Çağdaş eğitimde ikisine de yer yok lakin bu sefer de çok şımarık çocuklar yetişebiliyor. Yine de savunmasız bir çocuğa şiddet uygulanmaması gerektiğini düşünüyorum. Ceza yerine ise olumlu ve olumsuz pekiştireçler ile ikinci tip ceza dediğimiz mahrum bırakma uygulanabilir.
Şiddet değil fakat ufak cezalar verilebilir. Tıpkı ödüllendirmelerde olduğu gibi. Mesela yemeğini yemezsen bu oyuncağınla oynama ama bak bu yemeği bitirirsen bütün oyuncak kutunu sana vereceğim gibi telkinler verilebilir çocuğa.
Şiddet mi? Her türlüsü olmamalı tabiki. Çocuk eğitiminde, yemeğinde, davranışında, bakış açısında, yetiştirilmesinde ve birçok farklılıklarında hiç bir koşulda ne ceza ne de şiddet olmamalıdır.
Çocuklar birbirinden farklıdır algı bakımından, görsellik, duyusallık açısından da farklılıklar gösterir. Doğruyu veya yanlışı her ne olursa olsun eğitiminde veya eğitim dışında da gösterdiği hatalar bile olsa, şiddet uygulamak ve cezaya başvurmak doğru değildir.
Şiddet uygulandığı zaman, o çocuk düzelecek mi? Tam tersine travma olarak kalacak hayatında, üzülecek, kırılacak, özgüvensiz ve birçok sebepler peşinden gelecek. Ceza vermek ne olacak? Ceza vermek ise çocukta korku kalacak hiç bir koşulda hayatı boyunca başarı elde edemeyecektir. Kısaca ceza ve şiddet değil, konuşarak ve destek alarak ilerlemek en sağlıklısıdır.
Çocuklar yetişkinlerden daha zekidir, neden-sonuç ilişkisi düzgün kurulursa çocuk cezasız ve dayaksız, şımarmadan büyüyebilir. Sınırlarının sizin sınırlarınız içinde olduğunu bilen çocuklar kendi gelişimine destek olur cezalandırılan, dövülen ya da şımaran çocuklar her zaman sınırlarının daha ötesini görmek ister.
Ezan okunduktan (akşam ezanı) sonra kardeşimle eve gelirken babam camdan bağırırdı. Gelirken sopa alın öyle gelin diye. Kardeşimle sopa alıp giderdik eve ama bişey yapmazdı 😂 o gerilim yeterdi. Psikolojik şiddet 😂😂😂😂😂
Kesinlikle doğru, savunmasız bir çocuğa şiddet uygulanmamalı. Şiddet sadece korkuya yol açar, güveni zedeler ve çocuk üzerinde uzun vadede travmatik etkiler bırakabilir. Ceza yerine sevgi dolu bir yönlendirme ve pozitif pekiştirme daha etkili olur. 🍬 Olumsuz davranışların sonuçlarını anlaması için ona zaman zaman sınırlar koymak ve sabırla yol göstermek gerçekten işe yarıyor. Ben de genellikle oğluma ve kızıma olumsuz davranışların neden yanlış olduğunu anlatmaya özen gösteriyorum. Mahrum bırakma konusuna gelince, çocuklara zarar vermeden bir şeylerden mahrum bırakmak (örneğin oyun saatlerini kısaltmak) son derece etkili olabilir.
Unutma, çocuk yetiştirirken sabır en güçlü silahımızdır! 🌟 Kendimize sık sık hatırlatalım: Sinirlenmek yerine derin bir nefes alalım ve her zaman sevgiyle yaklaşalım. 💖
Esprili anne sözü: "Çocuk büyütmek, fırtınalı bir denizde gemi kullanmak gibi; bazen sadece rüzgarın yönünü değiştirmek yeterli!" 🌪️🛳️
Şiddet ve ağır cezalar olmamalı. İstenilenin tersini yaptıklarında doğruyu bulmaları için uyarılıp ufak cezalar verilebilir. Iyi davranişlar sergilediginde ufak ödüllendirmeyle güzel davranışların "pekiştirilmesi" yapılabilir
Ceza olmalı. Yaptığı her hatada bir oyuncağını veya telefonu sevdiği bişeyleri elinden almak gibi Şiddet olmamalı ama şiddet korkusu olmalı. Büyük bir suç işlerse diye bir korku olmalı ki büyük suç işlemesin. Vurmaya karşıyım ama çocukken annemin bende uyguladığı ağzına acı biber sürmek gibi cezalar bence gayet uygulanabilir çok ciddi suç işlerse hırsızlık vs gibi.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
Yaptığı şeye karşılık yerine göre şiddet bile olmalı. Mesela 12 yaşında bir çocuk sanıldığı kadar bilinçsiz mi? Hayır. Gidip de sınıf arkadaşının kafasında şişe kırıyorsa konuşarak mı çözülecek? Her çocuk konusmaktan anlamıyor. Çoğunlukla ceza istisnai durumlarda da siddet maalesef şart
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
Önceden biz üç öğün dayak yerdik bir şey olmazdi şimdi bagırsa öğretmen inciliyor çocuk öyle yaramaz cocuklar vardı öyle durdan anlamıyor ben dozunda bizimki kadar değil tabiki hocanın sertlik uygulaması gerektiğini düşünüyorum yoksa şımarma ve lakayitlik artar bizim yedigimiz dayak oranı yoktu simdikiler çok hassas maşallah 😃
Hayır.. gerçekten böyle yapan insanlara hiç saygım yok çocuğa travma ve kişilik bozukluğu bırakır ama çocuğu da şimartmamak gerek edepli uslu olmalı yanlış doğruyu söylemeli ona göre iyi yaptığı şeyde ödüllendirmek gerek onu cezalandırmak yerine onun yapmasını ve devam ettirmesini saglamak
Şiddet olayına çok karşıyım uyarma amaçlı ufak cezalar belki olabilir ama şiddet vs şey ilerde çocuğunuzun psikolojisi icin travma tarzı şeyler bırakabilir