Araba sağa nasıl yanaştırılır?

Merhabalar. Araç park etme konusundaki bilgi ve önerimi aşağıda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.@Pullman
Başka araçların bulunduğu alanlarda genellikle iki şekilde park etmeniz gerekir; iki araç arasına dikey veya yatay. Dikey park etmek yatay park etmeye göre daha kolaydır. Bu tarz park etmede ilk olarak iki araç arasındaki mesafeye dikkat etmeniz gerekiyor. Zarar vermeden giriş yapabilecek ve aracınızın kapılarını rahatça açabildiğiniz bir mesafe olmalı bu. Park ederken yanından döndüğünüz araçla aranızda geniş açı olması gerekiyor. İki araca eşit mesafede aracınızı konumlandırabildiyseniz bu iş tamam demektir. Tabi park sırasında trafiğe muhakkak dikkat edin. İki araç arasına paralel park etmek dikey park etmeye göre daha zordur. Bunun için birden fazla hamle yapmanız gerekir. Mesafelere daha fazla dikkat etmeniz, daha fazla direksiyon hareketi yapmanız, aynaları daha aktif kullanmanız gerekir.
Aracımı nasıl park ederim? sorusunun detaylarını aşağıdaki 10 maddelik listeden öğrenebilirsiniz. Park ederken ilk yapmanız gereken park edeceğiniz yerin genişliğinin uygun olmasıdır. Çünkü hem park ederken hem de park yerinden çıkarken herhangi bir hasara uğramamanız için park etmenize yetecek bir mesafeye ihtiyacınız var. Park etmek için yeterli mesafeyi bulduğunuzda park edeceğiniz alanı geçerek öndeki arabaya paralel olacak bir biçimde hizalanın. Öndeki araçla mesafenin yarım metre olması yeterlidir. Daha sonra aynalardan trafiği kontrol etmenizin ardından trafik müsait ise direksiyonunuzu tam sağa kırın ve geri geri gitmeye başlayın. Arkadaki aracın plakasını yan aynada görene kadar devam edin. Plakayı gördüğünüzde hep söylenen 45 derecelik açıyı yakalamış olacaksınız. Aracınızın ön kapısı park etmeyi planladığınız aracın tamponu ile aynı hizaya gelince direksiyonu ters istikamette çevirerek toplayın ve düz devam edin. Aracınız kaldırımla paralel hale geldiğinde aracınızı düz vitese alın ve biraz ileri doğru hareket ettirin. Aracınızın öndeki ve arkadaki araçlara mesafesi uygun ise aracınızı durdurabilirsiniz. Aracınzın diğer araçlarla aynı hizada olmasına dikkat edin. Zorlanmadan park edebilmeniz için pratik yapmanız şart. Bu yüzden bir defada sakın pes etmeyin.
Açık bir alanda zaten yanaşabilirsin diye düşünüyorum. En zoru iki araç arasına park yapmaktır. Öncelikle aracının sığabileceği kadar bir boşluk var mı yok mu onu kontrol etmelisin.
İkince adım şu ; park yaptığında önünde kalacak Aracın tam olarak solunda alnı hizada dur. Aranızda yan yana yaklaşık Yarım metre boşluk olsun. Direksiyonu tam sağ yap ve yavaş yavaş geri manevra yapmaya başla. Araç çapraz bir şekilde park edeceğin alana girdiyse sağ dikiz aynandan arkadaki aracın tamponunun köşesini görebilirsin. Sonrasında direksiyonU tam sol yaparak geri manevraya devam edersen park işlemi yüksek oranda tamamdır 😊 ufak tefek hatalar olabilir ama zamanla düzelecektir
Öncelikle öndeki arabanın yanında duracaksın, sağ arka kelebek camınla yandaki arabanınki aynı hizada olmalı.
O durumda tam sağa kırıp geri geleceksin, aynayı eğmiş olduğundan dolayı sağ arka çamurluk çizginle kaldırım taşı hemen hemen aynı hizaya geldiğinde durup tam sola kıracaksın ve gireceksin, sonrasında biraz ileri gelip aralığı dengeleyebilirsin, bizde taktik bu şekildeydi.
Evet ama bazen kaldırıma uzak kalıyo araba, ve yamuk duruyor. O zaman direksiyonu ne yöne çevirip arabayı düzelticem bilmiyorum
Onun sebebi çamurluk kaldırım ilişkisinden kaynaklı ama sana park etmen için yeterince alan veriliyor, parktan o anlamda geçmek kolay.
Yamuksa da salla, herhangi bir teker çizgiye değse yeter, sen bolca park çalış en iyisi.
Aslında ben normal arabayı yanaştırmak için sormuştum, hani sınavda sınav bitince sağa yanaştırıp duruyoruz ya arabayı yamuk durdurursam bırakırlar mı sınavda
Yok yok herhangi bir tekerin çizgiye değmesi yeterli.
Yok parktan bahsetmiyorum, sınav bitince hani başlangıç noktasına arabayı bırakıyoruz ya onu diyorum
Cevap
27Cevap
Burada okuduğun reçeteleri komple unut ve arabayı insanın deü, l testosteron denen hormonun kullandığını unutma..
Bu tür öğrenimlerde okuduğun reçeteler bir işe yaramaz. Sana keyifli ve güvenli sürüş dileyen yanlamacı vatandaşlar, sana direksiyon öğretirken en fazla beş dakika sonra sinirden torpidoyu yumruklayıp bağırmaya başlayacaklar; unut yani onlar..
Yapmaya çalışa çalışa, hata yapa yapa öğreneceksin.
Hata yapmadan park etmeyi öğreneceksin bu şekilde.
Bir iki hafif tampon sürtmesinden korkma.
Sanayide 100 liraya boyatır geçersen.
Araban mutlaka kaskolu olsun.
Hatta park etmeden git önce bunu yaptır, yoksa hayatın kayar..
Hadi kolay gele..
Korkma.
sınavada önemli olan kaldırıma vurmadan iyice yanaşmak. direksiyonu tam şekilde kırıp girersen ve kaldırıma yanaşırken toplamassan ön teker kaldırıma vurur. kaldırıma yanaştıkça direksiyonu hafiften düzeltip, arka dubaya iyice yanaşıp en son sağa kaldırıma doğru manevra yaparak düzleyeceksin aracı
Başka araçların bulunduğu alanlarda genellikle iki şekilde park etmeniz gerekir; iki araç arasına dikey veya yatay. Dikey park etmek yatay park etmeye göre daha kolaydır. Bu tarz park etmede ilk olarak iki araç arasındaki mesafeye dikkat etmeniz gerekiyor. Zarar vermeden giriş yapabilecek ve aracınızın kapılarını rahatça açabildiğiniz bir mesafe olmalı bu. Park ederken yanından döndüğünüz araçla aranızda geniş açı olması gerekiyor. İki araca eşit mesafede aracınızı konumlandırabildiyseniz bu iş tamam demektir. Tabi park sırasında trafiğe muhakkak dikkat edin. İki araç arasına paralel park etmek dikey park etmeye göre daha zordur. Bunun için birden fazla hamle yapmanız gerekir. Mesafelere daha fazla dikkat etmeniz, daha fazla direksiyon hareketi yapmanız, aynaları daha aktif kullanmanız gerekir...
Önündeki araç mesafesine geri giderek geri vitese takıp geri geri gelip arabanın tam orta direği arabanın arka hizasına geldi esnada arabanın direksiyonu tam sağ yaparak geri geri gelirsin e Daha sonrasında arabanın burnu kurtardımı Arabayı tam sol yaparak geri geri devam edersin
Direksiyonu tam sol yaparsin geri viteste yanasirsin hic oraya girmedini varsayarsam tam sag yaparak araci girilcek yere arkasini yaklastirirsin 7 8 cm kala tam sol yaparak arkayi toplarsin 1 e alarak yerlestirirsin
Bu yaparak anlaşılıyo ya 😔
merhaba öncelıkle aracınızın 4 bır tarafını şamdelle cevrınız yanı tekerlegın ıcındekı sıyah kaucuk kısım oluyor. Sonrasında kararlık ve emın sekılde gözunuzu kesıtrıdıgnız yere girmeye calısın dıkkat edılecek husu , s aracınızı sokacagınız yerın aracınızın boyundan ufak olmamasıdır zıra ben bısıklet gırecek yere arac park etmeyen ısteyen bayanlar bıle görumslugum var :)
Tam yorum yazıyordum tarih yeni dikkatimi çekti, şimdiye sınava girmiş olmalısınız, bari nasıl geçti diye sorayım 😄
Çok iyiydi gectim sınavı
iki aracın arasına diyorsun, bak burada:
Öndeki arabanın ayna seviyesine gel sag aynani kontrol ederek direksiyonu sağa kırarak diğer arabanın sol tamponundan içeri gir tam içeri girince direksiyonu topla öne hamle yap
direksiyonu sağa çevirirsen sağa yanaştırırsın
geri geri ise sola çevirirsin arka sağa gider
Yo geride sağa cevirirsem arabanın arkası sağa doğru gider
böyle yaparsın
Arabalarda direksiyon adında bişey var
Daha önce duydun veya gördün mü
Direksiyon
Ya şeyi soruyorum, hani kaldırıma yanaştırmak için ne hamle yapmalıyız? Bazen arabanın hizası farklı oluyor
telefonuna araba park etme oyunu indir 1-2 tane antreman yap.
bunu kadınlar sırat köprüsünden geçerken öğreniyor.
Park etmek istediğin yerdeki öndeki aracın birebir yanına geliceksin ondan sonra tam sağ yaparak sıfıra sıfır içeri giriceksin arkandaki mesafe bitene kadar sonrasında tam sol yapıp ileri yanaşmış olxaksın6
hiç bir türlü yapamıoyrum şunu yaaa erkekler dahai iyi yapıor
Burdan soracaksan girme sinava. Bir olay daha yasamayalim
Onu bilmiyorum ama Sakin ol benim arkadaşım bu hafta girdi stresten geçememiş hızlı davranma sakın
Videolu anlatımlar var youtubede detaylı inceleyebilirsin yazmayla oalcak iş değil
Arka kelebek caminin bittigi cizgiye dubanin ucunu hizala tam sag yap dubaya 3 parmak kala tam sol
Teşekkürler
Pardon duba yazmisim cizgiye arka lastik 3 parmak ksla
Siz ne zaman ehliyet almıştınız
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba,
Her ne kadar ezbere eğitim sistemine karşı olsamda araçların boyutlarına, dönüş açıları ve kabiliyetlerine göre ufak farklar olmakla birlikte paralel park yapmak için bazı ipuçları sizlere yardımcı olacaktır. Tecrübe edindikçe bu temel bilgileri geliştirmek tamamen size bağlı olacaktır.
Paralel Park Nasıl Yapılır?
İlk olarak park etmek istediğiniz yeri belirleyin, dörtlü ikaz lambalarınızı yakarak arkadan gelen araçları uyarın ve aracınızın boyutlarının o park alanı için uygun olup olmadığına karar verin. Sizden hemen önce o park alanından çıkan aracı görürseniz bu size daha net bir fikir verebilir.
Asla sakinliğinizi bozmadan ve soğuk kanlılığınızı koruyarak park etmek istediğiniz alanının önünde bulunan aracın yanında durun. İki araç arasında yaklaşık 1 metre mesafe olmalı ve sizin arka lastikleriniz o aracın tampon hizasında olmalıdır. Bu detay çok önemli, zira yandaki araca yakın olursanız aracınızın burnunu içeri alırken öndeki otomobile ön sağ çamurluğunuzu sürtmeniz, çarpmanız ve kaldırıma çıkmanız çok olası olurken, tam tersi uzak kalırsanız aracınızı park ederken bundan sonraki ipuçlarının hiç biri işe yaramayacak ve aracınız park alanının dışına taşacaktır.
İlk yapmanız gereken hamle direksiyonun tam sağa kırılması olacak ve yavaşça geri giderek aracınızın arkasını park alanına sokmanız gerekecektir.
Sol aynadan arkadaki aracın iki farını da tam olarak gördüğünüzde artık direksiyonu düz konuma getirmeniz ve bu hamleyi sağ aynanızın öndeki arabanın sol arka köşe hizasına denk geldiğinde bitirmeniz gerekiyor. (bu ezber bilginin yanında sağa yanaşırken; sağ aynadan kaldırım ve aracınızın lastiği arasındaki mesafeyi gözlemlemeniz ve buna göre direksiyon manevrası yapmanız parkınızı daha kusursuz hale getirecektir)
Sonraki hamle ise aracınızın direksiyonunu tam sola çevirerek otomobil burnunu park alanı içine sokmak olacaktır.
Son aşamada da park alanı içine soktuğunuz aracın önünde ve arkasında yeterli boşluk bırakmak için ileri ya da geri almak ve park alanında ortalamaktır.
Bu sayede siz, önünüzdeki ve arkanızdaki araçlar park yerinden sorunsuz ve temassız şekilde çıkabilecektir :)
Keyifli ve güvenli sürüşler dilerim...
@Yiğit Dedeoğlu Hocam senin anlattıklarını yapabılıcek kadın sayısı turkıyede kactanedır acaba :D Ben daha bu yasıma kadar yandaki araca çarptırmadan kapı acan kadına denk gelmedım ıstanbulda arac kullanmak hele park etmek dogalarına aykırı :D
@korman O kadar mı kötü ahahhahaha
@Aslengerizekalıyım Yanı tabıkı iyi olanlar var işin şakası fakat kadınlar bıraz arac kullanmakta sıkıntılılar bu bır gercek kadınlar beceremedıgı işlerın başnda arac kullanmak gelıyor ama erkeklerden ıyı oldukları alanlarda mevcut
@Koman haklısız ama bazı kadınlar acayip güzel ve iyi araba kullanıyorlar!
@Aslengerizekalıyım Evet var tabıkı guzel kullananlar
@korman Otomobilleri cinsiyetler değil, kadın ya da erkek bireyler kullanır. Cinsiyete göre yorum yapmak yanlış. Eğer eleştiri yapacak olursak kız çocuklarını oyuncak arabalardan, reşit olduktan sonra da kendi araçlarımızdan uzak tutan babalar olarak kendimize, toplumumuza yapmamız gerekiyor.
Kendi bir araç sahibi olmayan, çok fazla koltuğuna oturma imkanı olmayan kapıyı açarken çarpar, direksiyona geçincede bocalar..
Sebebi biz ve erkek çocuklarımıza imkan tanırken onlara tanımamamızdır...
Teşekkür ederim kurstada bu teknikle öğrendik park etmeyi, çok şükür park ederken sorun yaşamadım sınavda. Evet erkekler daha iyi araba kullanıyor genelde ama kadınlara araba kullanmaları için olanak pek verilmiyo. Erkekler küçük yaşlarda bile arabalarla iç içe oluyo, babasının arabasını kaçırıyolar 😀