Yenidoğan sarılığı, zamanında doğan her 10 bebekten 6’sında, prematüre doğumlarda ise 10 bebekten 8’inde rastlanan bir durum. Sarılık, kanda bilirübin maddesinin yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle geçici bir durum olsa da doğum sonrası ilk hafta içinde hastane yatışlarının en sık nedenini oluşturur. Sarılığın şiddeti ve süresi, bebeğin doğum ağırlığı, doğum haftası, beslenme şekli, ırk, genetik yapı gibi pek çok faktörden etkilenir
google amcadan buldum yapıştırdım eksik bilgi vermemek lazım :)) doktora götürürdüm tabi ne yapıcam başka..
vücutta sarılık yapan Alyuvarların karaciğerde yıkımı ile ortaya çıkan billurubin adı verilen bir maddedir. Yeni doğan çocuklarda görülen sarılık genellikle vücuttaki alyuvarların kısa ömürlü ve fazla sayıda olmasından kaynaklanır, UV ışık altında basit bir tedavisi vardır. Ancak sebebi nadiren olsa da karaciğer ve safra yolu sorunlarından kaynaklanabilir. Doktora götürülmesi şiddetle tavsiye edilir
Şunu da belirteiyim, ilk 48 saatte anne sütü alamayan bebeklerde de sarılık görülüt. Sebebi anne sütü içerisindeki bazı maddelerin billuribin metabolizmasına etkisidir
Sarılık, kanda bilirübin maddesinin yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle geçici bir durum olsa da doğum sonrası ilk hafta içinde hastane yatışlarının en sık nedenini oluşturur. Sarılığın şiddeti ve süresi, bebeğin doğum ağırlığı, doğum haftası, beslenme şekli, ırk, genetik yapı gibi pek çok faktörden etkilenir.
bebekte yenidoğan sarılığı açlıktan olur.. bebek doğumda kilo kaybeder ve hayata yeni göz açtığı için kasları gelişmemiştir çabuk yorulur. bazen anneler bunu farkedemez ve yeterince emziremezler. ayrıca sütü ypktur mama da vermemek için direnirse bebek aç kalıyor ve sarılık oluyor.
İlk günler bolca beslenmesi gerekiyor. Hatta anne sütü yetmiyorsa hazmı kolaylaştıran mamalarla takviye yapılabilir. Me kadar beslenir ve kaka yaparsa sarılığı o kadar çabuk atacaktır. İllaki sarılık olmasına gerek yok, sarılık oranının artmaması içinde bu yöntem etkili oluyor. Doktor söylemişti.
Bir çay kaşığı anne sütüne 1 damla limon damlatilip bebeğe icirilirse sarılık kısa sürede geçer (miş) Eski bir koca karı ilacı olarak bilinmektedir Eskiden ilaç ve doktorun az olduğu dönemde kullanılan bir yöntem olarak biliniyor
Yeni doğan sarılığı bebeğin kırmızı kan hücre sayısının fazla olması, zor doğum, ilk kakasını geç yapması, doğumda kan yutması, sıvı kaybı ve prematüre doğum gibi sebeplerden olabilir.
Bebek aç kalınca oluyor ya da aç kaldığı için sariligi atamıyor. biz sınırdan döndük 10 günü geçen sarılık beyinde hasar bırakıyor çok kusur hasar kalmadı
Genelde annenin kan grubuyla bebeğinki farklı olduğunda vücudun otomatik verdiği tepkiden olur. beslemek çok önemli bebeği. sık sık besleyerek dışkılama yöntemiyle sarılığı atıyor vücuttan.
Nedenini bilmiyorum ama halk arasında yeni doğana 1/2 çay kaşığı şekerli su içerenler var. Yüzünü sarı tülbentle örtenler.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Her 10 yeni doğandan 9'u sarılık olur nedeni ise bilirubin'in yüksek çıkmasıdır. Endişelencek pek birşey yok 2 ya da 3 ayda kendiliğinden geçiyor tabi anne sütünün çok önemi var bu durumda.