Bugün Almanya'daki araba fiyatlarıyla Türkiye'deki araba fiyatlarını kıyasladım da kendimce ağlayasım geldi..Dacia Sandero dediğimiz araba bile 7.290 Euro'ya sıfır alınırken, Türkiye'de 127.000 TL arkadaş ya.. Artık ağlayasım geliyor valla.. Orada birinin aylık 1.000 Euro araba için ayırdığını düşünün.. Hadi en fazla ama en fazla 8 aya alsın şu arabayı.. Ya biz? 127.000 TL? Hem de Dacia Sandero :D
Elin insanı 7.290 birime araba alırken biz neden 127.000 veriyoruz?
O kadar uzağa gitmenize gerek yok. KKTC ye veya ülke sınırlarımıza komşu olan Irak, İran veya Yunanistan gibi ülkelere bakabilirsiniz.. Kısaca özetlemek gerekirse yüksek vergi sistemi ve insanlarımızın fırsatçılığı diyebiliriz.. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise; başka bir ülkeden, ülkemize otomobil ithalatının olmaması.. Almanya gibi ülkeler, Avrupa birliğine sahip bütün ülkelerden, hatta birlik üyesi olmayan ülkelerden bile çok küçük vergilerle rahatlıkla 2. el otomobil alabiliyor. Bizim ülkemizde ise; Yanlış hatırlamıyorsam 1993'lü yılllar dan beri ülkeye diplomatik araçlar hariç 2. el araç ithal edilmesi yasak.. Yurtdışında insanların bayağı bayağı "Çöpe" attığı araçlar, burada servet..
Devletin resmi soyma politikası yüzünden. Araç o birime gümrüğe geliyor, gümrük vergisi, ötv ekleniyor. Sonra bunların kdv'si alınıp bir daha üzerine ekleniyor. O günün döviz kuruna göre de x8'i de ekleyince çok birim oluyor.
Sence neden? Otv KDV böyle olursa normal değil mi. Söylenecek çok şey var tabi ama insanlar artık yorum yapamıyor korkuyorlar bir şey gelir başımıza diye.
2
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Korkmasalar ne olacak.. Hiçbir şeyin değiştiği yok.
Kim kandırdı sizi Sıfır arabayı 7.200€ ya alınıyor diye? Ayda 1.000€ kim biriktiriyor? Adamlar yiyip içmiyor , kira ödemiyor, vergi vermiyor sanırım Almanyada. Şu kafadan ve Zihniyetden bir kurtulamadınız.. Sıfır araba değil 2 ci 3 cü el araba o kadar.. evet.. Bencede oturup ağlayın bu kafayla daha çok ağlarsınız.. Adamlar son model araba alıyormuş, Taksitle, Krediyle alıyor millet.. Arabanın tarihi geçiyor krediler taksitler bitmiyor. Ama size birşey anlatmak için buraya getirip yaşatmak lazım bazı şeyleri.
Birincisi fiyatlar ikinci el fiyatları. Daha ucuza da var. İkincisi Allah aşkına ne kadar biriktirebikiyorsunuz? Türkiye'de bu arabayı kredi ile almak için arabanın en az iki katı kredi ödemek zorundasın. Ablamın yukarıda yazdığı aracı kredi ile almak için aracın iki katı kredi ödemesi var. Ve aylık ödenen miktar asgari ücretin de iki katı. Kimin alım gücü daha yüksek? Harbiden kıskandınız mı şimdi bizi? :) :)
@Eray-Demirci Kim neyi kıskanıyor? Türkiyedekiler buradakilerin 3000€ aylık aldığını falan düşünüyor, gelin gösterin bana Normal bir işçi kategorisinde kim o kadar Para kazanıyor.. Burada hayatı çok süper sananları sonradan gelenleri gördük. Buyurun gelin yaşayın biraz, göreyim kaç para kazAnıyorsunuz ve kaç ayda alıyorsunuz arabayı hemde sıfırdan 🤣🤣🤣 Hanfendi burada 1000€ kenara atsalar demiş, 1000€ benim ev kiram diğer giderleri saymayacağım bile, hayal gücünüz bayaaaa geniş. Alışmışşınız hep aynı laflara, çamur atmaya beğenmiyorsanız yurt dışına çıkın çalışın göreyim sizi 0 model arabayı alın 😘 Yattığınız yerden bir iki salağın videosunu izleyip gerçek sanıyorsunuz. € türkiyede bozdurunca fazla olunca gözünüz dönüyor ama Ekonomiyi biz çökertmedik, ben 41 yaşındayım ve ben bildim bileli Türkiyenin ekonomisi batık, Mark yüksekti, 1 Milyona tipitip sakız aldığımı biliyorum 🤣🤣 Milyon nedemek be. Türkiye geriden geliyor herzaman, Eğer iyi olsaydı 1960 larda bizim Millet avrupaya göç etmez kendi Memleketinde çalışırdı. Sizde kafanızı kullanın kaçın bir an önce oradan Memnun değilseniz ama Kendiniz yaşayın görün boş boş yorum yapmayın uzaktan.
Bilmem bizimkiler hep Avrupa bizi kıskanıyor diyor da. :)
İşte soruyoruz adam gibi ayda ne kadar kazanıyorsunuz diye. Evet paranız ülkemize geldiğinizde katlanıyor ama alım gücünüzün bizden yüksek olduğunu düşünüyorum. Eğer okuduğunu anlayabiliyorsan ne kadar biriktirebiliyorsun? Senin 1000 k kiran varsa benim de 1400 k kiram var. Ben 2800 k alıp yarısını kiraya veriyorum.
@Eray-Demirci tamam işte bende diyorum ki eğer okuman ve okuduğunu algılama kapasiten varsa, gel avrupaya çalış kazan geçimini sağla, Ülkene girincede bozdur bozdur harca. Denemesi bedava. Görmek istiyorum kaç kazanacaksın ve kaç € biriktireceksin.
Ayrıca sen TL yi neden € ile kıyaslıyorsun? TL ben bildim bileli değersiz bir birim. Yeni birşey değil ki? 2800tl iyi para orası için, mesleğin nedir? Az geliyorsa oku ve kariyer yap 10000tl kazanma çabası göster ;-) Benim gelirim 1500€ ne yapacaksın? şimdi kıyaslarsam senin ozaman benden çok paran var yemek için. Bumudur yani?
Birim üzerinden değerlendirme yaparsak daha doğru olacağını düşünüyorum. Her iki ülkenin de para biriminin aynı olduğunu düşün.
Beni evlatlık al da gelelim. Dili de öğretirsen olur. :)
Ama sen kaçak dövüşüyorsun. Halen ne kadar kazanıp zorlasan ne kadar biriktirebildiğini söylemedin. İşte ben de alım gücü kıyası yapabilmek için sana bu soruları soruyorum. Ben sana diyorum ki anya sen diyorsun Konya. Ondan sonra da gel gör ebeninkini diyorsun.
@Eray-Demirci Ağzını topla.. Kaçak dövüşmüyorum, sana kazandığım parayı söyledim, kirayıda söyledim, tek tek giderlerimi sayacağım? 11:30-22:30 kadar çalışıyorum. Hadi buyur gel, İthal damat ol birini bul göreyim ozaman dediğin ebeninkini. Sizin gibi cahillerle uğraşılmaz. Sadece birim olarak değil kafanızda geri kalmış.
İşte onu bizim insanımıza anlatamazsin. Sorunca tamam da orda asgarî ücret 1500 Euro anca yetiyor ordakilere diyor. Adam 1 aracı 5 aylık maaşı ile aliyorken sen 3 yıllık maaşınla alamıyorsun.
Abim Almanya da Türkiye de şahin doğan 30-40 bin tl iken ki bir şahin ya da doğan en iyi ihtimalle 90-92 model olabilir. Almanya'da vergisi yüksek diye o yaşta araçlar 500 euro 1000 Euro'ya satılıyor. Satılan araç BMW falan 90 model. Biz 90 model Şahin'e 5 bin Euro ödüyoruz
Birinci sebebi kendi arabalarımız yok ikinci sebebi sadece kendimize değil devlete de araba alıyoruz üçüncü sebebi yurt dışından aldığımız için 7 bin euro burada 63 bin TL yapıyor paranızın da değeri yok 😔