Benim takip ettiğim kadarı ile yaklaşık 2 aydır sıfır araç fiyatları zam görmüyor. Bazı markalar da indirim ve kampanyalar yapmaya başladı. İkinci ele gelecek olursak son 2 aydır satışlar dişe dokunur şekilde azaldı. Son 2 haftadır da durma noktasına geldi. Ayrıca yine benim analizime göre son 2 ayda ikinci elde %5 lik net bir düşüş yaşandı. Ben sizin 2021 yılının ilk ve ikinci yarısı için sıfır ve ikinci el araç piyasa tahminlerinizi merak etmekteyim.
2021 yılında sıfır ve ikinci el araç piyasası nasıl olacak sizce?
Ötv indirimi gelmeden araç fiyatları zor düşer. Doların düşmesi sadece faizlerin artmasına bağlı değil ABD ve AB ile yaşanacak bir kriz yine doları yukarılara iter.
Öncelikle 2. el fiyatları neden arttığına bakalım.. 2 El fiyatları 4 sebepten dolayı arttı..
Türk parasının, döviz karşısında değer kaybetmesi
Pandemi dolayısıyla fırsatçılık
Otomotiv firmalarının üretim hacmini düşürmesi
Piyasalarda ki belirsizlik
Belli bir model altını aslında fiyat artışı etkilememesi gerekirken, etkilenmeyen kalmadı. Bu da sanki biraz fırsatçılık oldu.. şu an fiyatlar da 1-2 ay öncesine göre kısmi çekilme var zaten. Fakat daha da düşmesi için bir neden göremiyorum. Neticede hem pandemi devam ediyor, hem piyasalardaki belirsizlik devam ediyor hem de fırsatçılık yapılmaya devam ediliyor.. 2 el ithalatı açılmadığı sürece fiyatların düşmesi zor gibi görünüyor..
Ben faiz indirimi olmadığı müddetçe tekrar yukarı yönde fiyat patlaması olacağını artık düşünmüyorum. Bende savunduğum bu tezi şöyle destekliyorum. Korona yüzünden normalin çok üstünde bir talep yaşandı kabul ediyorum. Şoförlüğü olmayan insanlar dahi kapısına araba çekti. Ancak bu kitle araç sahibi oldu önümüzdeki dönemde talep patlaması yaşatacak bir müşteri potansiyeli kalmadı. Kovidin getirdiği yasaklar da araba değişme model yükseltme hevesi bırakmıyor insanda. Şahsen bende bırakmadı. Binemiyorum gezemiyorum bile. Diğer bir konu en başta söylediğim yüksek faiz oranları herkesin belini büküyor orta üst segment araça kullanan ve bu segmenti takip eden biriyim. Ağustos ayından beri satılmayan araba biliyorum. Hatasız ve km si makul bir araç 350 binden ilana çıktı ağustos ayında zamanla 470 bine geldi şu an 435 binde alıcı bekliyor. Hala satılmadı bunun gibi çok örnek var. Belki daha aşağı segmentlerde satışlar oluyor ama orta sınıf premium grubunda ciddi sıkıntılar var.
Dediğiniz gibi sıfır fiyatlarında zam yok hatta bazı markalar fiyat düşüşü bile yaptı. Bu durum ikinci eli az da olsa etkiledi gibi. 2021 de çok ciddi düşüş beklemiyorum ama. Bir miktar düşüp sonra sabit devam edicek sanki. Şunuda ekliyeyim. Tek çözümün sıfır araçlarda ciddi vergi indirimleriyle düşüş sağlanabileceği olduğunu düşünüyorum. Sevgiler.
Kardeşim yorumun için teşekkür ederim. Sana katılıyorum. Ben laf çok uzamasın diye yazmadım. Ama çok ciddi iki etken daha var. Biri faizlerin yükselmesi diğeri de kovid yasakları. Açıkçası arabaya binecek zaman bile yok bu yasaklardan dolayı. Eve geliyorum duş alıp yemek yiyene kadar yasak saati geliyor. Normalleşme ve havaların ısınması ile açıkçası ben bir miktar yükseliş bekliyorum ancak o fiyatlara ne kadar alıcı çıkar tahmin edemiyorum. Bunun iyi yanı da fabrikalar tam kapasite çalışır ve sıfır araç temini sorunu olmaz. Hayırlısı diyelim.
Hiç bir firmada ciddi düşüş yok liste fiyatlarında düşüş gösteriyorlar. Ama ellerinde doğru düzgün araba yok. Yeni yılda hepside zam yapacak ikinci el araç nasıl düşecek tam tersi daha da artacak.
@gizlitakipci3434 Ankara borusan otomotivde 6 tane hazır 3 serisi araç var kardeşim. 10 gün önce konuştum. Satışa hazır şu anda. En fazla bir tanesi satılmıştır.
Yeni yılda ötv indirimi olmazsa ki görünmüyor sıfır araçlara yeni yıl zammı geleceği için ister istemez bu ikinci el araçlarıda etkiler ve fiyat artışı olur
Yorumların için teşekkürler. Ben şöyle düşünüyorum. Yeni yıl zammı %3 ila 6 arası bir zam olur. Ancak bunun 2. El fiyatlarına yansıması ne derece olur görmek lazım. Faizler yüksek insanlar parayı faizde tutmayı şu dönem daha güvenli bir liman olarak görüyor. Korona yasakları da arabaya olan ilgiyi azaltıyor. Hafta sonu yasak hafta içi akşam yasak ee ne ara binecek insanlar bu arabaya. Şahsen insanın model yükseltme hevesi kalmıyor.
Katılıyorum. Faizler yüksek bu oranlarda araba için kredi çekmek olası değil. Birikimi faize yatırmak daha iyi bir yöntem gibi duruyor. Ya da altına ya da dövize. Korona yasakları da araba alma hevesi bırakamıyor insanda. Mesela cuma günü öğleden beri kendi arabamın yüzünü görmedim ne yapıyım öyle arabayı ben 😅