Ergenlik dönemi her birey için değişkendir, her farklı birey aynı yaşta veya ergenlik sürecini aynı şekilde devam ettirebilecek bir kanı yoktur. Şimdi genel anlamda erken ergenliğe giren bireyler, çok daha hızlı bir şekilde olgunlaşma dönemine girerler. Erken ergenlik genelde zaten 7 yaştan başlar veya 10 yaş arasında ergenliğe adım atar. 16-17 yaşlarında 20 yaşına gelmeden de ergenlik süreci aslında kişi için bitmiş olur. Geç ergenlikte genel anlamda 18'den 20'den sonra başlar bir tık daha kişiyi zorlayabilir dozunda olması gereken ergenlik döneminde kişi zaten daha sağlıklı bir şekilde atlatabilir. Tabii bu atlatım sürecindeyken de aile faktörü, çevre faktörü, kişinin kendi içerisindeki belirlemiş olduğu faktörler de çok büyük bir etkiyi gösterir.
Benim ergenliğim açıkçası şu şekilde başladı ve bitti ergenliğin olması gereken yaşta başladı ne geç, ne erken ve 20 yaşlarım civarında da sonlandı diyebilirim. bitiminde şu şekilde anladım çok daha çocuksu hareketlerim vardı O çocuksu hareketlerim açıkçası bir kenarda kaldı, hayatım konusunda, işim konusunda eğitim o zamanlar eğitim hayatı konusunda da daha bilinçli düşünmeye başladığımda ve birçok ergenlik dönemine yaşayan kişilerin hareketleri bana çok çocuksu geldiği zaman o zaman anladım ki evet bitmiş ve bir şeyler artık çok daha olgun düşünmeye başlamışım, çok daha bilinçli bir ilerlemeye başladığım dönemde olgunlaştığımı da o an zaten hissettim. Belirttiğim gibi ben ağır bir ergenlik süreci geçirmedim tabii ki de bu süreçte benim arkadaş seçimimden tutun, çevre ve ailemin de bilinçli oluşundan kaynaklı daha sağlıklı süreci atlattım.
Biraz olduğunu düşünüyorum ergenliğin onun haricinde olgnlastim başka sehire girrim tak başıma orada hayatta kaldım o zaman geldiğimde üste daha olgunun demistim
Benim ergenlik yetişkinlik çok bariz farklar olmadı. Ergenlerde görülen tipik içe kapanmalar, utanmalar, asırı kendini beğenme veya beğenmeme durumu yoktu.
Çok bir fark olmadı bende ama ergenliğin başlarındaki gibi egosantrik düşüncemin olmadığını ve yetişkin problemleriyle baş ettiğimi görünce ergenlikten çıktığımı anladım
Cevap sahibi
1 yıl
O en son dediğin problemlerle ben başa çıkamıyorum🙂😄