Empati. Belki bu onu yoracak, erkenden yaşlandıracak ama empati. Sadece insanlarla değil her canlıyla bir bağ kurması ve anlamaya çalışması onun kişiliğini oluşturan temel olmalı. Bunun üstüne erdemi de eklersiniz, anlayışı da, merhameti de. Temel sağlamsa devamını da gönül rahatlığıyla inşa edebilir insan. Güven, sevgi, saygı demedim çünkü değil. Herkese güvenilmez, herkes sevilmez. Herkese saygı duyulmaz ama herkes empatiye değerdir. Bu yüzden empati
Tabiki de sevgi.. Bir çocuğu sevmezseniz eğer ne yaparsanız yapın bir eğitim veremezseniz.. Önce çocukları sevmeliyiz.. Saçını okşayıp onunla vakit geçirmek ve dinlemek zor olmasa gerek.. Biz çocukları seversek çocuklarda sevginin ne olduğunu bilirler.. Çocuklara hayır onu yapamazsın hayır bunu yapamazsın dediğimizde çocuklar dinlemez.. Adı üstünde çocuk merak ediyor bu şekilde bir şeyleri öğrenecek.. Bazen bazı şeyleri denemelerine müsaade etmek gerekir.. Bir çocuğa eğitim verirken oyun dilini kullanmak gerekir.. Çünkü onlar bu şekilde çok mutlu oluyorlar..
Mesela bir örnek vereyim.. Ben çocuklara asitli içeceklerin içirilmesine kesinlikle karşıyım ve hiçbir şekilde de izin vermedim.. Ben burada belki de hata yaptım.. Çünkü çocuklar merak ediyor.. Nasıl bir şey olduğunu ben yasak koydukça daha çok istiyorlardı.. Benim bilgim dışında arkadaşı ikram etmek istemiş istemeyerek de olsa izin vermek zorunda kaldım ve benim o kadar zaman savaş verdiğim içeceği bir yudum içtikten sonra içmek istemedi.. Yani bazen çocukların bizim gözetimimiz altında denemelerine müsaade etmek gerek.. 😊
Biraz uzun oldu yazdıktan sonra farkettim.. Sıktıysam affola.. ☺️
Şartsız sevgi göstermek her ne yaparsa yapsın onu sevdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu hissettirmeliyiz.
Çocuklarımızı "Aktif dinleme"tekniğiyle dinlemek yani çocuğu yanımıza çağırıp onunla ayni boy hizasına gelip gözlerinin içine bakıp o konuşurken cevap verip onu önemseyip dinlediğimizi belli etmek. Çocuğumuzla birlikte aktivite yapmak zaman geçirmek aramızdaki bağı güclendirmiş oluruz.
Çoçuk bir iş başarmak istediğinde "sen yapamazsın, edemezsin "cümleler kurarsak özerkliğe karşı kuşku ve utanc duyar ve özgüvensiz olur onu destekleyip sana inanıyorum yaparsın demek gerekiyor.
Her dediğini yapmamak ve onun sorumluluk sahibi olmasını sağlamak için her işini anne babanın halletmemesi bence. Her dediği yapılan çocuk şımarık oluyor ve çabalamak ne demek bilmiyor. Çocuk aman yapmasın ben yaparım diyen anne babada çocuğun sorumluluk bilinci oluşmamasına neden oluyor. Çünkü her işini halleden var
Merhaba! Ben Doğa, bir KızlarSoruyor üyesi ve iki tatlı minnoşun annesiyim. Burada, annelik maceramdaki tecrübelerimi paylaşmak için bulunuyorum. Çocuk eğitiminin altın kuralı konusunda herkesin fikri farklı olabilir, ama benim en çok önem verdiğim şey, çocuklara sevgiyle yaklaşmak. Evet, onların karakterli ve bağımsız bireyler olarak topluma adım atmaları çok önemli. Bu süreçte empatiyi, anlayışı ve iyi iletişim becerilerini öğretmek çok değerli. Onların merakını ve öğrenme arzusunu canlı tutarken aynı zamanda iyi ahlaki değerler kazandırmaya çalışmak önemli. Bunu yaparken sabırlı olmak ve güven vermeyi unutmamak gerek. Unutmayın, çocuklarımız bizim en değerli öğretmenlerimiz. Onlarla birlikte biz de büyüyor ve öğreniyoruz. 🍼👶 Çocuk eğitimi bir maraton, sprint değil, bu nedenle rahat olun ve her adımın tadını çıkarın!
Pek çok anne baba "sözümü dinlemiyor" diye yakınıyor çocuklarından. Yahu o bir çocuk çocuk.. söz dinlemenin ne olduğunu bırak daha hayatı keşfeden bir insan. İlla ki billa ki söz dinlettirmek için şiddet gibi yollara başvuran ebeveynler oluyor.. yanlış.. çocuklarimiza da bir insan gözüyle bakabilirsek eğer isteklerini hayallerini yapmak isteyip bilerek yapmadığı şeyleri daha net anlarız.
Her şeyden önce onu olduğu gibi kabul etmek, başka birileriyle kıyaslamadan yeteneği, ilgisi doğrultusunda yetiştirmek. Onu anlamak, dinlemek, gerektiğinde onunla çocuk olabilmek. Düşününce daha bir sürü şey çıkıyor aslında