Arkadaşlar otomobiller pahalı ve vergisi yüksek. Traktör ruhsatlı atv ve utv vergiden muaflar ve son zamanlarda 400kg altı mini karavanların çekildiği söyleniliyor karvan üreticileri tarafından.750kg altı karavan da vergiden ve TÜVden muaf olunca ekonomik gözüküyorlar. Ancak sadece Polaris'in sitesinde 600cc bir utvnin 650kg römork çektiği yazıyor. Diğer atv üreticileri sitesinde belirtmemiş. Acaba kaç kg atv ne kadar römork çekiyor? Atv/utv sahibi olan varsa ruhsattaki römork çekme kapasitesini ve motor hacmini söyleyebilir mi?
Volvo 750 de 750 ton çekiyor ancak hangi şartlarda? Bahsettiğin polaris atv ve utv nin iyi bir markası. Çin malları gibi değil. Karavana bağlayacağın fren jakı varsa atvde belki çekilebilir.. Beni düşündüren konu nasıl ineceği? Atv nin ağırlığı ne, karavanın ağırlığı ne? Yokuş inerken en önemli şey motor freni. Bunun için yüksek hacimli motor gerekir ki kompresör yapabilsin. Sürekli ayak freniyle inemezsin. Belki üst düzey Bi atv yapar ama o paraya zaten normal bi karavan alırsın. Maceraya ne gerek var
Atvlerde eski A2ler ya da yeni alacaklar için A3. Ancak traktör geçenler için normal otomobil ehliyeti yeterli. Kask ve fosforlu yelek zorunluluğu da yok traktör geçenlerde. Mesela 250 cc atv de 750 kg karavan çekebilir mi? Hangi motor atv kaç kg römork çekebiliyor? o önemli. Yani illa 500cc üzeri büyük motor şart mı?
Ağırlık önemli değil karavan frenli olduktan sonra.7tonluk tır, 33 tonluk dorseyi çekiyor, durduruyor. 250lik atvlerin ruhsatında römork çekme kapasitesi ne yazıyor acaba?
Bu konuda yürüttüğün mantık yanlış! Çok farklı fren sistemi kullanıldı için o yükü kamyon çekiyor! Yani, aynı mantığı farklı bir çekicide kullanamıyorsunuz normal şartlarda!
Bir bakayım, belki yabancı sitelerde bir şey bulurum. Hemen bakıp sana geri dönecem!
Ayrıca ben ağır vasıta ve hafif araçlarda uzun zaman çalıştım! Hele ki son bir kaç ay, fren sistemleriyle uğraşıyordum :)
Galiba! En azından ağırlığı uygun olmalı, çünkü bu aletler motordan daha tehlikeli! İmkanın varsa, ilk başta kendini garantiye al, biraz daha pahalı olur ama, en azından emniyette olursun!
20 li yaşlarda kafamız az kırık değildi ve kafamızda baya kalın, hani tam sopalık senin anlayacan!
Dağa çıkmıştık ve yükü gerektiği gibi yüklemedik ve bazı eksiklikler vardı arka çekme takımında!
Vakit oradan aşa inmeye geldi, baktık gördük ki, pek de mümkün değil! Bu sefer başladık tartışmaya, kim devirecek traktörü diye! Arkadaşım, sen ufaksın, ben deviririm dedi şakasına ve gerçekten de devirdi! O esnada bel kemiğinde kocaman delik açıldı, o bel kemiğini rahat görebiliyordum! Demek istedim şey şu, asla risk almamak gerek, hayat inanılmaz kısa ve her şey anlık olabiliyor!
Ben indirseydim, devrilmezdi ama yine de çok riskli bir şey yaptık ve sonucuna da katlandık!
Ondan sonra en az 2 hafta bunu eski haline getirmek için uğraştım!
😮Riske gerek yok. Bazılar traktör ruhsatlı atvlerde zorunlu değil diye kask ve kpruma takmıyor ama motosikletten daha tehlikeli. Devrildiği gibi 300kg atvnin altındasın.
Uzan zamandan beri bu sitelerde gezmiyorum ve bu yabancı sitelerde çok yararlı bilgi var. Bazen başka yerde bulamadığımız şeyleri bu tür sitelerde bulabiliyoruz! İşine yaradığı için, çok sevindim!