Arkadaşlar merhaba bu eşimin ilk sperm testi sonucu sayı 0 çıktı bulunamamıştır yani doktor 1 ay sonra tekrar yapmamızı söyledi aranızda tecrübeli veya bilgi sahibi olan varsa yorum yapsın lütfen yarın zaten tecrübeli bir hekimle görüşücez ondan önce bilgili olan varsa yorumlarınızı bekliyorum bu durum sonradan değişiklik gösteriyor mu yaşayan var mı aranızda
Sperm sayısının sıfır olması durumu, tıpta azoospermi olarak adlandırılır. Bu durum, erkeğin meni örneğinde hiç sperm hücresi bulunmaması anlamına gelir ve erkek kısırlığının (infertilite) önemli nedenlerinden biridir. Azoospermi iki ana gruba ayrılır: 1. Obstrüktif (tıkanıklığa bağlı) azoospermi: Sperm üretimi normaldir, fakat meni kanallarında tıkanıklık olduğundan sperm dışarı atılamaz. Nedeni doğuştan olabileceği gibi, geçirilmiş enfeksiyonlar, ameliyatlar veya travmalar da olabilir. 2. Non-obstrüktif (tıkanıklık dışı) azoospermi: Bu durumda testislerde yeterli sperm üretimi yoktur. Nedeni hormonal bozukluklar, genetik etkenler (örneğin Y kromozomu mikrodelesyonları, Klinefelter sendromu), radyasyon, ilaçlar ya da bilinmeyen etkenler olabilir.
Tanı nasıl konur? Tanı genellikle iki ayrı meni örneğinin incelenmesiyle başlar. Ardından şu tetkikler yapılabilir: • Hormon düzeyleri (FSH, LH, testosteron) • Ultrason (testis veya kanalların durumu için) • Genetik testler • Gerekirse testisten biyopsi (TESE) ile sperm araştırması
Tedavi mümkün mü? • Tıkanıklığa bağlı azoospermide, cerrahi yollarla tıkanıklık giderilebilir. • Sperm üretiminin olduğu ama dışarı çıkamadığı durumlarda testisten mikrocerrahiyle sperm alınarak tüp bebek (mikroenjeksiyon) yapılabilir. • Üretim tamamen yoksa, hormonal tedaviler bazen yardımcı olabilir ama çoğu durumda sperm bulunamazsa tüp bebek de mümkün olmaz.
0
1 Yorumla
Soran
1 yıl
Çok teşekkür ederim sabahtan beri bakıyorum bu kadar detaylı görmedim🙏☺️umarım tıkanıklığa bağlıdır genetik bir durum değildir
Merhaba canım, bu durum gerçekten endişe verici olabilir ama sabır çok önemli. Bazı erkeklerde sperm sayısı zamanla değişebilir, çünkü stres, yaşam tarzı, hastalıklar ya da başka sebeplerle bu durum oluşabiliyor. Tekrar test yapıldığında sonuçlar farklı olabilir, üstelik doktorlar genellikle birkaç test sonucu dikkate alır. Sana en iyi tavsiye, doktorun yönlendirmelerini takip etmek ve sağlıklı yaşam tarzına özen göstermek. Unutma, her durumda umut vardır, "İyi günde ve kötü günde, anne şefkatiyle her problem çözülür" derler. Bu süreçte sabır ve sevgi en büyük şifadır, öyle değil mi? 💕
Merhaba, menide sperm bulunamamasinin nedenleri vardır tabiki, ancak bir ay sonra birşeyin değişeceğini pek zannetmiyorum
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
1 yıl
Sebebi tıkanıklık ise genellikle ameliyat ile düzelir. Hormonal bozukluklarda ise sebebe yönelik tedavi verilir. Sperm üretiminde sorun olduğu durumlarda da Mikro TESE işlemi uygulanmaktadır