Tasarımı 18 Yıl Süren ve 20 Yıl Boyunca Satılan Araba: Citroen DS Serisi

tastycock

Otomobilde Fransız Devrimi: Dünyada önden çekişli ilk araba!

Citroen DS19 Sedan modeli
Citroen DS19 Sedan modeli

Fransız otomobil üreticisi Citroen 1938 yılında dünyayı titretecek yepyeni bir otomobil tasarım çalışması başlatıyor. Ancak 1939 yılında başlayan 2. dünya savaşı ve 1940 yılında Fransa'nın Almanlar tarafından işgaliyle beraber tasarım çalışması rafa kalkıyor. Çünkü almanlar Citroen, Renault ve Peugeot motorlu araç fabrikalarına el koyup kendi savaş makinalarını buralarda da üretmeye başlamıştı. 1945 yılında savaş bitip herkes işine gücüne döndükten sonra fabrikaların tekrar sahiplerine iadesi, yeniden üretim bantları tanzim edilip üretimde çalışacak ekipler yetiştirildikten sonra 1946 yılı sonunda Citroen tekrar otomobil üretimine başlıyor. Adrından da DS otomobil projesi yeniden masaya yatırılıyor. 1955 Paris otomobil fuarında tanıtılan DS19 adlı araba ilk gün 12.000 adet sipariş alıyor, fuar sonunda alınan sipariş sayısı ise 80.000'i aşıyor. O zamana kadar dünya çapında bütün arabalar arkadan itişliyken Citroen DS önden çekişli ilk araba tasarımıydı.

Yerden yüksekliği değiştirilebilen araba

Yükseklik ayarlı DS19
Yükseklik ayarlı DS19

Arabanın elektro-hidrolik bir sistem sayesinde yerden yüksekliği 3 kademe şeklinde ayarlanabiliyordu. Bu yolla araba yerden 20 cm yükselebiliyordu. Bu birkaç avantajı birden sunuyordu. Bozuk yollarda kullanılırken arabayı yükseltip altının yere vurmasını önlüyor, otoban gibi düz yollarda araba yere yaklaştırılarak daha yüksek hızlara güvenle çıkılmasını sağlıyor, son olarak da arabayı park ettiğinizde araba neredeyse tamamen yere yapışıyor ve arabanın itekleyerek çalınması ihtimali ortadan kaldırılmış oluyordu.

6 farklı versiyonu birden satışa sunulan ilk araba

DS19 cabrio modeli
DS19 cabrio modeli

Aynı anda Hatchback, Sedan, Coupe, Cabrio, Station ve Limuzin versiyonlarının hepsi birden satışa sunulan ilk araba DS19 olmuştu. Bu o zamana kadar dünyada eşi benzeri görülmemiş bir cesaret örneği idi. Çünkü arabanın piyasadan ne kadar ilgi göreceği konusunda hiçbir fikir yokken yapılan bu kadar büyük bir yatırıma karşılık araba piyasada tutulmasaydı Citroen firmasının sonu olurdu.

DS19 coupe modeli
DS19 coupe modeli

Bir diğer devrimsel çalışma ise ön iç taraftaki farlar direksiyon milinden alınan mekanik hareketle tekerleklerle aynı açıda sağa ve sola dönme imkanına kavuşmuş, bu sayede virajlı yollarda virajın iç kısmının aydınlatılarak şöförün yol hakimiyetine büyük katkı sağlanmış oluyordu.

Kaza anında sürücüyü korumayı hedefleyen ilk araba

O zamanlar henüz 3 noktadan sabitlenen aktif gergili emniyet kemerleri icat edilmemişti. Citroen DS19 arabada direksiyon mili ön kokpitin gerisinde kalacak şekilde tasarlanmış ve direksiyon simidi de direksiyon miline tek noktadan bağlanacak şekilde tasarlanmıştı.

Çarpışmada sürücüye zarar vermeyen direksiyon ve iç kokpit
Çarpışmada sürücüye zarar vermeyen direksiyon ve iç kokpit

Bu sayede çarpışma anında direksiyon mili kırılarak şöföre zarar vermesi kısmen azaltılmıştı. Kokpitten dışarı uzayan bir direksiyon mili bağlantısı olmaması da şöförün güvenliğini artırıyordu.

DS19 station vagon modeli
DS19 station vagon modeli

Fransız devlet yöneticilerinin makam arabası

Citroen DS19 limuzin modeli zırhlandırılıp güvenliği artırılarak Fransız cumhurbaşkanı ve bakanlara da makam arabası olarak tahsis edildi. Arabanın hemen her modeli büyük ilgi görürken sadece station modeli görsel olarak arka çamurluklar içinde gömülü olan arka teker görüntüsünün dışına çıktığı için estetiği bozuk görülmüş ve pek rağbet görmemişti. Bu arabadan az sayıda yüksek tavan uygulamasıyla ambulans olarak fransız sağlık bakanlığı almış olsa da toplam satışlar içindeki oranı binde bir bile değildi.

Fransız cumhurbaşkanı ve bakanlarına tahsis edilen zırhlı DS23 Limuzun
Fransız cumhurbaşkanı ve bakanlarına tahsis edilen zırhlı DS23 Limuzun

3 tekerle de gidebilen araba

Citroen DS arabaların 3 teker şovlarından birisi
Citroen DS arabaların 3 teker şovlarından birisi

Citroen DS19'un bir diğer avantajı da ağırlık dağılımının mükemmel planlanmasıydı. Araba 3 teker üzerinde de dengede kalıyor ve tekerin olmadığı tarafa devrilmiyordu. Bu da lastik patlaması halinde şöförün yoldaki trafiği engellemeden uygun bir yere kadar yola devam edip müsait bir yer bulduğunda lastiği değiştirmesine imkan sağlıyordu. Sırf arabanın 3 telerle de güvenli bir şekilde gittiğini göstermek için bir tekeri sökülen arabalarla şovlar yapılıyordu. Çamurlukların sökülme nedeni ise içeride yere dayanan başka bir mekanizma olmadığını göstermekti.

4 farklı motor ve 4 farklı şanzıman seçeneği

Citroen DS19 motor kısmı
Citroen DS19 motor kısmı

Citroen DS19 motor ve şanzıman seçenekleriyle de çok alternatif sunuyordu kullanıcıya. 1.9 litre 3 vitesli otomatik ve 4 vitesli manuel şanzıman, 2.0 litre 4 vitesli otomatik ve 4 vitesli manuel şanzıman, 2.2 litre ve 2.4 litrelik motorlarda ise 4 vitesli otomatik şanzıman ve 5 vitesli manuel şanzıman seçeneği sunuluyordu. Ayrıca dünyada 5 vitesli manuel şanzıman uygulaması da ilk defa yine bu arabalarda kullanılmıştı.

20 yıl üretilen araba

Porsche 911modeline ilham olduğu söylenen Citroen DS21 Cabrio Soft top
Porsche 911modeline ilham olduğu söylenen Citroen DS21 Cabrio Soft top

DS19 daha sonra bazı facelift çalışmalarına tabi tutularak 1962'de DS21 ve 1969'da DS23 modelleri çıkarıldı. Bunlarda ilk tasarım konsepti korunurken dönebilen farlar kaldırılıp sabit far görüntüsü verildi. Hatta DS21'in ön görüntüsünün 1965'de piyasaya sürülen Porsche 911'e ilham kaynağı olduğu da söylenir. Bu araba toplamda 1.6 milyon adet satıldı ve bu rakamın da yaklaşık 1.4 milyon adedi Fransa içinde satıldı. Bu kadar devrimsel bir araba olmasına rağmen dünya genelinde beklenilen ilgiyi görmedi.

Tasarımı 18 Yıl Süren ve 20 Yıl Boyunca Satılan Araba: Citroen DS Serisi
Tasarımı 18 Yıl Süren ve 20 Yıl Boyunca Satılan Araba: Citroen DS Serisi
23 Cevap