2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda bir mutabakat gerçekleşti. 2040 yılına kadar sıfır emisyona indirgenmeyi öngörüyorlar. Türkiye'de imza attı.
Toplamda 33 ülke, 40 şehir ve bölge, 27 filo, yatırımcı ve çeşitli şirketler imza atmış. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin arasında olan 6 şirket, 2040 yılına kadar benzinli ve dizel araçlara veda edecek. Toplam 11 otomobil üreticisi imza atmış.
İmza atanlar:
Avera Electric Vehicles
BYD Auto
Etrio Automobiles Private Limited
Ford Motor Company
Gayam Motor Works
General Motors
Jaguar Land Rover
Mercedes-Benz
MOBI
Quantum Motors
Volvo Cars
Türkiye 2040 yılına kadar Benzinli ve Dizel araçlara veda edecek! Sizce gerekli bir karar mı?
Evet. Bu olmalı. Türkiye biraz geç kalsa da, bir çok duyarlı kaliteli otomobil markaları kendi tedbirlerini almaya başladı. Her şey daha yaşanılabilir bir çevre için. Dünya, temiz çevre ve sıfır atık kavramlarıyla yeniden dizayn edilirken otomotiv teknolojisi zararlı gaz salımını azaltan, çevre dostu çözümler sunmaya devam ediyor. Özellikle dizel motorlu araçların atık gaz salımını düşürmeyi hedefleyen bu çözümler, egzoz gazının içindeki azot oksitin %67 oranında azaltılmasını amaçlıyor ve araç sahiplerini Adblue çözeltisi ile tanıştırıyor. Araçların ideal egzoz salımı değerlerini belirleyen Euro 6 Emisyon Standartları, İki farklı bileşenden oluşan bu çözeltinin kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu kılıyor. Adblue çözeltisinin bir yakıt ya da yakıt katkısı değil. Fosil yakıtlı araçları hemen trafikten çekmek mümkün değil. Ama dizel yakıt kullanan araçlar için üretici firmalar tedbir almaya başladı bile. Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar. Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı üzerine püskürtülen sıvı, sıcaklığın etkisiyle amonyağa dönüşür ve dizel yanması sonucu oluşan nitrojen oksit ile reaksiyona girer. Böylece parçalanan atık gaz, zararsız nitrojen ve su buharı halini alır.
💚
Benim kullandığım Hyundai Kona Elitte Smart dizel otomobilimde de bu özellik var. Yakıt depo kapağını açtığımda iki tane kapak var, geniş olan dizel yakıt depo kapağı, hemen yanında dar olan mavi kapaklı olanı ise AdBlue depo kapağı. Araç gösterge panelinde üre göstergesi ayrıca görülüyor ve tam dolu ilken 10.000 km yol için yeterli oluyor. AdBlue azalınca ekrandan uyarı alıyorsunuz Çeçen yakın petrolden doldurabiliyorsunuz, şayet doldurmazsanız, tamamen biterse araç kendini otomatik kilitliyor ve servis çağırmak zorunda kalıyorsunuz. Yani köyü emisyonla sizin araç kullanmanıza sistem izin vermiyor. Her şey daha yaşanılabilir bir çevre için. Sağlıcakla kalın. #06romro 😎
Hadi inşallah diyelim keşke mümkün olsa ama pek mümkün görünmüyor özellikle turkiye için ekonomik yönden pek uygun değiliz bunun için malum otomobil fiyatları ortada abd, almanya, İngiltere, ispanya, japonya, g. kore için çocuk oyuncağı ama turkiyede birden zor kolay değil
Bu sefer elektrikli ve hibrit arabalar şu anki arabalar gibi fahiş fiyatlı olur. Eğer benzinli ya da LPG’li arabalar ucuzlarsa halk ona yönelir. Kimse elektrikli araba kullanmaz. Ya da benzinli, mazotlu arabalar da elektrikli arabalar gibi pahalı olur Türk halkı bu sefer ata ve eşeğe biner. At arabasıyla taşıma yapılır. 2040 yılında yollar at eşek boku dolar. O zaman da dünyanın en organik ülkesi olur. Türkiye’nin ota boka imza atmasına ben anlam veremiyorum a—m—k ulan sen zaten bir Çin, ABD, Rusya, Hindistan, Japonya, Kore, Almanya, Fransa, İngiltere kadar enerji harcamıyorsun. Çünkü sen gelişmiş bir sanayiye, ağır sanayiye sahip gelişmiş ülke değilsin. Sen geri kalmış bir ülkesin. Senin adam akıllı sanayin, ağır sanayin yok. Senin ne işin var orada. Sen dünyanın karbon salınımını düşüneceğine Kazdağlarına, ormanlarına, koylarına, denizlerine, nehirlerine sahip çık. Oraya imza atmanın hiçbir kıymeti yok. Elektrikli arabaya geçemeyeceğini daha doğrusu GEÇMEYECEĞİNİ hepimiz biliyoruz. Ayranları yok içmeye taht-ı revanla gider sıchmaya. Senin ülkendeki elektrik şebeken bir defa alt yapısı berbat. Ulan biraz kırsal illerde en ufak bir şeyde elektrikler gidiyor. Enerji Mühendisi Sinan Küfeoğlu Türkiye’de aynı anda 60 bin tane elektrikli arabanın şarja takılması halinde tüm Türkiye’nin elektriğinin kesilebileceğini söylüyor. Bunu da şu iki videodan birinde söylüyor. İkisini de dinlemiştim. Yani boş iş. Bizden olmaz. Erdoğan oradan gelecek euroya dolara gözünü dikmiş. İlk videoyu izleyin şu ülkenin enerji konusunda vizyonsuzluğunu rezilliğini görün.
Ülkesinin ormanları cayır cayır yanarken ülkesine yangın uçağı almayan, kazdağları gibi en temiz ve bol oksijen kaynağını %2 altın için katlettiren bir iktidar asla elektrikli arabaya geçecek vizyonda olmaz. Bu ülkede internet, cep telefonu, bilgisayar, tablet, araba kullanmak sağlam bir evde oturmak lüks kabul ediliyor. Bulaşık deterjanından, diş fırçasından, diş macunundan, g0tümüzüm bokunu sildiğimiz tuvalet kağıdından, saçımızı yıkadığımız şampuandan, regli olduğumuzda kullandığımız pedden, çocuk bezinden, tıraş bıçağından ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ alınıyor. Bunlar LÜKS TÜKETİME giriyor. Böyle bir ülkeden sizce dünyadaki iklim değişikliğini düşünen, doğayı korumaya çabalayan, elektrikli arabalar, traktörler, iş makineleri üretecek vizyon var mıdır?
Yine bu vizyonsuzluğa sahip, Arap çöllerindeki vahabilerden hallice kafa yapısına sahip siyasetçilere 20 senedir kendisini yönettiren, eğitimsizlikten, cahillikten kırılan, televizyon kanallarında evrim din tartışması yapılan, açlıktan nefesi kokan bu halkın kendisini yönetenlerden böyle bir beklentisi olur mu? Televizyonlarda yemeklik yağın, tavuğun fiyatının artması konuşuluyor. Bizden bir dick olmaz.
Bu 11 sayısı ne kadar da gündemimizde ya her şeyde 11... Bunlar üretiyor da herkes alamayacak ki ayrıca durum ortada başka biri gelmeyene kadar da değişeceğini sanmıyorum. Akıllı evler, elektrikli arabalar bir hastalıklar son bulamadı ne hikmetse... İnsanları kontrol etmek adına planlar tıkır tıkır işliyor... Insanları aptallaştırıp eşyaları ileri seviyeye taşımak tam da dünyalıklara yakışır bir hareket. Hiçbir şey iyiliğimiz için değil.
Geç kalınmış bir karar. Bu olaylar global tüm dünya insanlarını, canlılarını ilgilendiren bir karardır. Küresel ısınma, o çok korkulan 1santigrat derece’yi aşmak üzere ve dünya geri döndürülmeyecek bir noktaya girmek üzere. Arkadaşlar banane bunlardan demeyin. Peygamberimizde söylüyor “kıyametin koptuğunu görseniz bile fidan dikmeye devam edin” Tanrı yaptığımız her şeyden sınıyor. Bu günden alacağımız küçük bir önlem bir davranış bile kar topu gibi büyür ve geleceğe güçlü bir şekilde ulaşır.
Yalvarırım kirletmeyin doğayı, yerlere en ufak bir çöp dahi atmayın.
Karar iyi karar güzel karar karar Ama bunun ülkemde mümkün olması zor diyelim ki oldu ne olacak vatandaşın yarısı arabasiz kalacak demektir bu On yıldır yerli ve milli araba yapacak diyoruz hatta o zaman için 10-20 bin arası bi fiyatı olup herkesin alabileceği bisey olacakti on yıldan fazla geçti şimdi %51 yerli ve milli elektrikli arabamız geliyor ve tahmini maliyeti ne kadar 40 bin euro yani vergisiz maliyetine satılsa bile 15-20 binlik eski arabalara binenler ne yapacak Şehirler arası otobüs tir kamyon taşımacılığını tarim için traktör vb araçları saymıyorum ne olacak Ama bana kalırsa bu imza bu karar ülkemde olsa olsa en fazla 2040 yılına kadar benzinli ve dizel sıfır araç satışının sona erecegidir inş dedikleri gibi olur tamamen kullanimi biter ama sanmıyorum
Bence doğru bir karar. Bundan 10 yıl sonra sürdürülebilirlilik, doğa bilinçi, kaynakları doğru kullanmak vb. ile ilgili yeni yasalar, kurallar çıkacaktır. Devletler, şirketler şimdiden önlem almaya başlıyor ama 10 sene sonra çok farklı dünya olacak. Otomotiv dünyası da bundan etkilenen sektörler arasında başı çekiyor, çekmeli de zaten.
O zamana kadar neler değişir bilinmez ama, Türkiye'de tam manasıyla elektriğe geçiş olmaz. Çünkü bu ülkenin insanları görmemiş. Elektrikli araçlar yaygınlaşırsa şu zamanın lüks araçları gözden düşmüş olacak ve onları kullanmak artık ayrıcalık olmamış olacak. Şahsen bu ülkede 2040 değil 2080 bile olsa benzinli kullanılır 😀
Kısaca yakıt olduğu sürece dünya kolay kolay vazgeçmez. Uygun fiyatlar gerekiyor.
Elektrikli otomobiller pil maliyeti, pil ekonomik ömrü, menzil ve şarj süresi bakımından hâlâ fosil yakıtlı araçlar karşısında dezavantajlı. Günlük yaşamda bireysel motorlu taşıt kullanmayı en aza indirecek çözümlere odaklanmak gerekiyor. 2040 yılında bile herkesin elektrikli otomobil alabileceği bir refah seviyesine ulaşabileceğimizi düşünmüyorum.
Kesinlikle gerekli, sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın veda etmesi lazım fosil yakıt ile çalışan araçlara.
Ama lüften bir zahmet elektrikli araçların tasarımları biraz estetik olsun, şu an ki araçların tasarımları rezalet. Bir Mercedes Amg Gtr'ye bak bir de Tesla'ya.
Tasarım kötü olmaya devam ederse elektrikli tercih etmem. İnsanda biraz zevk olur, teknoloji tek başına yeterli değil.
Gerekli karar. Malum fosil yakıtlı araçlar, özellikle dizel yakıtı çevreyi çok fazla kirletiyor. Yayılan partiküller atmosfere, ozon tabakasına zarar veriyor. İklimler değişmeye, küresel ısınmalar artmaya başladı. Küresel ısınmayı en aza indirgemek amacıyla sıfır emisyonlu araçlar üretme kararları alındı.
Amerikanın siyonist ortağı Recon firması bırakırsa olur.. Japonya 15 yıl önce kendi elektriğini üretip kullanan arası yaptı ancak bu şerefsiz Yahudi köpeğinin firması bunu engelledi..2022 den itibaren Isveç elektrikli araçlara geçiyor ve Amerika kudurdu. Sonrasında petrole ihtiyaç kalmayınca Yahudinin köpeği Arap deyyusu ne tamam Humeyni denen deyyusun yarattığı Iran ne tamam.
İyi B*k Halt Edecek O zaman Devlet Ulan Devlet Sen Mal mısın Ya heaa Ülke Zaten Zor Durumda Vatandaşlar Araba Alırken Ne Zorluklar İle Alıyor Bunları Satıştan Geri Çekerseniz Elektrikli araba Nasıl Alacaz Kesin onların fiyatları daha yüksek olur İnşallah Gerçekleşmez bu Çevreyi Kirleten Benzin dizel değil İnsan Kirletiyor Attığı Çöplerden Çevre Kirliliğinden Hem Şimdiki Benzinli Dizel araçlar Eski Araçlar gibi çok kirletmiyor
2040 yılına kadar trafikteki akaryakıtlı arabaların piyasadan kaldırılması değil, o tarihten sonra akaryakıtlı araba satılmaması yönünde bir irade beyanıdır bu. PSA grubu ve Renault grubu gibi bazı otomobil üreticileri zaten 2030 yılını hedef olarak koydu ve o tarihten sonra sadece elektrikli otomobil üreteceklerini açıkladılar. Diğer firmalardan da benzer açıklamalar bekleniyor zaten.
Evet gerekli bir karar çünkü zamanı geldi. İmza atan şirketlerin birçoğuda Çin ve Hint menşeinde. Yakın bir sürede Türkiye ve Avrupa pazarında Çin markaları bu konuda daha fazla ağırlık gösterecek. Geleneksel üretim ve kullanımda olan kim varsa yüksek vergiyle ve yaptırımla vazgeçirilecek.
Sayın Malımız Nasıl Gerekli Karar Oluyor Acaba Türkiye ZOR durumda Görmüyor musun Elektrikli Araçları herkes nasıl alsın Millet Toros Broadway bile zor alırken Yani Devlet Mal sende aynısın inşallah gerçek olmaz bu Madem Bunu yapacak o zaman Maaşlara artış yapsın bu araçları rahat alabilelim o zaman
Şimdiden veda etmeye başladı bu fiyatlarla doğru, sonra sırasıyla bisiklete falanda veda ederiz, iklim değişikliğine gerek yok zaten iklim değişikliğini pek şeyine takanda yok, yani bir halt bildiklerinden falan imzalamışkardır emin ol.
Peki bu kadar, arabayı ilk şarj edecek elektrik altyapısı var mı, ki yook, ve bu araçların pilleri kaça değişecek... Nede a toyotada hybriddeki tek amü 35.000Tl, ki elektrikli arabada böyle en az 8-10 akü olacak...
Güzel bir karar ama 2040 da biter mi bu mevzu bilemedim Tr deki mevcut alım gücüyle biz ancak at arabasına bineriz o da suyla yemle gidiyor neyse ki yırttık
Elektrik araçlar hem yakıttan hem fiyat olarak avantajlı olmaya başladı. Zaten imzalanmasa bile bu olacaktı. Evet gerekli bir karar zaten böyle tüketmeyle 2040'a benzin kalmayacak.
Çok gerekli bir karar. Geç oldu ama güç olmasın desek de burası Türkiye Cumhuriyeti. Pek sanmıyorum. Ne diyecekler. Bu araçları çöpe atın elektirik li mi alın. 2150 anca
nereye imza atıyorlar millet para yok diye yıllardır şahin kullanıyor adam 20 bin liralık şahini bırakıp 500 bin tl'ye elektrikli arabamı alacak allasen :d
Gerekli bir karar değil ayrıca benzinli ve dizel araçların ülkemizde kullanılamaz hale gelmesi mümkün değil şu an insanlar 98 model araba bakıyorlar almak için.
Herkes bu yorumu okusun İçten yanmalı motorlar "ASLA" tarih olma söz konusu değil ve yeni sentetik yakıt ile dünya temizlenerek yenilenebilen enerji ile üretilen yakıt söz konusu ve İtalya ve Almanya bunu engellemek için elinden geleni ardına koymayacaklarına söz verdiler şimdi Avrupa düşünsün 😵.
Keşke Böyle Saçmalık Adilik Olmasa Kardeşim Eğer Benzin Dizel Kaldırılırsa Şöyle Kaldırılirsa Diyorum Üretim olarak Değil de Kalan Araçların Kullanımı yasak edilse devlet şerefsizin Önde Gideni Halk Zaten Zor Geçiniyorlar Maalesef elektrikli araçları nasıl alsın Onların fiyatları Daha Pahalı Olur haliyle millet Toros Broadway Renault 19 europa bile Alırken Zorlukla alıyor vayy Bee Ülke ne hale Gelmiş Devlet İnsanlara yardım edeceği yerinde daha çok zora sokuyor
@Thecollector200906 Yanlış düşünce. Hükumet tahmin edebileceğinizden çok daha iyi bir strateji hazırlıyor. Yıl 2025 olduğunda, insanlar koşa koşa TOGG almaya gidecek. Bir ip ucu. Son 4-5 yıldır ötv artışının nedeni, karbon salınımı olmayan elektrikli araçların gelecekte düşük vergi ile teşvik edilmesi. Kurallar değişecek. TOGG bekleniyor.
@Thecollector200906 LPG çıktığında araçlara tüp koyuyorlardı ilk dönemlerde. Bence fosil yakıtı durdurmak şart ve bu sadece Türkiye de olmayacak. şu an bir sürü elektirkli motosiklet, bisiklet hatta küçük kamyonetler var.
@BeniBöyleBill Nasıl Starteji miymis O Devlet Daha Vatandaşa Halka Yardım Etmiyor Az Bir şeycik para zam yapıyor oda Yetmiyor Millet Toros bile zor alırken sen Togg diyorsun Hea togg Demişken Söyleyim Türkler otomobil de bi b*k yapamazlar Togg Bir opel Volkswagen kalitesi olamaz
@superapsikolog Kardeşim Benzinli Dizel araçlarin Üretimi Bitmesine çok Kızmıyorum Kızıyorum da Benim Kızdığım Devlet Var olan Kalan Benzinli Dizel araçlar Yasak etmese bari Herkesin maddi Durumu Belli Demek istediğim Örnek Vectra Astra Megane benzinli dizel bunlar kullanıma devam etmeli Yani genel itibariyle devam etsin
2040 mi? Çok geç bir atılım olmuş. Kaldı ki otopark yönetmeliğinde bile 20 araçtan fazla araç için %2 ydi sanırım elektrik araç park yeri koşulu var ama 2040 da bırakacağız
Çok sancılı bir durum küresel ekonomiye yön veren gruplar petrolden vaz geçecekler mi ve piyasada bu kadar araç varken ve de bu kadar oto sanayisi varken
Sana Demesi Kolay Ne Binecek Vatandaş Elektrikli Araç iyidir ama fiyat paradan haber edecen Herkesin durumu belli toros bile ZOR Alınıyor düşün yani Orasını sen İnşallah Böyle Bir şey olmaz Üretim Bitebilir Tamam Ama kalan Benzinli Dizel araçlar Kullanımı Devam Etsin
Türkiye şu haliyle 2070 yılında bile bunları konuşuyor olur.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Araçlar o kadar çevre kirliliğine sebep olmuyor. İçten yanmalı motorlu araçlar her türlü daha iyi. Onun yerine gitsinler et endüstrisini kaldırsınlar bize labaratuvar eti yapsınlar. En çok çevreyi kirleten o.
Bizde 10 yıl once elektrikli araç uretimi basladi hala sarj istasyonu yok.. kim neden binsin elektrikli araca..18 yilda yayginlastirirken, insanlarin alım gücünü de yukseltmek zorundalar...