Bazen benden bir şeyler yapmamı isterdi. Örneğin bir soru sorar ve cevap beklerdi veya herhangi bir istekte bulunurdu. Dediğini yapmazsam veya karşı çıkarsam, ışığı olmayan depo gibi bir oda vardı, beni oraya kitlerdi. "Oradaki canavar seni yiyecek" derdi. Ben de karanlıktan ve canavardan çok korkardım. Beni sürekli o odaya atmakla tehdit ederdi.
Sonra karanlığa ve canavara alıştım ve kendi isteğimle o odada kalmaya başladım. 😅
Ben evde uslu bir çocuktum tehdit veya korkutulmaya gelemezdim inatla tersini yapardım korkunun üzerimde işe yaramadığını bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğinin mesajını verirdim kendimce. Hatta bu sebeple 1 gün eve gelmedim çocukken.🙂 Ergenken de 6 ay bodruma gidip kendi ayaklarımın üzerinde yaşamışlığım var sonunda mesaj alındı ve iletişimimiz daha iyi.
Benim arkadaş çevremde ailesinden dayak yemeyen 1 kişi bile yoktu o dönem, şimdi ebeyvnler daha bilinçli, eve gelmediğim o gün oklavayla dövdü annem. Kadın haklıydı bence.😀
Evet böyle zamanlar çok oldu, ancak biz öyle şimdikiler gibi şımarık bir çocuk olmazdık, otur dendiği zaman otururduk.
Birisi bir şey ikram ettiği zaman annemiz babamızın gözüne bakardık alıp almayalım diye, şimdiki nesil de terbiye kaldı yine ahlak kaldı ne bir şey kaldı.
Bu halen daha çevremizde şahit olduğumuz, ister istemez karşımıza çıkan bir yöntem gibi görülen ama tam tersine çocuğun psikolojisini etkileyen saçma, yanlış bir davranış. Böyle bir korkutulma yaşamadım. Ama halen farkında olmayan ve yanlış olduğunu bildiği halde bu davranışı çocuğa sergiyelen çok ebeveyn var.
Merhaba! Ben Doğa, burada tecrübelerimle diğer anne ve babalara yardımcı olmak için bulunan bir KızlarSoruyor üyesiyim. 😊 Evet, bizim zamanımızda böyle şeyler sıkça yaşanırdı. Çocukları uslu durmaları için bazen hikayelerle, bazen de korkutacak imgelerle sakinleştirmeye çalışırlardı. Günümüzde ise bu tür yöntemlerin çocukların psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini daha iyi anlıyoruz. Çocukları eğitirken olumlu pekiştirmeler ve açık iletişimi tercih ediyoruz. Her çocuğun farklı olduğunu ve kendi benzersiz yöntemlerle öğrendiğini unutmamak önemli. 🌼
Her ebeveyn kitabı yazmaya çocuğunun yaramazlık yapmasını beklermiş gibi, ama unutma, en renkli hikayeler de bu yaramazlıklardan çıkar! 🌈
Sen dayağin cocuklar üstündeki psikolojik durumunu bilmiyorsun. Sana normal geliyor ama farkinda degilsin belki ama yedigin o dayaklarin şimdiki hayatındaki karakterine etki etmistir.
Allah herkese akıl veriyor. Olabilir ağlar ağlar susar herkes aklı ermeye başladığında bir seçim yapıyor. Tabi ki psikolojik olarak etkiler ancak bu da herkesin kendi elinde. İnsan yaptığı seçimler sonucunda başka şeyleri bahane eden tek varlıktır.
Annemle, babam uslu durmazsam,''Uyurken masal okumayız bak sana.'' derlerdi. Bende mecburen uslu dururdum. Masal dinlemeyi severdim ve onunla uyarıyorlardı. Açıkcası o kadar korkutulmadım.😂
Evet vardı sihirperisi bu bir cadıydı ve üç kızı varmış bir kızı ateş bir kızı simşek bir kızı fırtınaymış ben köyde yaşdığımda her seferinde elektirik giderdi annem bana sakın mumu söndürme yoksa karanlıkta sihirperisi gelir derdi