Türkiye'nin bu vergi ve şartlarında bu lüks arabalara kim biniyor cidden? Nasıl biniyorlar, nasıl alıyorlar aklım almıyor.

cevabını merak eden varsa buyursun okusun uzun olacak :)
2003'te seka, 2004'te tekel, 2005'te türk telekom, 2006'da tüpraş satıldı. o sıralar biz çok uyardık, çok söyledik, üretime ağırlık verilmeli, satıyorsanız en azından bir yatırıma harcayın dedik. ama gelen paraları sıcak para akışı olarak harcadılar. sırf piyasa canlı gözüksün ve "istikrar var" densin diye olmayan paramızdan harcamaya başladık.
2007-2008 yıllarında dünya çapında bir finans krizi yaşandı. erdoğan çıktı "kriz bizi teğet geçti" diye kendisini övdü. ama bu krizle ilgili bir plan veya proje yapmadı. dünya çapında bankalar üreticiyi desteklemek için bol keseden kredi dağıtmaya başladı. biz ne yaptık peki? bu kredileri ev almak, araba almak, cep telefonu almak için felan kullanmaya başladık. taksit seven bir ülkeyiz, kredileri ödemek için bile kredi almamız kaçınılmazdı.
inşaat şirketleri baktı, madem insanlar her ay kredi ödüyor, bunu da uzun vaadede ödüyor, onlar da fiyatları arttırıp rant peşinde koştular. her yerde 30-40 katlı apartmanlar türedi, mahalle anlayışı ve sokaklar yokoldu, şehirler arabayla avm-plaza-residence arasında yolculuk etmekten ibaret hale geldi. toplamda 400 bin masrafı olan daireler, 2 milyon tl'ye satılmaya başladı. bu rant şirketlere tatlı geldi, arkasına devlet desteğini de alarak tarım arazilerini ve ormanları yağmalamaya, yoketmeye, katletmeye başladı.
türkiye cumhuriyeti, anadolu denilen ve on bin yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgede kurulmuştur. komşu medeniyetlere dahi gıda sağlayabilecek kadar verimli topraklardır. ancak bu topraklar üstünde yaptığımız akıl almaz tahribatlar ve bilinçsiz tahribatlar, bizi komşu devletlerden gıda ithal eder hale getirdi. modern bir tarım anlayışı izlemek yerine, çiftçilere çalışmasa da para vermeyi tercih ettik. ekse kâr etmeyecek, emeğinin karşılığını alamayacak çiftçiler, bu parayla yan gelip yatmayı tercih etti. gıda üretimi iyice durdu.
2008 sonrası dünya şartlarında yazılım ve teknoloji firmalarının önemi katlanarak artıyor. ancak bizim ülkede bu yönde bir eğilim veya destek bulunmuyor. akp hükümeti ve akp seçmeni, bu tip kişilere "monşer" ve "elitist" diyerek küfür edip saldırıp yoketmeyi istiyor. bunun yerine türkiye cumhuriyeti'ni yokedecek bir "osmanlı" planı devreye sokuldu ve bu amaçla eğitim tamamen imam hatip'leştirilmeye başlandı.
inşaat sektöründe hızlı rant yükselişinin de çıkmaza girdiğini görüyoruz. normalde emlak piyasası dediğimiz şey, insanların yatırım amaçlı ev alması veya eski evini satıp daha iyi bir eve geçmesi (ya da kirada kalanların sonunda ev alabilmesi). toki'nin getirdiği "kira ödermiş gibi ev sahibi olmak" planı, kirada yaşayanlara büyük avantaj sağladı. ancak eski evini bu kişilere satıp, üstüne biraz daha para koyup yeni eve taşınacak kişilerin, evlerini satamaz duruma gelmesine neden oldu. ev fiyatlarının anormal derece yükselmesi, herkesin kredilere yüklenmesine neden oldu. sürekli yeni inşaat yapılıyor, ama eski evler satılamayınca, yeni evlere de ilgi azaldı. bu durum, inşaat sektörünü bir çıkmaza soktu. akp hükümeti, tüm ekonomik yatırımını inşaat firmalarına yapmıştı, ama arz-talep dengesini görmezden geldiği için, böyle bir sonuca vardık.
şu an ülkede teknolojik üretim yok, çünkü "halktan biri olmak" için cahilliği destekledik. şu an her türlü gıdayı dışardan ithal ediyoruz, çünkü anadolu'muzu hor kullandık. şu an üretim yok, çünkü kredileri tüketime harcamayı tercih ettik. bu daha iyi günlerimiz, seçim boyunca bol keseden harcanan vergiler, sonumuzu getirecek adımlardan sadece biri. her sene durmadan dolar-euro artacak ve biz venezuela gibi ekonomiden zerre anlamayan liderlere tapar vaziyette yaşayacağız.
bunu düzeltmenin yolu yok mu? var tabii ki. dünyanın en büyük ekonomiye sahip 20 ülkesinden biriyiz, eh, dünyanın en iyi 20 ülkesinden biri olmamız önünde hiçbir engel yok. oysa biz şu an 181 ülkeden 94. sıradayız ve gittikçe düşüyoruz (afrika'daki ülkeler de dahil bu listeye).
çözüm ne? çözüm aklı başında bir ekonomi sistemi. liberal ekonomiden anlayan ve corporatism'i desteklemeyen bir lidere ve ekonomi bakanına ihtiyacımız var. biz bir sosyal devlet'iz (welfare state), ama sosyalist devlet gibi davranıyoruz. tüm hayatını anti-komünizm üzerinden kazanan tipler dahi bu şekilde hareket ediyor. genel seçimler boyunca akp'nin de chp'nin de vaatleri "halkın tüm ihtiyaçlarını devlet üzerinden karşılamak" ve bunun da üstüne "daha yüksek asgari ücret" üzerine olmaktaydı. bu saçmalıkları bırakmamız lazım. bu anlayış, modern ekonomi dünyasına da aykırı, atatürk'ün devletçilik ilkesine de aykırı. orta sınıfı köleleştiren bu anlayış, insanların yaşam kalitesini sınırlayan ve yaratıcı kişileri yokeden sonuçlar doğuruyor.
çözüm vergilerin, özellikle dolaylı vergilerin büyük bir oranda kırpılması. ötv gibi saçmalıkların tamamiyle kaldırılması. tüketicinin tüketim davranışlarında özgürleştirilmesi, böylelikle üreticinin de tüketiciye daha rahat ulaşması. hükümetin gücünü arttırmak uğruna devletin gücünü azaltan sansür ve yasakların kaldırılması.
devletin en temel görevi, halktan aldığı vergileri öncelikle güvenlik birimlerine, adalet sistemine, ulaşıma ayırmaktır. herkesin eşit eğitime, eşit beslenmeye, eşit barınmaya ulaşması, "sosyal devlet" yapısının sorumluluğunda değildir.
herkesten yüksek vergiler alıp, hükümete yakın şirketlerin borçlarını ödemek ve hükümete yakın kişilerin bedavaya yaşamasını sağlamak da türkiye cumhuriyeti'nin yapısına terstir. bu devletin yapısına ters bir sistemi, sırf oy kaygısıyla sürdürmek, sürdürülebilir bir ekonomi yapısı zaten olamaz.
aslında akp seçmeni de bu anlattıklarımın farkında. ama işlerine gelmiyor. o yüzden bu kişileri ortada "madem krizdeyiz neden herkesin yeni arabası var, neden herkesin yeni ev alıyor" diye ezbere laflarla dolaşıyor. onlar da farkında o yeni arabaların kredilerle ve taksitlerle alındığını. bir araba alınca iki araba kadar parayı da devlete verdiğin bir ülkede, bu kadar yüksek masrafları karşılayacak kadar para kazanmadığımızı onlar da biliyor. rant sistemleri bozulmasın diye ses etmemeyi tercih ediyorlar.
ne güzel görüş:)
Selâm, bu arabalara dünyanın hiçbir yerinde düz maaşla çalışan adamz asgari ücretle çalışan adam alamaz. Hayatta ticaret veya sanat yapmak gerekir. Teksitil de çalışan bir adam çok fazla para kazanıyor, turistler falan geliyor iyi mal alıyorlar. Senin memur olarak 1 yılda kazandığın parayı adam bir haftada kazanıyor. Aynı şekilde tornacı da öyle. Tornacı dünya üzerinde en çok aranan meslektir. Sen tornacı olsan seni dil bilmesen bile yurt dışında iş imkanı sağlarlar. Hayatta önemli olan ticaret yapmaktır. Yoksa böyle arabalara memur maaşıyla binilmez.
kesinlikle alamaz katılıyorum.
Ek iş yapıyorlar vs. Yani bunu almak aslında basit ancak kafanı çok yorman gerekiyor ticaret vs vs. Ama yine de elinde bir miktar olması lazım iş yaparken
. Sürekli aynı maaşla normal bir araba alınır ancak yaşam standartlarını vs değiştirmek isteyen biri ayrıca iş yapmalı. Ki akılla yapar yani
ticarete el atmadan çok zor bence.
Cevap
28Cevap
Avusturya da yaşıyorum. 116 000 $ Fiyata Lamborghini Aventador Svj sipariş ettik. Patronum birazcık destek sağladı. 16 gün sonra arabama kavuşacağım. ve onu çok seviyorum.
Mercedes lüks değil sadece Türkiye de lüks algısı var 😀 Lüks araba Lexus Genesis Acura gibi markalar

Türkiye'de her araba lüks hale geldi..
Orası öyle ama bunlar luksten de yukarı araçlar 😀
Genelde illegal işlerle uğraşanlar kazandıklarını yastık altı yapıp ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyenler biner. Sabit maaşla binilmez bunlara esnaf olacaksın
kesinlikle..
Çalışarak alınması imkansız işadamı veya borsacı olmak lazım birde yüklü miras gayrimenkul
kesinlikle..
Maaşı yüksek olanlar alabiliyor ya da aileden zengin vesaire.
Onlara binen adam 20 30 bin kazanıyorsa koymaz haliyle. Arkadaşımın ticaretle uğraşıyorlardı tır dan jipe kadar 5 tane arabaları vardı
neyin ticareti :)
Tekstil
Aylık 10 tl maasla bu arabayı almak cok zor. Mesela aylık 15 bin alacaksın, esinde bi 5-6 bin en az alacak ki bunu alırsın, ki o da krediyle filan bence
Biz helikopter tercih ediyoruz, annem araba sevmez.
:D
Finans sektoru, tuccar, arazi sahibi ciftci, cok ust duzey yonetici.
O dedigin 4 bin maas alan siradan personel. Maasli adam kolay kolay alamaz bunlari.
Şirket sahipleri firmalarının üzerine alıp faturayı firmaya kestirip vergiden düşüyorlar yani devlete vermek yerine arabaya veriyorlar
o nasıl oluyor? ötv ve kdv mi gidiyor öyle?
Şirketin nyillik vereceği vergi yok oluyor
İzah edeyim babadan olmali ha babadan yoksa kesinlikle sağlam bi ticari yapısı olmalı şimdi bende BMW 730 li var bunu kurduğum iş sayesinde geldi elime kismet bu iş Allah verirse olur
işin nedir? meraktan soruyorum.
Deniz taşıtları üstüne arge yapan yerimiz var Ayriyetten şimdi e-ticaret üstüne çalışmalarımızda var
Yaa, lanet olsun ki öyle. Sadece halkın cebi değil fikri bile fakirleşti;öyle ki aklımız böylesi zenginliği idrak edemiyor. #F@ckthesystem
Hasbelkader alsan bile verdisi yakıtı t sigorta kasko bakım derken senin benim altından kalkacağımız iş değil.
Lüks arabayı almakla da bitmiyor, gaza asılınca giden litrelerce benzine para yetiştirmek de meziyet
Sigortası da var bunun. O da yüksek oluyor araba lüx diye
Motor hacmine göre MTV de artıyor. Yıllık bakım vergilerini katmayalım bile
Nerden baksan masraf. Ev alırım daha iyi. En asından çok değer kaybetmiyor.
@yağmur_altında_şeker Evet ama lüks araç alanların genelde parası çöpe atacak kadar oluyor. Yoksa akıl kârı değil binlerce lirayı arabaya vermek
Ben o kadar zengin olsam kendimden utanırım. Başkası aç karnına yatarken içim huzurlu binemem o arabaya.
Ama o kadar alışmışlar ki onlarda olanın şükrünü bile bilmiyorlardır.
@yağmur_altında_şeker Zaten bir gün biranda her şeyleri yok oluyor.
Evet orası da öyle. Allah vermiş zenginlik, onlar paylaşmasını bilmemiş. Tekrar alır zenginliği. Ortada kalırlar. Hak ediyor da
@yağmur_altında_şeker Evet ediyorlar. Gösterişin sonu uçurumdur
o arabayı alan benzini de dert etmez bence ya :D
Ticaret ile uğraşan biner örnegin galeri emlakçı vs
2020 Mercedes cla 520 bin TL. Ve herkez aliyor. Artık alinıyor para cok
herkes mi alıyor :D kimde para çok arkadaş ya :D
Pudra şekerci, yalama tayfa biniyor.
İyi dedin 😂
:D bazılarının zoruna gidebilir bu görüş..
Gitsede durum bu. Yapacak bir şey yok
Esrar uyuşturucu ticareti yaparak kaçakçılık Doğu'da böyle
@Byn_Batuk Doğu batı her yer aynı
Youtubeye kim bu. pesin. parayla binen PE. venkler yaz izle gulersjn
Tamammi
Aloo
zenginn cok ülkede öylede sonrada vay efendm iş yok vay efendim ekonomii kötüü
iki trilyonnu bi arabaya verenler var
İstanbul Trafiğinde cok goruyorum bunlardan benimde hep merak ettigim bir konudur
Güzel de değilmiş. Belki kiralanmıştır sadece
Vuruyorum günlük 40 50k bakıyorum keyfime. Eskiden para bulamazdım şimdi parayı harcayacak yer bulamiyorum. Hayata bak nerden nereye
Nerden bukdun o kdr para
salla gitsin :D
Isterseniz inanmayin. Gonderiyorum 20k siteye para tek el risk alip basiyorum paranin hepsini oluyor 40k veya 50k ama bazende olmuyor kaybediyorum bi gunde 300k kaybettigimde oluyor 300k da kazandiğim. Eğer şansımin o gün yaver gidecegine inanmiyorsam 50k da kaliyorum. Eger sansimin yaver gidecegine inaniyorsam devam ediyorum. Bu isler boyledir
Size 4000 tl maaş verenler biniyor
fazla özet oldu bu:)
Bunlar lüks bile değil Almanya’da
Milyoner zenginler biniyor.
Bende cozemedim henuz
128 milyar doları cebe atanlar alıyor kim alacak
ticaret isiyle uğraşanlar biner bu araçlara
Az kaldı yakında bende binicem
İlgim yok arabalara
Zenginler
Bunlar böyle olduysa togg ler ne alemde
zenginler biniyor? soruya bak ahahah