Bu konuda çok fikir farklılığı var. Bir kesim kundak yapmanın bebeğe gece uykularında, ağlama krizlerinde yardımcı olacağını söyler. Bazı kesim ise bebeğin kas gelişimi açısından zararlı olacağını hatta kalça çıkığına sebebiyet verebileceğini bile söyler. Sizin kundak hakkında fikriniz nedir? Sizce bebeğe kundak yapmak zararlı mı?
Tıbbi yönü ile yarar&zararı konusunda bilgim yok , ancak doğduğu an itibarı ile kundaklamak istediğiniz her ne kadar yenidoğmuş bir bebekte olsa , bir karakter sahibidir , buraya kadar tamam. Kedi , kuş , köpek , gücünün yettiği herhangi bir canlıyı al ve özgürce hareket etmesini engelle. Sıkılacak ve hatta başarırsa , ne kadar uysal olursa olsun seni ısırmaya , yahut bu durumdan kurtulmaya çalışacaktır. Bebekte ise fikrimce durum biraz daha farklı , sanırım öğretilmiş çaresizlik yaşayacaktır bu duruma alışana kadar / alıştıktan sonra. çünkü ağlamasının sadece bir iki nedeni olacak ilk günlerde , altımı ıslattım ve mama&meme isteği. ama bu bir iki isteği belirten ağlamanın içinde çok sıkıldım , rahat edemiyorum da olabilir. Bilemeyiz. Gerçek şu ki , hiç bir zaman bilemeyeceğiz de. Sonuç olarak , İki çocuğum oldu , ikisi de çok sağlıklı maşallah diyeyim , kesinlikle kundak yaptırmadım. Son olarak , tıp & bilim ne der bilemiyorum ama , kimse özgür hareket edemeyeceği şekilde muameleye maruz bırakılmamalıdır, 2 günlük bebek bile olsa.
Bebekler sık sık 1 yaşına kadar streeching yaparlar yani gerinme kollarını ayaklarını - vücutlarını gererler.. bacakları ile tekme atarlar. Asla kundak yapmayın çok çok zararlı.. bebeğin gözüne bir sinek gelse eliyle reflex dahi yapamaz.. Eski mantıksızlık.. Bebek her an hareketlidir enerjiktir.. Hatta eviniz sıcak ise çok kalın giydirmeyin kat kat battaniyeler örtmeyin üzerine.. Terlememesi lazım.. terlemesi demek sonrasında üşütmesi demektir..
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Antik roma dönemlerinde var olan kundak, her uygarlıkta varlığını sürdürmüştür. Önemli olan doğru uygulanıp uygulanmadığı, kundak bebekler için sağlıklıdır 9 ay boyunca anne karnında daracık alanda büyüyüp dünya'ya gelen bebek bir anda tüm vücudu hareket ederken, onu korkutan bir serbestliğe kavuşuyor. Oysa belli bir süre, doğru kundaklama yöntemi ile, bebeği bu şekilde yeni durumuna alışmasına yardımcı olabiliriz. Ama tutup sımsıkı sarıp hareket alanını iyice kısıtlayıp ince kemiklerini baskılardak kaş yapalım derken göz de çıkarırız.
Kundak denildiği gibi önerilmiyo kas gelişimine zarar verir kalça çıkığına sebebiyet verebilir yapmayın zaten yapılma amacını anlamış değilim bebeğin rahat bir uyku için serbest olması gerekiyo. Kundağın gece uykularında yardımcı olduğunu düşünmüyorum. Yapılmaması taraftarıyım
Bence yararlı bizim aile de her çocuga kundak yapılmış hepsinin baçagı düz sütun gibi ben yazın dogdugum için yapamamislar bacaklarım çarpık bence kundakla alakalı bu durum o yüzden kundak yararlı diye düsünuyorum.
Kismen zararli diyebilirim Kundak yaparken ayaklar skica sarilmamali gevsek burakilmali yoksa kalca cikiklarina ve gaz sorunlarina neden olabilir Kundak yaparken sadece kollar sarilmali bu sekilde zarari olmaZ boyle kundak yapmak faydalidir
Kundaktan ne anladığınıza bağlı biraz. Paket yapılmış gibi sakı sarılmazsa bebeğin kendini güvende hissedip uyumasına yardımcı oluyor. Ben uyku battaniyesine çapraz yatırıp o şekilde sarıp uyuttum hep.
Eskiden yapılırdı, şimdi bebekler daha rahat bırakılıyor. Eskiden bebekler hemen yıkanmazdı şimdi doğduğu anda yıkanıyor. Bu konuda uzmanlar da kendini geliştirdi bence.
Fiziksel olarak zararlı ama ruhen bebeğe anne karnında hissi veriyormuş kendini güvende hissediyormuş.. Bu yüzden çok sıkı olmayan kundak ilk bir kaç ay tavsiye edilir huzursuz bebeklere..
Bebeğin kundaklanması gelişimu açısından zararlı, Ellerini bacaklarını oynatamıyor. Düz mantık düşünürsek uzun süre aynı pozisyonda oturduğunuzda veya yattığınızda uyuşma karıncalaşma olur. Kan akımı ile alakalı kundaklamada öyle
Önceleri annelerimiz dayılarımız teyzelerimiz halalarımız amcalarımız hep kundak yapılarak uyutulmuş büyutülmüs onlarda çok sükür ki birşey yok ayrıca kundakta olan bebek kendini anne karnında gibi hissediyormuş
En İyi Cevaplar