Çocuk sahibi olan ebeveynler ÇOCUĞUMUZUN her sorusuna doğru cvb verebiliyormuyuz? Arık okula başlayan VE günün yarısını aktif ve bağımsız geçiren oğlumun " AŞKIN YAŞI VARMIDIR" Diye bana soru yöneltmesi ile başlayan Sohbetimiz , aslında bilmediğim neler varmış onların hayatında diye ! kendimi sorgulamama sebeb oldu... Cinsel kimlik sağlıklı Cvblar ile atlatıldığında, yaşına uygun yorumlar ile desteklenirse aslında çokta korktuğumuz gibi sonuçların olmadığını bize gösterecektir.. Sizden korkan değil, size herşeyi korkmadan söyleyebilen çocuklar yetiştirebilmek için onlara güven verin.. böylece sizin olmadığınız zamanlarda geçirdiği olumlu, olumsuz pek çok şeyi size çekinmeden anlatacaktır.. İnternete bagımlı çocuk yetiştirmek istemiyorsanız onunla günün belirli zamanlarında güzel vakit geçirmeyi deneyebilirsiniz? "ben evdeki bilgisayar VE tabletin hesaplarını tlfnuma uyarladım böylece girmiş olduğu kanallar ve sitelere ulaşabiliyorum" Söyelemekten çekindiği durumları İnter'netten aradığını farkettiğim zaman uygun bir ortam oluşturup ona doğru VE bilmesi gerektiği şekilde Cvplar veriyorum.. "BİR ÇOCUK EN UYGUN CVBI BİLGİ VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLMADAN EN İYİ ŞEKİLDE EBEVEYNİNDEN ALIR" Özel alan mahremiyetini ona çok iyi anlatın, kimseye dokundurmaması ve kendisininde başka kişilere ait özel alana dokunmaması gerektiğini ona doğru bir şekilde ifade edin.. Özel alam mahremiyetine dikkat çekip çocukları normal birseymiş gibi dudaktan öpmek onlarda çelişkiye ve normalleşmeye neden olabilir..
Aslında çok uzun VE çok geniş daha bir çok konuların olduğu bir durum ÇOCUKLAR en önemlilerini kısa kısa anlatmak istedim.. anne ve babalar olarak bizlere çok iş düşüyor bir BİREY ve bir NESİL yetiştirmek kolay değil bu zamanda... onlara örnek olup KARAKTERLİ KİMLİKLER oluşturmaya yardımcı olalım lütfen..
Güzel bir yazı olmuş. Çocuklara hem büyük bir birey hem de arkadaşça yaklaşıp onları anlamak çok önemli. Özellikle bu zamandaki çocukların herşeye erişebilme durumlarını göze alırsak ebeveynlere çok iş düştüğü de bir gerçek. O yüzden her anne bana üstündeki vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmelidir. Otorite merkezi dışarısı değil kendilerinde olduğunu çocuklarına ispatlamalıdırlar.
Teşekkür ederim.. Sorumlu olmak onları bası boş bırakmak istemiyorsak herşeyi ile onlara örnek olmalı VE onlara yetebilmeliyiz.. Anne ve baba profili kaybolmamalı arkadaş olmaya çalışırken Herşeyi size anlayabilecek kadar güvenmeli Ama sizi önemseyecek, saygı duyacak kadar da EBEVEYN olduğunuzun farkına varmalı..
Cocuklarimla haftada kesinlikle bir saat oturup 3 delikanli gibi sohbet/istisare ederiz. Ipadlarda uyarlama yazilimi var herzaman aktiv degil. belirli saatler aciliyor.
Mumkun oldukca kitap okurum onlar ile. Soru ve cevaplalamarimiz cogalir. Tabiki kucuk oglum ile zor oluyor biraz. :) Aslinda butun hayatlari benim, ve bende onlarin...
"Sorumlu örnek baba" Arkadasım 🤗 En güzelini yapıyorsunuz.. Onlar bizim , bizden sonraki en büyük mirasımız.. Bizlerden öğrendiklerini hayatlarına geçiren kişiler oluyorlar.. Onlara güzel örnek olmak en etkili eğitim aslında..
Çocuğunuz olursa onu pren ve prensesler gibi yetiştirmeyin.. Bu onu tehlikelere karşı savunmasız VE pasif yapar.. Onu sorumlu VE bilinçli bir şekilde yetirin zarif ve kibar düşünceleri onları zaten PRENS ve PRENSESE dönüştürür🤗
Prens/Prenses Maddi ve manevi açıdan söz ettim.. Işin şaka tarafı, çocuk sahibi olmak için yeterli eğitim olmalı öncelikle ebeveyn de. Bunun için onlarca kitap okunmalı, psikolojlara danışılmalı. Zor iş...
Teşekkür eserim Can'ım , doğru anne ve baba olmak yeterli olmayabiliyor bu zamanda , ÇOCUĞA KENDİ KARAKTERİNDE EŞLİK ETMEK önemli 🤗 İnş. Bizler bunun karşılığını alırız ne diyim
Kestirmek zaten doğru değil arkadasım🤗 Yas grubuna göre soru şekilleri farklılaşabiliyor.. 3-6yas arası bende pipi var ile başlayıp babamın niçin memeleri büyük değil ile devam eden çeşitli sorular 6-9 arası biraz daha somut şekle dönüşüp kızlar ile aralarındaki farkı anlamaya , ben nasıl doğdum , aşk nasıl birşey , pipim neden sertleşiyor , arkadasım başka bir arkadaşıma isteyerek dokundu.. Ve soyut kavramlar için sayısız sorular 🤗🤗 Hepsi için mantıklı çokda abartmadan merakını giderecek şekilde cvbladım.. Babamızın rolü pek şimdilik yok çünkü zamanın çoğu benle geçince cvblar anneye kalıyor..
İnş. Doğru zamanda doğru kişi ile olursunuz.. Sizde kaliteli bir baba olma potansiyeli var🤗 Bence yazmak konusunda bilmiyorum pek başarılı olucagımı düşünmediğim için böyle anlık Kendi yaşanmışlığım içinde başka örnekler çıkartmak güzel oluyor..
Yasına uygun en kolay cvbı vermekten çekinmemeli.. Çocuğunuz sorduğu soruyu sizden cvbını alamazsa yanlış mercilere yönelme durumu çok fazladır O an cvb veremiyorsanız ona "Bu soruyu bana sorman beni çok mutlu etti, ama senden bu sorunun cvbını vermem için biraz zaman istiyorum " diyip internetten araştırıp pedagog yorumlarına bakıp ona göre cvb vermeyi denemelisiniz.. Ama mutlaka cvb verin size güvensin
Teşekkür ederim 🤗 Bence konusunda bugün aldığım 2. Öner'i oldu Aklıma gelmedi bilemedim daha doğrusu.. bir başka sefere soruda değilde bencede yazarım inş. 🤗
En İyi Cevaplar