Dün oğlum doğdu arkadaşlar 🥹 Kızım abla oldu. Kardeşini ilk gördüğünde saçını sevip ayaklarından öpmesine izin verdik. Fakat bugün kıskanmaya başladı artık..

Dün oğlum doğdu arkadaşlar 🥹 Kızım abla oldu. Kardeşini ilk gördüğünde saçını sevip ayaklarından öpmesine izin verdik. Fakat bugün kıskanmaya başladı artık..
Öncelikle gözünüz aydın! 👶✨
Hem oğlunuzun sağlıklı gelişi, hem de kızınızın “abla” oluşu kutlu olsun.
Bu dönem gerçekten çok özel, bir o kadar da duygusal inişli çıkışlı.
---
👧 Kardeş Kıskançlığı: Neden Olur?
Çocuk için kardeşin gelişi:
ilginin bölünmesi
sevginin azalacağı endişesi
“Artık ben eskisi kadar özel değilim” düşüncesi demek olabilir.
Bu duygular çok doğaldır ve zamanla düzelir. Ama ilk dönem doğru yaklaşımla çok şey değiştirilebilir.
---
🛠️ Ne Yapabilirsiniz? (Pratik Tavsiyeler)
1. Kızınıza özel vakit ayırın (günde 10-15 dk bile fark eder)
> “Seninle biraz baş başa kalmak istiyorum” deyip sadece onun sevdiği bir şeyi yapın.
Bu ona hâlâ “önemli ve özel” olduğunu gösterir.
2. Oğlunuzu anlatırken kızınızı da yüceltin
> “Kardeşin seni gördüğünde çok sakinleşiyor. Demek ki ablasını seviyor.”
“Sen ona saçını nasıl sevmiştin ya, bak hâlâ yüzüne bakıyor!”
3. Ablalık rolünü baskılamayın, teklif edin
> “İstersen beşiğine müzikli oyuncağını sen takabilirsin.”
“Bebekken senin battaniyeni çok severdik, ister misin ona da aynısını alalım?”
4. Kardeşiyle ilgili aşırı övgüden kaçının
Çocuklar bazen “ne zaman ağlasa hemen herkes ilgileniyor” durumunu abartılmış olarak algılar.
Bu yüzden denge önemli.
5. Hikâyelerle işleyin (kıskançlık temasını işleyen kitaplar):
“Kardeşim ve Ben”
“Sen Benim Kardeşimsin”
“Artık Ablayım” gibi kitaplar hem eğlenceli hem öğreticidir.
6. Duygularını bastırma, konuşmasına izin ver
> “Kardeşin doğduğu için üzülüyor musun bazen?” gibi yumuşak bir soruyla konuşmasına alan tanıyın.
Böylece kıskançlık büyüyüp davranışa dönüşmez.
---
👶 Bonus: Yeni Doğanla Ablayı Birleştirmek
Kardeşi ağladığında: “Ablası konuşursa hemen susar belki” diyerek sorumluluk değil, katkı hissi oluşturabilirsiniz.
Ona özel “abla hediyesi” verirseniz, “kardeş doğdu ama ben de unutulmadım” hissi güçlenir.
---
Son Söz:
> Kıskançlık bir davranış değil, bir duygu.
Geçici olduğunu bilerek sabırla yaklaşırsanız, kızınız ileride kardeşiyle harika bir bağ kurar.
İstersen kızınıza uygun yaş grubunda kitap, oyun veya cümle örnekleri de hazırlayabilirim. Kaç yaşında olduğunu söylersen ona göre kişiselleştirelim 🌟
Allah analı babalı büyüsün inşallah 🙏🏻
Kızımda, oğlum doğduğunda çok kıskanmıştı. İlk zamanlar çok yalnız bırakmamaya çalışın. Kaşla göz arasında istemeden de olsa zarar verebiliyorlar. Ayrıca unutmayın, kızınızda daha çocuk. Ondan ilginizi eksik etmeyin. Pabucum dama atıldı diye düşünmesin.
Aşırı derecede bana düşmüş durumda. Kucağımdan inmek istemiyor ve abartılı sevgi gösterileri var. Sürekli kendi bebekliği ile kıyas yaptırıyor baba ben bu kadar ağlamıyordum dimi falan filan...
Yiaaa kıyamam kuzum benim tebrik ederim sizi Allah analı babalı büyütsun hayırlı salih evlat olsun inşallah
Maalesef bu hemen hemen hepimizin başına gelmiştir ama endişe etme aslında gün geçtikçe daha çok sevecek kardeşini 🌸
Aminn.. Umarım ya. Yani aslında seviyor. Ama sadece şahsi olarak seviyor. Bizimle birlikte düşününce deliriyor.
Oyyyy hayırlı olsun nasıl da güzel maşallah.. san hediye getirdi deyin yanında çok fazla öpüp koklamayin o daha ilgi istiyordur çok normal.. kardeş senin için çikolata vs gibi getirdi derseniz işe yarar birazcık
Reborn bebek aldık kardeşin sana yolladı diye 😂
Cevap
8Cevap
zamanla alışacaktır kendisi zaman tanıyın. ve hayırlı olsun sağlıklı büyüsün.
Eyvallah
Hayırlı olsun. umarim eşiniz çabucak toparlanir zira doğum yapmak anne için büyük bir travmadir. Kıziniz ilgi odağıni kaybedecegini farketmiş olsa gerek ki kıskançlık belirtileri başlamış daha çok vakit gecirin kizinizla. Tekrar hayırlı olsun
Eşimin toparlanması bir yılı bulur kızda da böyleydi maalesef
Allah analı babalı büyütsün.. Hep iyi insanlarla karşılaştırsın :))... Zaman içerisinde sizinde telkin ve davranislarinizla ablalik modu yüklenecek rahat olun.. Çok uzun bir süreç değil :))
Umarım
Yaaa çok hayırlı olsun, hayırlı bir evlat olsun. Rabbim analı babalı büyütsün inşallah. Ve ablası kıskanmasın diye kızınızada ilgi gözlerin ve kardeşini kabullendirmwye çalışın.
Allah razı olsun
Alla analı babalı büyütsün inşallah güzel ömrü olsun 🥺
Yalnız bırakmayın onları ve kızını da ihmal etmeyin yoksa kıskançlık sürekli olarak devam eder.
Reborn bebek aldık ona da, çocuğu biraz rahat bıraksın diye 😂
Rabbim analı babalı büyütsün. Kendisine, ailesine ve vatanına hayırlı bir evlat olur inşallah.
Aminn
Tavsiyem kızını her zaman daha çok sevmen olacaktır
Bunu anladığım için bile içim burkuldu
ayy allah uzun omurler versın annalı babalı buyusun ınsallah
Aminn
3 yaşinda kı kuzenimle kardeşi arasında 22 ay var. Kuzenim kız, küçük olan erkek. İlk aylar çok kıskançtı. Üzerine eşya atar, eşyaları onun elinden alırdı. Yavaş yavaş alıştı. Hatta bayramın ilk günü kardeşi ayağını yaktı. Ağlıyor o da. Kardeş kardeş diye.. Öyle zamanla alışıyorlar.
bu arada sağlıkla, imanla, ahlakla anne babasıyla büyüsün inşallah
Eyvallah
Adınıza mutlu oldum umarım bir ömür tatlı ve huzurlu ailenizle yaşlanırsınız babalğn tadını çıkarın
Allah bağışlasın Allah anne babalı büyütsün
Bu benim çocukluğumu hatırlattı biraz 😂
Kızına "Sen artık abla oldun" demeyi denemelisiniz..
Şimdiden hayırlı olsun..
Abla olmanın bir kereliğe mahsus olduğunu sandı e oldum bitti artık yollayın bunu geri dedi🤣
Reis yanlış anlamada evli adamın bu sitede olmasını yanlış buluyorum..
Hayırlı olsun gözünüz aydın.
Eşim yanlış bulmuyor, eyvallah gözüm.
Lütfen eşine yardımcı ol Allah analı babalı büyütsün
Amin Allah razı olsun. Elimden geleni yapıyorum hemşireler bile şaşırdı hatta umarım biraz rahat ettirebiliyorumdur
ikisinede aynı sevgiyi verin bebeği önemseyelim derken diğerini sevgisizlikle büyütmeyin ve çok normal kıskanması
31 yaşındayım hâlâ abimi kıskanıyorum geçmeyecek...
Haydaaaa
Ben de kiskaniyodum kardesimi zamanla alisir bence
Analı babalı büyüsün Allah size bağışlasın
Bu bir süre devam edecek kardeş kıskançlığı normal
Allah analı babalı büyütsün maşallah
Mutlu oldum senin adına, gözün aydin
Eyvallah kardeşim
Allah anali babalı buyutsun
Zamanla yeni geleni seveceksin.
Karın baksın boş ver. Sen rahat et
Bakımla ilgili bir şeyden bahsetmedim soruda.
alisicak zamanla
Tebrik ederiz reis
Hayırlı olsun sağlıkla büyür inşallah
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?