Merhaba sevgili ebeveynler ve ebeveyn adayları👋 Günümüz dünyasında anne ve baba olmak sizce ne kadar zor? 🙄 Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmak için yorumlarınızı bekliyorum 💬👇🎀
Kemal sayarı bilen bilir Psikiyatrist. Gecen izledigim videolarin birinde gunumuz insanlarinin cocuksu oldugundan, sorumluluk almakta zorlandigindan ve sorumluluktan kactigini,30 lu yaslarda koca koca adamların tum gun oturup cocuk gibi oyun oynadiklarindan bahsediyordu.
Is guc yok, bu konuda bir kaygi yok, anne babanin eline bakmakta sorun görmüyorlar gibi seyler soyluyordu
Gercekten gunumuz insani fazla cocuksu. Eskiler 30 larda duzenini kurmus coluk cocuga karismislar. Bunun ekonomiyle de ilgisi yok. Turkiyenin ekonomisi hicbir zaman iyi olmadi. Eskiden ekmek siralarinda 1 ekmek ugruna bekleyen tiplerin coktan cocuklari falan vardi ve bu tarz sorumluluktan kacmiyorlardi. Mesele ekonomi değil. Biz refah duzeyi, ekonomisi tıkır tıkır isleyen bir ulke hic olmadik zaten. Maddi olarak ya ortalama yasadik, ya da ortalamaninda altinda kaldik. Ama hic iyi olmadik.
Taşi sıkıp suyunu cikaran, ailesini kuran, bakan insanlar vardi eskiden. Simdi ben onu bunu yapmam diyeni cok fazla. Kizlar diyor ki onu bunu yemek falan yapmam, erkekler diyor ki kadin beslemem, evi tek gecindirmem, para getirmem. Bu durumda nasil aile kurulacak?
Ben evi gecindirmem diyen tipler nasil cocugun maddi ihtiyaclarini karsilayacak? Daha kendisi buyumemis hala oyun oynayan tiplerin kucagina nasil bebek vereceksin? Bu devirde anne baba olmak zor degil, daha kendimiz buyuyemedik ki cocuk yapip onun sorumlulugunu alalim. Bu yuzden zor geliyor. Sorumluluk almak zor geliyor.
Bir de bu sonradan olusan nesil ne zaman buyuyecek onu da merak ediyorum. Hani bu tarz sorumlulular 30 lu yaslarda falanda hala alinmiyorsa ne zaman alinacak? Dede, nene olacagimiz yaslarda yeni cocuk yapip, cocuk mu bakacagiz? Cocukla aramizda kac yas olacak, o yaslarda o minige enerjimiz yetecek mi? Ne zaman buyuyup sorumluluk alacaklar/alacagiz. Yoksa yaptıkları evlilikte 2 yetiskinin degil de 2 cocugun evlenmesi mi olacak?
Ben kadin tarafinda olarak evlilik amaciyla gorustugum erkeklerde sorumsuzlugu cok net goruyorum. Bu sorumluluk almaz, ustume her seyi yikar, hala buyuyememis, buyumedigi icin evlilikte de kendisine eş degil anne ariyor belli ki. Bundan koca da baba da olmaz diyerek geri cevirdigim cok gorucu oldu.
Nüfus kagidinda yas olarak buyuk, annesi gözünde de, toplum gozunde de artik buyuk, evlenip yuva kurmasi gereken yasta ama yaştan bagimsiz hareketlerine, dusunme bicimine falan baktiginda hala cocuk. Beyin gelisimi tamamlanmamis gibi hal, hareket ve konusmalar var.
Haliyle evlenme cesretini de gösteremiyorsun bu durumda. Bir kadin gozuyle durum boyle. Erkeklerde kizlar icin benzer seyler dusunuyor olabilirler onlarda kendilerince haklılardır ne diyelim simdi.
Belli bir nesilin artik gercekten büyümesi ve sorumluluk almaktan cekinmemesi gerekiyor.
Yoksa cocuk evet buyuk bir sorumluluk ama bir sekilde bakarsın, artik onca kaynak var. Uzmanlar var, gider egitim de alirsin. Ic gudusel olarakta bakarsın. Ama belli bir nesil buyuyemedi ki anne baba olsun. Sorun cocukta, cocuk bakma da degil. Ebeveyn olacak kisilerde sıkıntılar buyuk.
Evet çok zor.. Kimin ne düşünce de olduğunu bilemiyorsun..
Eskiden çocuklar sokakta oynarlardı, şimdi dört duvar arasında kaldılar..
Eskiden komşu teyzemiz ekmek arası yapıp verirdi, şimdi kimseden bir şey almasına müsaade etmiyoruz..
Eskiden komşumuzun evine gidip oyunlar oynardık, şimdi çocukları yanımızda sevmelerine bile izin vermiyoruz..
Şimdl yolda giderken yaşlı teyzeler sevmeye kalksalar çocukları çekip yola devam ediyoruz..
Kısacası şimdiki devirde insanlar öz kardeşine güvenip de çocuklarını emanet etmeye korkar oldu.. Allah bütün çocukları kötü insanlardan korusun.. Bütün çocukların da gerçekten ebeveyn olabilecek kişiler hayatlarında olsun inşallah..
Kesinlikle öyle bir zamanda yaşıyoruz ki çocukları kimseye emanet edemeyecek haldeyiz.. Kimseye güvenmem bu konuda sadece ailem onun dışında kimseye asla güvenmem bırakmam..
Bak ben bir tane örnek vereyim ben çocukları çok seviyorum her gördüğüm çocuğu da alıp kucaklar severdim öperdim ama artık yapamıyorum insanlar yanlış anlar diye bakıp gülümsüyorum sadece
Yolda giderken teyzenin biri sevmek istedi müsaade etmedim.. Hiç durmadan yoluma devam ettim.. Çocuklar en hassas noktam ve ben saçının teline zarar gelmesine müsaade etmem.. Pimpirikli bir anneyim..
Bu devirde her önüne gelen anne baba olmayacak, olanları çok iyi görüyoruz. Çocuğun ilk öğretmeni anne babadır çocuk ilk onları örnek alır ben öyle düşünüyorum.
Merhaba! Ben Doğa. KızlarSoruyor'da bulunma amacım ebeveynlere ve ebeveyn adaylarına tecrübelerimi paylaşarak yardımcı olmak. 🥰
Anne ve baba olmak her zaman zordu, bu devirde de elbette zorlukları var. Teknolojinin ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla çocuklarımızın daha fazla olumsuz etkilenme riski bulunuyor. Aynı zamanda ekonomik şartlar, eğitim süreci ve güvenlik gibi konular da ebeveynleri zorlayabiliyor. Tabii ki her dönemin kendine has zorlukları var. Günümüzde bilgiye ulaşmak ve tecrübe paylaşımı yaparak, topluluklardan destek almak ise büyük bir avantaj. 💪
Sonuç olarak, sabırla ve sevgiyle her zorluğu aşmak mümkün. En önemlisi, çocuklarımızla güçlü bir bağ kurmak ve onlara sevgi dolu bir ortam sunmak. 🌸 Unutma, "Anne-baba olmak sadece çocuk büyütmek değil, kendini yeniden keşfetmektir." 👨👩👧👦
Ya kişiden kişiye değişir. Bu tamamen insanlara bağlı bir durum, misal evlenecek olan kişiler olgunluk evresinde olup bir yuva kuracaklarsa eğer çocuğu ne zaman yapacaklarını bilirler ona göre hazırlık plan yaparlar. Yani çocuğu isteyerek yapan kesim ona göre müdahale ederler her şeyiyle ilgilenirler. Kazayla oldu diyenlerde bilmiyorum ki bakmakla zorunluymuş gibi davranırlar çocuğa ne sevgi ne ilgi çocuk bomboş yetişir. Sonra neden bu devir böyle de derler aile iyi bir evlat yetiştirmese eğer durum tâbi ki böyle olur.
Onun dışında şu an maddi açıdan baya sıkıntılı bir dönem. Herkes çocuğa bakacak düzeyde değil Allah yardım etsin.
O yüzden çocuk yapmadan önce ilk iş güç halledilmeli uygun zaman belirlenmeli.
Anne baba olmak sanıldığının aksine çok kolay. Bir sekse ve 9 ay sabretmeye bakıyor iş. Önemli olan bilinçli anne baba olmak. O kadar cahil bir şekilde kolayca anne olan, iki üç yaşındaki çocukları hazır noodlelarla besleyen, sokağa bırakıp düşe kalka kendi kendine büyüyen bir sürü çocuk var. Doğan bebeğin ileride büyük bir insan olacağını ve gerçekten iyi/kötü çok büyük işler başarabilecek bir birey olabileceğinin farkına vararak bu bilinçle anne baba olmak zor.
Fazlasıyla zor olduğunu düşünüyorum. Həm maddi həm manevi. Bu kadar pislikten çocukları nə kadar koruyabiliriz ki? Ayrıca maddi olarak da durumlar ortada, insan çocuğuna her zaman yetebilmek ister. Sadəcə 18 yaşına kadar değil, çocuk evlenene kadar hatta evlendikten sonra dahi anne babalık sona ermiyor. Ebeveynlik zorluğu kolaylığından fazla olan bir olgu. Düşünerek hareket etmek gerəkiyor. Zevk için anne baba olunmaz.
Maddi ve manevi zor. Yozlaşma çok fazla her çocuğun elinde telefon ortaokul çocuğu lise bilincinde.2-3 çocuk yapan yürek yemiş bu zamanda.. Ama güzel duygu evlat sahibi olmak ama bilinçli insanlar anne baba olmalı. Travma yaratmadan insan yetiştirmek mutlu bir birey olması için uğraşmak kolay değil. İyi düşünülmeli..
şu an hamileyim ve bence çok güzel bir duygu özellikle hareket etmesi varlığı yeter 😊ama yanındaki şahsiyetsiz kişi yani eşin seni aldatıyorsa ve karaktersizse her şey zor çünkü çocuk için onun o lanet yüzünü ve sesini duyucam, çocuğumu onunla birlikte yetiştirmek istemiyorum işte bu çok zor Sonuçta beni aldatsada çocuğumun babası bu arada onun yaptığını ben yapsaydım şu an mezardaydım hemde o... damgasıyla
Mühendisim çok şükür canım babam annem sağolsun beni ekonomik zorluklara rağmen okuttular şu an 7,5 aylık hamileyim dükkanım var çalışıyorum doğuma kadar calısıcam nasipse şu an beni aldattığını bildiğimden haberi yok herşeyin bir zamanı var hamile olmasaydım direk giderdim ama bebeğimin kalan eksiklerini alıcak sonrası Allah kerim
Hayırlı olsun bebeğiniz. Bence boyun eğecek bir durum yok aileniz ile durumu paylaşın şimdiden zemini hazırlayın çocuk doğum felan telaşı sizi zorlar onsuz da hayat olur aldatmadan ötürü mahkeme çocuğu size bırakacak ki zaten bırakır yeni doğdu çünkü
Çok zor bence çünkü ailen için mücadele etmek kendin için mücadele etmekten daha yorucu bence çünkü ben bekarım mesela ablam benden daha mücadeleci ve çalışan birisi ben ise çalışmıyorum ve bekarım düşünüyorum evlensem acaba sorumluluk kaldırabilir miydim diye
Bu devirde evlenmekte zor anne baba olmakta zor çocuk yetiştirmek de zor her şey zor, Ama bu biraz da kişilere bağlı yani kişi Eğer bir çocuğunu düzgün bir şekilde yetiştirmek istiyorsa çocukluk yaşında bebeklik yaşında eline cep telefonunu vermezse hiçbir şey olmaz yetiştirmeye bağlı her şeyi devire bağlamayı Ben saçma oluyor insan kendini bildikten sonra çocuğunu yetiştirmeyi bildikten sonra geriye kalan her şey bahane
Anne baba olmak zor mu? her erkek ve dişi erişkin insan rahatlıkla olabilir! Ama siz bunu insanı organizmadan farklı kılan diğer özel üstün vasıflara sahip bir varlık için soruyorsanız. Diğer üstün varlık olma özelliğini kazanmış insanlar için ne zor ne de kolaydır biz buna HAYAT diyoruz.
Psikolojik olarak hazır degillerken hemen çocuk sahibi olma peşindeler bakabilme kapasiten var mı maddi olarak değil manevi olarak bence herkes anne babalığı taşıyamaz
Bencede , önce kendini eğit belirli noktaya getir her anlamda sonra çocuğunu yetişir hayırlı bi evlat olarak o sadece bir çocuk yetiştirmiyor, kimisinin karısını ya da kocasını baba , annesini ve bazılarına arkadaş yetiştiriyor neden herkes herkese yanlış yapıyor iyi yetiştirilmemişler çünkü, ne saygı ne sevgi ne adap var yazık.
Ama artık şöyle bir devire geldik eskiden çocukları annelere yetiştirirdi ama artık bu devir kapandı artık yeni nesil annelerde çalıştığı için çocukları babaanneler ya da anneanne yetiştiriyor
Çocuklarda günümüz teknolojilerine kanıp, onun saçma durumlarına takılıp kötü örnek alıyorlar ev aile bireyleride sırf izlenme ve para uğruna mahremiyet bilmeden paylaşım yapıyorlar çocuklarıyla nasıl yetişebilir bir çocuk?
Yetişir çocuklar ama doğru bir yetiştirme tarzı olmaz çünkü dediğin gibi maliyet kalmıyor çocuk kötüye yönlendirme yapıyorlar çocukları bu gibi izlenme uğruna videolarda kullanıp hayatlarını mahvediyorlar çocuk yaşta bir şey olmuyor ancak ilerleyen yaşlarda çok büyük sıkıntı çekerler
Ebeveyn olmak her dönem zordur. Eskiden çocuk büyümede şiddet basitleştirilmiş iken şimdi daha bilinçli anne babalar var. Çocuk psikolojisine önem veren ve anlayan. Ki olması gereken bu
Zor bence çünkü çocuk dış etkenlere fazla maruz kalıyor bu yüzden anne babanın verdiği eğitim boşa gidebiliyor, gerek ekonomik gerek güvenlik açısından da çocuk tehdit altında.
Çok zor bence. Ben bir çocuktan fazlasına karşıyım, sevgi bölünüyor bir kere ( simdi kimse çıkıp yok öyle bir şey demesin var ama siz körsünüz) maddiyat da gün geçtikçe kötü hale evriliyor
Yav arkadaşım toplu taşımada bile bir yaşlı geldiğinde çocuğunu kaldırmayan insanlar var. neyin mayası bu. sen çocuğunu ahlak ve edep üzerine yetistirebilirsen 100 çocuktan 1 tanesinin mayası bozuktur dersin. Şu an da gençler bitmiş. saygı yok ahlak yok edep yok hersey iki bacak arasında dolanıyor. okumaya giden insanlar ailelerinden uzaklaşıp her gece alkol içip dolaşmayı özgürlük sanıyor ve avazı çıktîĝî kadar da bu ülkede özgürlük yok diye bağırıyorlar. cehalet dönemine geri döndü ülke.
Anne olmadım ama zordur diye düşünüyorum. Sonuçta bu kirli dünyada temiz sağlıklı bi insan yetiştirmeye çalışıyorsun
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Herkes anne baba olmamali işinize geldiği gibi çocuk yapmayin o çocuğu yapiyorsaniz o çocuğa sevginizi her şeyinizi vermek zorundasiniz anne babalik kolay bir şey değildir sonra saçma sapan psikolojisi bozuk çocuk türüyor