Araba tamirden çıktı. Tüm bakımları yapıldı dedi usta. Yağı suyu tamam dedi. Ama motor arıza lambası yanmıştı yaklaşık yarım saat. Niye yanıyor bu. Sürerken hep yandı bu işaret. Motor arıza lambasının yanma nedeni?
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Araba tamirden çıktı. Tüm bakımları yapıldı dedi usta. Yağı suyu tamam dedi. Ama motor arıza lambası yanmıştı yaklaşık yarım saat. Niye yanıyor bu. Sürerken hep yandı bu işaret. Motor arıza lambasının yanma nedeni?
Selamlar,
Arabalardaki ikaz lambaları, aslında sürücüye ışıklı uyarı veren görsel uyarılar diyebiliriz. Motorun beyin sisteminde herhangi bir problem olduğunda ya da kontrol gerektiğinde bu uyarılar devreye girer. Ufak bir anormallik olsa dahi karşınıza çıkabilir çünkü kontrol edilmesi gerekir. Sarı ve kırmızı renkte yanarak ikiye ayrılırlar. Aşağıda onlardan da bahsedeceğim.
Yukarıda bahsettiğim gibi sarı ve kırmızı renk olarak da yanabilir. Motor arıza lambası sarı renk neden yanar? Bu durum size motorda büyük bir problem yaşandığını ve arıza modunun değişime uğradığını ikaz eder. Motorun hasar görmesini engelleyen bir sistem var, bu da arıza modu. Tabi bu sistem de motoru ancak sınırlı bir sürede koruyor. Bu yüzden hemen bir servise gidilmelidir.
Motor arıza lambası kırmızı yanıyorsa, kesinlikle hemen aracı durdurmanız gerekiyor. Kırmızı motor arızası, motorun arıza moduna giremediğini ikaz eder. Arıza modunda bir problem yaşanıyor olabilir. Bu durumda aracı kullanmak kumar gibidir, başınıza iş açabilir.
Eğer motor arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa, bunun anlamı motorun çalışmasından yana bir sorun olduğuna işarettir. Sorunun detayı bilinmez, küçük ya da büyük olabilir ancak kesinlikle kontrol edilmelidir. Motorun çalışmasında bir sorun yaşanıyorsa bu ikaz ile karşılaşırsınız.
Motor arıza lambası sürekli yanıyorsa, motor bileşenleri birbiri ile iletişim kuramıyor demektir. Herhangi bir motor bileşimi bile arızalısıyla, motor arıza lambası sürekli yanar.
Bu bileşenin amacı, yanmalarda oluşan zararlı gazları karıştırmaktır. Bu sayede atmosfere ne kadar çok temiz bırakabilirse o kadar bırakır. Otomobiller için zorunlu hale gelen bir sistemdir. Silindir darbelerinden dışarı çıkacak zehirli gazları azaltmak amaçlı bir sistemdir. Çevre kirliliğini engellemek için de gereklidir. Eğer bu sistemde bir arıza olursa motor arıza lambası yanabilir.
Isıtma, soğutma sistemlerinde sıcaklığı gereken seviyede tutmakla görevli olan bileşen termostatlardır. Öncelikle sadece arabalarda bulunmaz. İlk çalışmaya başlayan motorlarda, kapalı duran ve soğutma sıvısının gezmesini engelleyen valfler vardır. Termostat açılırsa, sıcak soğutucu akmalı ve radyatör hortumunu ısıtmalıdır. Yavaş ısıtması halinde de termostat sıkışır ya da erken açılır.
Burada çok sık duyduğumuz bir motor parçasından bahsedeceğiz şimdi, Akü. Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren ve depolayan, gerektiği zamanlarda da bu enerjiyi serbest bırakmaya yarayan depolama cihazı diyoruz. Eğer araba sürerken akü lambası kırmızı yanarsa akü şarj edilmiyor demektir. Alternatörde kömür bitmesi en birincil neden olabilir.
Benzin deposu ya da gaz deposu olarak bilinen bileşene geldik. Araca koyulan yakıtları güvende tutan bir kap diyebiliriz. Motor arıza lambası öyle akıllıdır ki, bu kapın kapağını değiştirmemek bile motor arıza lambasını yaktırabilir. Çatlak veya gevşek olursa bu kapak, değişmesi gerekir.
Bu sensör motora alınan taze hava oranını algılar ve ECU'ya bildirir. En önemli argümanlardan biri diyebiliriz. Oksijen sensörü ile çalışmaktadır. Bu sistemde bir sıkıntı olursa kontrol motoru ışığı yanabilir.
Otomobillerin hepsinde bulunan ve hassas izlemeye olanak veren özelliğe geldik. Gaz ve sıvı maddelerin aralarındaki oksijen oranını bu sensör belirler. Motor arıza lambasının yanmasına en fazla neden olan etkenlerden biri, oksijen sensörüdür. Motorun yanması için yakıt ve hava kombinasyonunda oksijen yeterli mi diye kontrol eder. Eğer oran çok yüksek çıkarsa motor arıza lambasını yakar, az ise kötü karışım yüzünden de yanar. Arızalanma durumunda da arıza lambası yanar.
Bunun açılımı Egzoz Gazı Devridaimi olarak adlandırılır, kara araçlar için elektropnömatik valftir. Motor bölmelerinde yer alırlar, tüketilen egzoz gazlarını tekrar yakarlar ve düşük emisyon seviyelerine ulaşmayı hedeflerler. EGR akışının bir planlaması vardır ve bunun daha yüksek ya da düşük olması halinde motor arıza lambası yanar. Buradaki en yaygın sorun ise karbon birikmesi yüzünden sıkışmasıdır.
Bu bileşen için ise yakıt galerisini besleyen, benzinin oranını hassas şekilde modüle eden elektromekanik elemanlar diyebiliriz. Tamamen kendisi süreyi ve zamanlamayı ayarlar. Yağ & kir enjektörlerini tıkarsa motora gazın etkili şekilde ulaşmasını engelleyebilir. Eğer araçta her çalışmada bir gaz kokusu geliyorsa, bu valf yağ ya da kir ile tıkanmış anlamına gelir. Bundan dolayı da motor arıza lambası yanabilir.
Bujiler için yanma odasındaki hava ve yakıt kombinasyonunu ateşlemek için kıvılcım kullanan bileşen diyebiliriz. Motor kinetik enerjiye ulaşması için yakıtın ateşlenmesi gerekiyor. Bujiler, içten yanmalı motorlarda benzini ateşler. Eğer buji bileşenlerinden biri hasar görürse, düzgün oturmazsa ya da nemli olursa motor arıza lambası yanabilir.
Motor arıza lambası yandığı zaman ilk iş, herhangi bir profesyonele başvurmak olmalıdır. Sanayideki ustalar olabilir, aracınızın servisi olabilir. Özellikle kırmızı renkten bahsetmiştik, bu durumda hemen aracı durdurmalı ve çekici çağırarak servise gitmelisiniz. Motor arıza asla atlanmayacak bir sorundur.
Motor arıza lambasını söndürmek için, yukarıda da bahsettiğim gibi bu işle profesyonel şekilde uğraşan birinin yanına gitmelisiniz. Bu kişiler ilgili durumda bu iş için kullanılan ekipmanlara aracı bağlar ve arıza tespiti yaparlar. Dilediğiniz durumda arıza bilgisini de silebilirler ve ikaz vermez ancak önemli olan sorunu tespit etmektir. Şunu da belirtmeliyim ki, ciddi bir hasar varsa arıza bilgisi silinse dahi motor arıza lambası kapalı durmaz.
Sevgiler.
Bilgisayara bağlatın arıza koduna göre hareket edersiniz.
Görüş
3Görüş
lpg varsa afr ayarı bozuk olduğu için yanıyor olabilir. çok basit bir şey de olabilir ciddi bir arıza da. en iyisi arıza cihazına bağlatıp koduna göre hareket etmek
Arızayı beyinden silmemiş tabi başka arıza yoksa
Bi cok nedeni var, en iyisi bilgisayarli kontrol
Kızlardan En İyi Görüş seçilmiş, ancak hala görüşünü paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
En İyi Görüş