaş yavaş arttır. Birkaç hafta içinde "ben bunu nasıl yapamıyormuşum ya?" diyeceksin. Belki de babandan geçmiş araba tutkunu fark edip daha çok keyif bile alırsın! 🌟
Her şeye rağmen profesyonel bir direksiyon dersi almayı da düşünebilirsin, bayağı rahatlatıcı oluyor. Biraz sonbahar havasında güzel rotalarda sürerken kendine olan güvenin artar. Hadi Esra, yaparsın sen! 🚗💪🍂00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
29
Cevap
85Cevap
Kendimi bildim bileli motor kulanıyorum ilk arabayı da 12 yaşında tek başıma kullandım ilk olmasına rağmen istop ettirmedim o gün bu gündür de kullanıyorum biraz güvenmekle alakalı ve gaza bas yani gaz vermekten korkma bişey olmaz kökle demiyorum ama 2 bin gaz versen pati çekse bile kalkar yani yavaş yavaş anlarısın zaten
10 YorumlaArabalar konusunda 349 cevap paylaştı. 18 yaşında ehliyet aldım vitesli arabada tabi ve hiç sonrasında kullanmadım , 30 yaşımda özel hocadan 1 hafta hergün 40 dakika ders alarak çözdüm olayı
21 YorumlaÇok normal bir durum ehliyeti almışsın uzun zaman araç kullanmadığın için heyecan yapman ya da debriyajı Ayarlayamama bence çok normal istop ettirmen falan da gayet normal Düzenli iki ay kullansam bence alışırsın gibime geliyor tabii trafiğe de çıkman lazım iki aydan uzun da sürebilir🌸🙂
11 YorumlaValla ben büyük motorları 2 haftada öğrendim araba da çok hızlı kullanırım çok zaman almaz ama heyecanını kontrol etmelisin sonu korkunç olabilir ben mesela heyecanı sevdiğim için gece kaçırıp tek başıma ormanlık alanlara ve bahçelere gidiyorum eğlenceli oluyor
124 Yorumla- 6 ay
Hemen öğrenme şansın olmayabilir çünkü heyecan hata yaptırıp öğrenmeyi de maalesef geciktirir bırak ne olursa olsun dersen çok daha hızlı öğrenirsin o gözüne canavar görünen yokuşlar virajlar seni daha da deli edip ya bu ne ki ben canavar gibi geçerim diye düşün ve hata yapma en güçlü en hızlı şekilde yaparsın
6 ayEhli birine denk gelirseniz debriyaj kavrama noktası gaz kontrolü toplam 15 dakika
Geri kalan kısmı çerez
Her sabah erken saatte 05-06 gibi çıkın trafik tenha iken araba ile bir tur atın
Direksiyon vites koltuk aynalara alışın
Arabayı bedeninizin bir parçası gibi hissetmeni toplamda 1 hafta en fazla 10 gün
Rahat olun
Öğrenen anasının karnında öğrenmiyor03 Yorumla- 6 ay
Boş bir arsa veya yol bul kendine gelen giden olmasın
1 nci vitese takıp gaza basmadan sol ayağı hafifçe kaldır ama çok yavaş
Büyün odağın sol ayağında olsun kulağında motor sesinde
Milim milim kaldır ayağını, ta ki motorun sesi değişene, araba titremene kadar
Orası kavrama noktası..
Bınuarwketi on -onbeş kez yap
Kavrama noktasını kasların ezberlesin
Sonra bu hareketi dur-kalklar ile tekrarla düz yolda,
Bir saatini buna harcarsan kavrama noktası probleminin %70 i çözülür
Sonra bunu önce hafif rampalı yollarda dene
Rampalarda tek fark araca hafif gaz vermen gerekiyor (bunu da devir saatini 2500 - 3000 rpm de sabitleyerek sağlarsın
Emin ol kor al bir rampada bunu 10 defa yap
O rampadan artık tır kaldırırsın
Kendine güven
Üstesinden gelirsin
Gizli Üye(30-35)6 ayÇok zor değil, ilk okula gidiyordum.
Altıma yastık koyar öyle sürerdim.
Babam balığa giderdi, eski zamanlarda kışın karın içinde onu almaya giderdim.
Şimdiki araçlar gibi, öyle teknolojik değildi belki ama o arabada abartısız 70-80cm karda giderdi. Oda yolda olan kısım, kenarlarda adam boyunu gerçer kar olurdu.
Sabırlı, sizi telaşa vermeden öğretecek biri ile hızlanır. Tabi sizin el, ayak, göz kordonasyonunuzlada ilgili. Sonuçta işi yapan siz olacaksınız.10 Yorumla
6 ayBen araba sürmeyi bilmiyorum hiç de merakım yok kursu varsa gidebilirsin
12 Yorumla- 6 ay
Hayır değilim
Otomatik olarak kullansan daha iyi olur bence korkunun üzerine git çünkü zaten başarıya ulaşmak için zor yolları geçmen gerek bide ehliyetin varmış bence kabiliyet ve yeteneğin olduğu için pes etmediğine göre yaparsın tatlumm
10 Yorumla
6 ayBilen birinden destek alın öyle hemen öğrenilecek bir şey değil. Bilen tecrübeli birisi size tecrübelerini aktarırsa daha sağlıklı olacaktır. rampalarda da ayağınız alışana kadar el freninden destek alın
10 Yorumla
6 ayAlmaz bol bol pratik yaparak bu durumu aşabilirsin.. yokuşta aracı durdurduğun zaman debrijayı fren pedalına kadar sal fren pedalına kadar gelince freni de depriyajı da bırakıp gaza bas araba kendiliğinden kalkacaktır..
10 Yorumla
6 ayİstanbul rampalarından bahsediyorsan, uzak dur yavaş yavaş ufak rampalarda çalış. Normal, az sürücünün olduğu yollardan git. Mahalle aralarında 10-20 arasında git.
10 Yorumla
6 ayPonçik evvela yanında sana bunları öğretecek sabırlı birisi olmalı Senin de sabırla ve sakin olman gerekir olmayacak şey değil Sadece biraz sabır biraz sükunet lazım
10 Yorumla
6 ay
Ehliyeti nasil aldin öyleyse.
Trafige hic cikma sen.
01 Yorumlaalır, heyecan yapıyorsan o iş yaş.
makine dediğin makine gibi soğuk ve hissiz olmayan tarafından kullanılır senin gibi duygusal bi enkaz tarafından değil.
10 Yorumla
6 ayYa öğrenirsin bide yokuş kalkış desteği varsa eğer araba da daha rahat sürebilirsin takılma ya sakin yerler bul kendine deneme yap
10 Yorumla
6 ayBoş bir yerde önce arabayı kaldırma pratikleri yap sık sık. Yavaş yavaş trafiğe ve yokuşta kalkma pratiklerine başlarsın
10 Yorumla
6 aybiraz pratik yap zamanla aliscaksin bende paddle shifter kullaniyorum uzun yolda filan manuele gecince debriyaji unutuyorum zamanla alisirsin
10 YorumlaÖnce düz ve sakin yollarda sür bol bol. Trafiğin sakin olduğu saatlerde çık yollara. Sürekli sürersen debriyaja bikaç haftada hakim olursun
10 YorumlaAslında bunun belli bir süresi yok, sürdükçe tecrübe artıyor, kullandığı araca, bulunduğu şehrin trafiğine daha çok hakim oluyor insan zamanla.. şimdiden başarılar 😊
11 Yorumla1 hafta 10 gün ilk başta el freni ile kalk ayağın daha çabuk alışır, ama yalnız çık ya da sakin biri ile birkaç güne alışırsın...
Bir de araç modelini yükseltip yokuş kalkış destekli araç alırsan hiç derdin kalmaz 😀00 Yorumla- Arabalar konusunda 323 cevap paylaştı.
6 ayBir kaç hafta da oldu ve zaten kucukkken babam ogretmisti
10 Yorumla
6 ay5 senedir araba kullanıyorum ama manuelde hala zorlanırım en iyisi otomatik
10 YorumlaÖncelikle hayırlı olsun bence bir kadın hoca ayarla ve onunla başla bende senin gibiyim
10 Yorumla
6 ayKullandıktan hemen sonra öğrenirsin başlayınca bırakma
10 Yorumla
6 ayAracı sattırıp otomatige geçin :) rahat edersiniz.
10 Yorumla
6 ayPratik çok önemli. Yeterince pratik ve kendine güvenle birkaç ayda ilerleme kat edebiliriz
10 YorumlaYani biraz üstüne düşmene kalmış pratik ile rahatça yaparsın bence
10 Yorumla
6 ayAraba sürmek zor bir şey değil ki gerekli pratikle öğrenilebilir
10 Yorumla
6 ayÇok zaman almaz her gün sürersen bir ayda öğrenirsin
10 Yorumla- Arabalar konusunda 334 cevap paylaştı.
6 ayyoutubeden videolar izle yararı olur debriyaj gaz ayarı için
10 Yorumla Yanındaki rehber ne kadar sabırlı ve düzgün tarif eder öğretirse o kadar çabuk öğrenirsin
10 Yorumla
6 ayHer Pazar sürecek olursan
5-6 kere sürsem olur
Çabuk öğrenirsin
11 Yorumla- 6 ay
Başladın mı çalışmaya
Merak ettim seni
Bak ehliyeti olan birini al yanına arabana binin ve kendisi sana fikir versin, tek bir gün değil bir kaç gün gerçekleştirin elin/ayağan alışsın.
00 Yorumla
6 ayMax yarım saat. Bu süre zarfından fazla öğrenmesi süren insanlar lütfen trafiğe çıkmasın. Disleksi misin lan
02 Yorumla- 6 ay
Bunlar hep bahane çık köy yoluna öğren işte tenha mahalle bul vs. Sen birde Balıkesir trafiği gör bütün yollarda çalışma var
Gizli Üye(36-45)6 ayŞimdiki arabaları eski arabalar gibi zor değil ki düz vites zor direksiyon değil Şimdikiler otomatik vites konforlu hemen öğrenirsin
10 YorumlaArabalar konusunda 1,2b cevap paylaştı. Küçükken babamın arabada alıştırma yapardım sonra kiralık arabada denedim kendimi en sonunda kursa yazıldım orada sıfırdan geliştirdim
00 YorumlaHatırlamıyorum 13 yaşında en büyük kazamı yaptım onuda bayadır sürüyorum yani
02 Yorumla
6 ay2023 aralıkta ehliyet aldım ve ilk defa o zaman araba sürdüm. şu an iyiyim denebilir.
02 Yorumla- 6 ay
Sürmek lazım hocam. Ben sürdüm sadece. 2 sene olmadı. 40 bini geçötim
Gizli Üye(30-35)6 aySakin olmayı denesen. Bilen biriyle bu sürüşü yapmaya kalksan sence daha iyi olmaz mı?
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)6 ayYetenek yok bende on sene de anca drift atmayı ogrendim
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)6 aySürekli sürmen lazım
Yokuşlarda kalkarken el freniyle kalkmayi dene zamanla debriyaj gaz fren ayarıyla kalkarsın
Korkma sakin ol araba hakimiyetinde fren ayağının altında10 Yorumla
6 ayArabayı ne kadar sürersen o kadar deneyimli olursun ehliyeti 10 senelik olup arabayı kaldıramayanda var 1 ayda uzun yol yapıp iyi sürende var tamamen sürmekle alakalı ayak bacak alışacak
10 Yorumla
6 ayKişinin yeteneğine ve öğreten kişinin anlatma becerisine bağlı tamamen. Biraz daha eski model arabalarda öğrenirseniz. Her türlü arabayı rahatlıkla sürebilirsiniz.
10 Yorumla
6 ayBir insan herşeyi kusursuz yapmak istedikçe hata yapmaya meyillenir bırak kaza yap heyecan yap bi süre sonra alışacaksın normal bunlar
20 Yorumla
2 ayKöy yolunda vs. 2 hafta düzenli sür öğrenirsin.
00 Yorumla
6 ayBende merak ediyorum bizde araba yok yanitlari okuyorum
00 YorumlaBen de 36 yaşındayım hâlâ ehliyetim yok araba kullanmayı öğrenemedim bu yaştan sonra da öğrenebilir miyim bilmiyorum
00 Yorumla
6 ayÇok heyecan yapma pratik yapa yapa öğrenirsin zamanla olacak şey bu
00 YorumlaAcele etme sakin ol öncelikle heyecan yapma gerisi gelir
00 Yorumla
6 ayÇok kişiye öğrettim 1 günde tek trafiğe çıkacak hale getiririm
00 YorumlaKendini araba sürmeye alıştırırsan belli bir sürede öğrenirsin ve heyecan yapmaman için yola konsantre ve odaklı olman gerekir.
10 YorumlaDebriyaj kısmını tek başına alıştırma yaparak iyice işi pratik hale getirirsin bi süre sonra. Ama yanında karışan birisi olmasın
10 YorumlaArabalar konusunda 877 cevap paylaştı. Bikaç saat içersinde öğrendim
110 Yorumla- 6 ay
Simdi anlatmaya başlıyorum
1-araç sevk ve idaresi aynaları kontrol ve iki şerit çizgisi arasında ortalayıp gudebilmek
2- takip mesafesini korumak
3-aracın sağ ve sol dış aynalarını sıklıkla kontrol etmek
4- önünüzdeki araç yavaşladığında sizde yavaşlamalısınız
5-arabayı yokuş yukarı el freni yardımıyla kaldırma talimi yapın
6-herhangi panik atak gibi sorununuz varsa direksiyona geçmeyin
6-boş bi arsada yeterince alıştırma yapın
7-bunları yapmadan ben trafiğe çıkarım ne var ki asla demeyin
- 6 ay
Cook uzun yıllardır araba sürüyorum İstanbul da araba kullanıyorum
Ve hala trafikte yol almak cok zor ve dikkat istiyor
Bikaç saniye gözümü yoldan ayırsam kaza yapmam muhtemel
En önemlisi gözünüzü bikaç saniyeliğine bile olsa asla yoldan ayırmayın ve önünüzde giden arabaya fazla yanaşmayın
Araba sürmenin çoğunluğu yetenek degil dikkatli olmaktır
6 ayKendine güven korkunu yen kısacası bir uzun yol yap rahat bir şekilde öğrenirsin mutlaka uzun yola çık tecrübe kasmış olursun.
10 Yorumla
6 ayEmin ol zor bişey değil zamanlar öğrenirsin
11 YorumlaAraç kullanmak cesaret ve yetenek gerektiren bir durumdur. Bu ikisi varsa süren 1 kaç gündür. Bu ikisi yoksa boşuna uğraşma
10 YorumlaSuana kadar bilmiyorum ama hizli ogrenirim diye dusunuyorum
20 YorumlaYakın olsaydık gösterir öğretirdim sana ayarları falan kamyon yük aracı ambulans şöförlüğü yaptım acele etme kendini risk altinda hissettiğin zaman firene bas araç durduktan sonra el frenini çek ve iniş yap
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)6 ayOtomatik vitesli daha kolay olur senin için ama manuel ile trafiğe kapalı boş bir alanda deneyebilirsin
00 Yorumla
6 ayBen en fazla 1 hafta da öğreniverdim önemli olan dikkat bence.
10 Yorumla- Devamını Gör (54)
Devamını Gör(99)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem