Haftalardır gündemimiz deprem. Bunu çocuklardan saklamak çok zor. Biz yanlarında konuşmasak da bir şekilde fark ediyorlar ve anlıyorlar. Bu durumdan çocuklar nasıl korunabilir? Anlatmak mı lazım yoksa saklamak mı emin olamıyoruz.

Haftalardır gündemimiz deprem. Bunu çocuklardan saklamak çok zor. Biz yanlarında konuşmasak da bir şekilde fark ediyorlar ve anlıyorlar. Bu durumdan çocuklar nasıl korunabilir? Anlatmak mı lazım yoksa saklamak mı emin olamıyoruz.

Anlayamayacak kadar küçük çocuklar buna maruz bırakılmamalı. Mesela benim oğlum 3 yaşında deprem yayını yapılırken televizyonda ağlamaları görüp neden ağladıklarını sordu ben 3 yaşında bir çocuğa deprem olgusunu açıklayamam bu yüzden bir daha deprem yayınlarını izlemedim.
Ama ablamın 7 yaşında bir çocuğu var her şeyin farkında ve etkileniyor. Ona "bizde deprem olmaz olmayacak biz deprem bölgesinde değiliz zaten" diye geçistirdiklerini gördüm oysa çocuk bu dediklerine inanmıyor. O yaşta bir çocuğa depremin hayatın bir gerçeği olduğu ve deprem anında ne yapmamız nasıl korunmamiz gerektiği öğretilmeli. Bizde deprem olmayacak zaten demek doğru bir tutum değil asla.
sana tamamen katılıyorum. aklı eren çocuğa güzelce açıklamak da fayda var.
Tabiki bahsedeceksiniz hatta ölüm kavramını da iyice acıklayıp depremden dolayı bazı kişilerin öldüğünü de söyleyin her seyi yaşına uygun bir dilde anlatın. Çocuklar bilinclensin neyin ne olduğunu bilsin diğer türlü sizin yanınızda olmasa başka yerde duyacak bir şekilde gerçeklerle karşılaşacak bu sefer cok daha korkar ve travma yaratabilir. Ayrıca ölümden bahsetmeniz veya insanların fiziksel zarar gördüğünü söylemeniz cok önemli bence cunku Türkiye deprem bölgesi ve her an her yerde olabilir ve bu afeti yaşayacak Kişiler sizde olabilirsiniz. Allah korusun depreme yakalansanız ve cocugunuza ulaşamazsanız çocuğunuz eşyalar sallanırken korkup oraya gitmeye calısmasından ziyade kendi basına saklanıp kendini korumayı bilmeli.
çok haklısın
Uzak tutularak evde televizyon açmadık açarsak belgesel çizgi film gibi şeyler açtık ilk iki gün anladı ne olduğunu korkmayacağı şekilde anlattık şimdilik bir sorun yok şükür
çok şükür 🙏🏻
@Bakımlıkızçehanım
Benim görüşüm bu doğa olayını onlardan saklamamak, çünkü benim nazarımda çocuk küçük yaşta bu duruma üzülüp, bu konuda farkındalık elde edebilir. Büyüdüğünde çocukluğunda ona üzgünlük yaşatan bu olayın sebebinin deprem değil aslında o binaları yapan insanlar olduğunu bilecek ve belki de engel olacak.
üzmeden anlatmak lazım tabii
Cevap
1Cevap
Sağlıklı bir anne sağlıklı bir baba ne yapacağını bilen bir toplum en güzel korunma yöntemi olabilir.
katılıyorum
Merhaba buna benzer konuların yer aldığı, Annelik tecrübelerini paylaştığım https://www.anneceblog.com/ sitesine beklerim :)
Psikolog. olarak diyeyim; depremden kısa ve öz bahsedilmedi. Cociklarla daha çok zaman geçirilmeli , oyunlar oyna mali, güvende olduğunu hissettiren kelimeler kullanılmalıdır. Ancak. medyadaki haberler , telefondaki görsellerden çocuklar uzak tutulmalidir
güzel öneriler, teşekkürler
Rica ederim
Yoksaymadan ama onların bilmesi gerektiği kadar ve onların dünyasına uygun şekilde doğrular aktarılmalı
yok saymamak lazım, haklısın
Dengeli, dozunda, yaşına uygun anlatımlarla.
tabii ki, detaylar anlatılmamalı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?