Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bir gelişimsel bozukluktur
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), beyin fonksiyonlarının bir dizi alanını etkileyebilen bir 'nörogelişimsel' bozukluktur (beyin gelişim bozukluğu). Düşük zeka belirtisi değildir. Anlayış, bakım ve tıbbi tedavi ile DEHB'li kişilerin bu zorlukların üstesinden gelmeleri başarıyla desteklenebilir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklar şu konularda zorluk yaşar:
Dikkatsizlik
Konsantre olmakta zorluk çekmek,
Talimatları unutmak,
Hiçbir şeyi tamamlamadan bir görevden diğerine geçmek.
DürtüsellikBaşkalarının üstünden konuşmak,
Kazaya yatkın olmak
Aşırı aktiviteSürekli huzursuzluk ve kıpır kıpır
Duygusal düzenleme
Sosyal gezinme
Uyumak.
Tüm küçük çocukların sınırlı bir dikkat süresi vardır ve bazen düşünmeden bir şeyler yaparlar, ancak bu çocukların sadece birkaçında DEHB vardır.02 Yorumla- 1 yıl
Çocukken bu durumların hepsine sahiptin annem saçımı bağlayana kadar dahi yerimde dursam midemde bişeler oynamaya başlardı ve sürekli hareket etme dürtüsü olurdu düz duvara tımanırdım, bir okuduğumu en az 3 kez okumadan anlamazdım somrası düzeldiğimi sandığım yetişkin olduğumda ancak görünrn o ki hala DEHB ye sahipmişim zira şuanda bu durumun daha fazla farkındayım. Birden fazla işi aynı anda yapamıyorum, plana sadık kalamıyorum, ani bir dürtüyle 25 yaşında olmama rağmen evin içinde zıplayarak gezdiğimi bilirim. Aşırı sakarım, bir şey anlatırken 2 cümlenin arasına 10 ayrı anı sıkıştırıyprum ve daldan dala atlıyorum. Sınav sorularını çöxerken 2 saatte 500 pozisyon değiştiriyorum. Ya çok enerjik oluyorum ya da aşırı yorgun sürekli uykum var ama uykumda dahi sürekli hareketli rüyalar gördüğümden dolayı sabahları yorgun uyanıyorum. En yakınlarımın ismini zihnimden tamamiyle kısa süreliğine de olsa unutabiliyorum. Geçenlerde 5 dakika boyunca sevgilimin soyadını hatırlamaya çalıştım... Ancak ilaçlarımı da bıraktım çünkü gerçekten yaşıyor gibi hissettirmiyorlar beni tabi bırakınca kafamdaki milyon tane ses geri geldi... şu an yine zorlanmaya başladım ama ilaçlara da başlamak istemiyorum kendim çözebileceğime inanmak istiyorum bu durumu
- 1 yıl
@birdemetnergiz o kadar güzel anlatmışşınkı gerçekten yaşadım bende yerimde duramazdım hiperaktıve dehıldım cok hareketliydım ama dikkat eksıklıgımde vardı konu ben dehıldım kızım ve böyle davrandığı için cogunlukla dışlanma oluyor aılelerın çocuklarına ilaç verip uuıştırmak herone aktıbıtelere yetenekler ne yönde ise o dala tonlemdıröwlerı daha mutlu edıcı olacaktır bende kızıma ilaç kullandım ilk başlarda o kadar sakın mülayim anneciğim babacığım tavrı vardık resmen sakın bir cocugumız oldu dıye sevındırık olmuştuk hiç beklemediğimiz sakın davranışlar karsısında sasırıp kalıyordu ama 2 hafta surdu ve o iki haftada bile biz o hareketli coxugu özlemiştik ilaçin etkisi 2 hafta sonra bitti eskı halımı gerı aldı tekrar doktor tekrar doz artısı ve tekrar ve tekrar bunun sonu yoktu. Bende gitmeyide ilaç vermetide bıraktım jimnastik kursuna gidiyor ve yeteneği var oda mutlu bende bende coxukken jımnastıge cok megillii ve istwkliydim ama hayat şartları yuzunden hep hayalde kaldı gidemedim şimdi kızım gidiyor hayalımı kızım herçeklestırıyor dua edınız bütün evlatlarımız en iyi yerde iyi insanlarla yasasınlar
En İyi Cevaplar
- +1 yıl
çocukların zamanlarının büyük bir bölümünü televizyon karşısında telefon karşısında geçirmeleri özellikle bunu çok erken bir dönemde yapmaya başlamışlarsa dikkat eksikliğine sebep olabiliyor aslında çocuk televizyonu kendisi de seçmiyor çoğu zaman henüz yaşını bile doldurmadan yemek yemesi veya yaramazlık yapmaması için televizyon karşısına oturtulduğu için bu alışkanlık zamanla öğreniliyor dikkat eksikliğinin en belirgin sonuçlarından biri de ders çalışırken veya dinlerken yeterli konsantrasyonu sağlayamayan çocuğun derslerinde başarısız olması
14 Yorumla- +1 yıl
Rica ederimde Benim hatırladığım kadarıyla senin çocuğun yoktu ya 😄
- +1 yıl
Bunun farkındayım Allah gönlüne göre versin bende çok severim
Çocuk & Ebeveyn konusunda 655 cevap paylaştı. Okul döneminde daha çok anlaşılır. Okulda anlatılan dersleri dinlemezler, evde her ortamda ders çalışamazlar.
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
Çocuk & Ebeveyn konusunda 4,1b cevap paylaştı. Dikkat eksikliği varlığında en sık görülen belirti, çocuklarda okul başarısında düşüklüktür. Çocuk derse konsantre olamaz, dikkatini bir süre toplayabilse bile dikkatini koruma noktasında sıkıntı ve güçlük yaşar. Genellikle hayallere dalma, anlatılanları dinlememe, kendi dünyasına kapanma şeklinde anlatılır.
10 Yorumla- 1 yıl
Şimdiki çocukların çoğunda dikkat eksikliği var ve en büyük sebebinin çok fazla oyuncağa ve telefonlara maruz kalmaları olduğunu düşünüyorum.
10 Yorumla - +1 yıl
Daha çok doktor kontrolünde anlaşılacak bi şey ama çocuk konsantre olamıyoruzsa, belli bir süre bir şeye odaklanamıyorsa bunu anlayabiliriz.
10 Yorumla - 1 yıl
Uzman biri daha iyi anlar ama en belirgin şey harfleri yazarken ters yazıp yazmaması.
00 Yorumla - +1 yıl
merhaba öncelikle benim oğlumda da dikkat eksikliği var bunun için özel ders özel ilgi görmesi gerekiyor maalesef böyle dikkat eksikliği olan çocuklar ders ödev okuma yazma gibi alanlarda çok zorlanıyor fakat araştırmalarıma göre belli bir yaştan sonra geçiyor diye biliyorum bazı durumlarda doktorlar ilaç veriyor biz bir ara kullandık medikinet 10 Gr tabi doktor kontrolünde kullanmak gerekiyor reçeteli ilaç bunlar
10 Yorumla - +1 yıl
Dehb ilk zamanlarda bazı motor hareketlerde başarısızlıkla kendini gösterse de ileri derece tetkiklerle tanı konulur ve tedavi gerektiren ciddi bir sorundur.
Hiperaktivite halk arasında bilinenle ilgisiz çocuğun aşırı hareketli olması değildir ve dikkat eksikliğiyle birlikte görülür
20 Yorumla Bana da DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) teşhisi konulduğu için kendi belli edici etkenlerimden bahsedeyim yaptığı hiçbir şeye aklını odaklayamayan biriyim ve bu özellikle ders çalışırken insanı aşşırı yoruyor ve motivasyonunu düşürüyor ders çalışmaya başlıyorum mesela sonra paragraf okuyorum ve şu oluyor yüksek gelir düzeyi olan ülkelerde.. yüksek gelir düzeyi olan ülkelerden bana ne ben fakir ülkedeyim diye bir başlıyo aklım kaymaya ve en az 5 dakika o düşüncelerden çıkamıyorum bu bence en büyük etken ayrıca insanları dinlerken sürekli birşeyler ile uğraşma ihtiyacı hissediyorum mesela bir arkadaşım bana bir olayı anlatıyorsa onu dinlerken sürekli kalem çeviriyorum bu iki etken bence anlamak için yeterli ki bende sadece bunlar sayesinde anladım
00 Yorumla- 1 yıl
Dikkatini sürdürmede güçlük yaşarlar
Sık sık söz keserler
Odaklanma sorunu yaşarlar
Çabuk sıkılırlar
İşi sürdürmede isteksiz gibi görünürler
Aynı anda birden fazla iş ile uğrasmaya çalışabilirler tam bir koordinasyon eksikliği...
Bir işi tamamlamaları diğerlerine oranla çok daha uzun sürer
Genellikle randevular geç kalırlar
Tembel gibi görünürler ama aslında tembellikte yakından uzaktan alakası olman bir durumdur.11 Yorumla- 1 yıl
Aaaa bu ben. Bende de mi var acaba
- +1 yıl
Çoğu zaman, görevlerde veya oyun etkinliklerinde dikkatini toplamakta güçlük çeker. Doğrudan kendisiyle konuşulduğunda çoğu zaman dinlemiyormuş gibi görünür. Çoğu zaman yönergeleri takip etmez ve okul ödevlerini, ev işlerini ya da iş yerindeki görevlerini bitiremez (örneğin, dikkatini kaybeder, dikkati dağılır). Genellikle görevleri ve etkinlikleri organize etmede sorun yaşar.
10 Yorumla - +1 yıl
Çocukda dikkat eksikliği anlaşılamaz.
Yok söz kesme , yok sabırsızlık, yok bilmem ne.
Adı üstünde çocuk bu ya.
Bir çocuk hoşlanmadığı hiç bir konuya dikkat göstermez.
Eyer bir çocukda belirgin bir şekilde sorun veya otisim mevcut değil ise belli bir yaşa kadar olan tutarsızlık lari öyle çokta dikkate almamak lazım.
10 Yorumla - 1 yıl
Ben dehb hastasıyım. Masa başında fazla duramama, bir işe tam olarak kendini verememe gibi daha bir çok sorun oluyor. Aynı zamanda dehb hastalarının (ben dahil) bir yere geç kalma huyları vardır. Fakat bunu bilinçli yapmazlar. Çocuğunuz için soruyorsanız öğretmeniyle görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Öğretmeninde de böyle bir düşünce varsa çocuk ve ergen ruh sağlığı polikliniklerine gidebilirsiniz. Ben ilaç kullanıyorum.
20 Yorumla - 1 yıl
Bende çok dikkat dağınıklığı var sebeplerini size biraz anlatıyım bende çocukken hiperaktif bir çocuktum tamam'ı yerimde duramazdım hocalar delirirdi öğretmenler bana ders dinletemezlerdi arkadaşlarımla konuşurdum surekli sebebi şu aklımız başka yerde oluyor derse dikkatini veremiyosun ilgini çekecek şeyler farklı oluyor buna yapılacak bisey yok büyüdüm hala değişmedim değişmez yonetmi yok
00 Yorumla - 1 yıl
Çocuklarda dikkat eksikliği olduğunda anlamak zor değil aslında. Çocukta anormal bir hareketlilik oluyor. Uzun süre masa başında oturamıyor ayrıca hiçbir zaman göz teması kurmuyor konuşurken. Fakat bu durum başka bir semptomun da habercisi olabilir. Psikologlar kolayca tespit edebiliyor bu durumu.
10 Yorumla Mesela bi oyuna oturdu ve az bir süre içinde başka oyuna daldı sonra başka bir oyuna geçti ama farkında olmadan yani sıkıldığı için değil başka oyuncaktaki parlak renk veya çıkardığı ses veya dokusu dikkatini çekti ve oraya yöneldi mesela bu dikkat eksikliğidir. Hemen sıkılıp bırakması dikkat etkikliğine girmez
10 YorumlaBende çocukluğumda hiperaktivite teşsisi kondu yerimde duramıyordum yaramazdım ilaç tedavisi ile yüzde 90 atlattım çok şükür ergenlikten sonra
10 Yorumla- Gizli Üye(18-24)+1 yıl
Yaptığı şeylerden hemen sıkılıyorsa, Bir iş yaparken iş hariç her şeyle ilgileniyorsa ya da odağı sürekli başka şeylere kayıyorsa, konuşurken konuştuğunuzu belli bir süre sonra dinlememeye başlıyorsa vs vs
10 Yorumla - +1 yıl
Bilmiyorum ama, dikkat eksikliğinin , en önemli sebebi yanlış beslenme, anne babaların bu konuda bilinçli olması lazım
10 Yorumla - Gizli Üye(25-29)1 yıl
Dikkat eksikligi cok kucuk yaslarda baslar bazen insanlar fark etmez bendede vardi , ayni anda bircok isi yaptigin zaman daha cok yaptiginda veya yapamaya basladiginda daha cok ilerler cunku odanamiyorsun , bunun fark etmenin en iyi yolu kucukken yaptigi işleri tamamlayip tamamalamadigini kontrol etmek ayni zamanda odaklanmasina yardimci olacak ortami saglamakla baslayabilirsiniz
00 Yorumla - 1 yıl
Misal ödev yaparken sürekli hareketlidir ve geç anlarlar.
10 Yorumla - 1 yıl
Bi pediatri uzmanı pedogog veya piskologa danışarak test yaptirabilirsiniz
10 Yorumla - 1 yıl
Dikkat eksikliği olan çocuk sebepsiz agresif ve öfkeli de olabiliyor ya da çok sessiz
10 Yorumla - 1 yıl
Psikoloğa gitmeden çözemezsin bunu, sadece bir profesyonel teşhis koyabilir. Bir psikoloğa götür çocuğunu.
11 Yorumla - 1 yıl
amatör cevabım birşeyin üzerinde zihnini ne kadar kısa zamanda tutuyor oluşunla ilgili
10 Yorumla - 1 yıl
Eğer derse veya herhangi bir şeye odaklanamıyorsa dikkat eksikliği vardır
10 Yorumla - +1 yıl
Herhangi bir etkinlikte ilgisinin yoğunluğu ne kadar sürüyor ona bakmak lazım düşünüyorum
10 Yorumla - 1 yıl
Bulunduğunuz yerde mutlaka RAM rehberlik araştırma merkezi vardır. Eğitim kurumları yönlendirir. Okul öncesi dönem için ise aile hekimliği ya da çocuk doktorları yönlendirme yapıyor.
10 Yorumla - +1 yıl
benim bir tane arkadşom var ismi o... say... baya dikkat bozukluğu her şeyi geç yapıyor. bir iş verioz unutuyor ve tekrar tekrar soruyor. aynı anda 12 iş yapaya çalışıyor tam bir organizasyon soreunu ama sevrim ii insansır
10 Yorumla Bebeklerde bilmiyorum ama okul çağındaki çocuklar deneme sınavına girince anlasiliyor
Okul başarısi yüksek birisi deneme sinavlarinda iyi sonuçlar çıkaramıyorsa eğer muhtemelen dikkat eksikliği vardır10 Yorumla- 1 yıl
Dikkat eksikliği unutkanlık bunların olmasının sebebi vücut acıyı hissetmemek için kafayı karıştırmasıdır kısaca savunma mekanizması ya tabi her durumda olucak değil ama genellikle böyledir bende de oldu bu o kadar kendime acıyı unutturmaya odaklanmıştım ki bi süre sonra şakasız evimin yolunu bile unutmuştum hatırlayamamıştım bi kitabı okumak imkansız hale gelmişti aynı sayfayı 4 kere okuyodum tekrar tekrar
00 Yorumla - 1 yıl
Onunla konuşurken dinliyormuş gibi yapıp boş gözlerle bakması, başladığı işi bitirememesi, çaba gerektiren işlerden bir şekilde kaçması, dikkatsizce çok ufak hatalar yapması, düzensizlik gibi gibi.
00 Yorumla Bence her sene okula başlamadan önce kan tahlili yaptırmakta fayda var eksik vitaminlerini takviye etmen belki de bu dikkat dağknıklığını yok edebilir
ÖNERİ10 YorumlaBende vardı öğrenme güçlüğü çekiyorsa biri konusurken dikkatini veremiyorsa gerçekleşmiş bir şeyi unutuyorsa söylenenleri dikkate almıyorsa çabuk unutuyorsa gibi gibi öyle.
10 YorumlaBendede var. Oyun oynarken çok iyi odaklanırlar ama masa başında ders v. s. Olunca odaklanamazlar. Sık sık dalarlar. İnsanlarla iletişimi kötüdür. El yazıları çok kötüdür.
10 Yorumla- 1 yıl
Balık yağı kullanmanızı tavsiye ederim birde sakinliği sergileyin nefes egzersizleri çok iyi gelecektir
20 Yorumla - Gizli Üye(18-24)+1 yıl
Dhb teşhisi olan bir birey olarak söylüyorum bu tip çocuklaf ya çok pasif ya da çok hareketidir konuşmalarınızın arasına atarlar hareket etmedikleri zamana çok konuşurlar insanları kızdırmaya çalışırlar
20 Yorumla - 1 yıl
Söylediklerinizi dinlemiyor gıbı görünür göz teması fazla kurmaz gösterdiğiniz şeye bakmaz umursuz gibide durur
00 Yorumla - 1 yıl
Bir şeye eğer odaklanamiyorsa, bir şeyi yaparken başka şeyler ile ilgileniyorsa
Benim bildiğim kadar böyle10 Yorumla Bir iş yapmaya kalkarken bir türlü yapamıyorsanız başlayamıyorsanız dikkat eksikliği vardır mutlaka bende olduğu gibi
10 Yorumla- 1 yıl
Aynı sorun bende de var dı sadece oyun oyunadım pc oyunları ve bunu aştım
00 Yorumla - +1 yıl
Kendini belli eder genelde ama bir psikoloğa danışılırsa daha kesin tanı konulabilir
00 Yorumla - +1 yıl
Genellikle çok hiperaktif çocuklarda ortaya çıkıyor
00 Yorumla - 1 yıl
çok küçük yaşlarda zor, çünkü çocuk keşvetme derdinde.
10 Yorumla - 1 yıl
Parmak ucuyla izle baktın düştü devam bir şey yok saglam
10 Yorumla Odaklanmada sorun yaşıyor odaklanamiyorsa çok çabuk dikkati dağılıyorsa
10 YorumlaZaten derste ya da bi konuşmada başka şeylerle ilgileniyor ve normalin dışındaysa belli olur bence
10 Yorumla- 1 yıl
Hevesle yeni kitaplar alıp okumaya başlayıp okuyamamaktan
10 Yorumla Odak problemi sezdiginizde konuyu bir anda değiştirmesinden veya dalıp gitmelere anlaşılabilir
10 YorumlaDediğin şeyleri dinlemiyorsa göz teması kurmuyorsa dikkat dağınıklığı vardır
10 YorumlaSoru sorduğu bi konu hakkında yeterince meraklı değilse dikkat eksikliği vardır
10 Yorumla- 1 yıl
yaptıgı bir eylem üzerinde cabuk sıkılıp tepki vermesi cok basit bir göstergesidir.
10 Yorumla Sürekli başka şeylerle ilgilenme dersin ortasına birden başka konu açma
10 YorumlaSürekli ders anlatirken başka seylere odaklanmasından derse kendini verememesinden
10 Yorumla- +1 yıl
Ona bir görev ver ve görev hariç her şeyi yapıyorsa dikkat eksikliği var demektir bence 😆😆
10 Yorumla Biri sana bir şey anlatıyorken aklına sürekli başka konular geliyorsa
10 Yorumla- 1 yıl
En spesifik belirtinin üst üste bir şeyler söylediğinizde sadece ilk birkaçını anlamak olduğunu biliyorum. Ve sanılanın aksine bir hastalık olduğunu, tedavisi olduğunu biliyorum.
00 Yorumla - 1 yıl
Okul döneminde daha çok anlaşılır diye biliyorum.
10 Yorumla Her işten çabuk koparlar.
10 Yorumla- +1 yıl
Eksik olmasından?
10 Yorumla - +1 yıl
Yaptığı herhangi bir işten anlaşılabilir.
10 Yorumla u
+1 yılOdaklanamıyorlar genelde.
10 Yorumla- Devamını Gör (42)
Detaylı bilgi
Merhaba; öncelikle dikkatin tanımını doğru bir biçimde yapmak lazım.
Dikkat; aslında insanın düşüncelerini belli bir konu üzerinde yoğunlaştırma becerisidir. Bir işe başlama ve onu tamamla… Aslında; gündemimizle ilgili konuları seçebilme ve ona yoğunlaşma olarak da tanımlayabiliriz. Dikkat beynimizin karmaşık ve önemli işlemlerinden birisidir. Peki neden önemli? Çünkü hayatımızı devam ettirecek ve sosyal kabulümüzü üst düzeyde sağlayacak önemli bir işlevdir.
Her kafası dağınık, konsantrasyonu eksik insanda “dikkat eksikliği” var diyemeyiz. Onu saran koşullar vb durumlarla da ilgilidir.
Dikkat eksikliği genellikle hiperaktivite ile beraber görülür, şimdi sorunuzun cevabına gelirsek, peki nedir bu dikkat eksikliği; yoğunlaşamama, sürdürememe, bir işi tamamlayamama, detayları gözden kaçırma, organize olamama, komutlara uymadaki güçlük olarak tanımlayabiliriz.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri
📌 Sürekli söz kesme
📌 Dikkatin sürdürülmesinde güçlük
📌 Sabırsızlık
📌 Uygunsuz zamanlarda konuşma
📌 Dinlemede güçlük
📌 Dürtüsellik
📌 Fevrilik
📌 Acele etme
📌 Aşırı konuşma
📌 Hareketlilik
Teşhisi koyacak kişiler ve tedavi yöntemleri her zaman alan içi doktorlarımıza aittir. Biz çocuk gelişimciler “alan içi” konularda fikir ve yorum sunarak aileleri erken farkındalık konusunda bilgilendiriyoruz.
Sevgiler
Teşekkür ederim güzel görüşünüz için 🙏😊💞
+ Aşırı konuşuyorsun
- Dikkat eksikliği olmalı
(Şaka amaçlı yazdım)
Benım kızımda DEHB var 10 yasında dogdugumdan berı var durmazlar otırmazlar herkes duz yurur o ellerının üzerinde ter kalkarak cok soru cok konuma az uyku dikkatsızdırler dokerker cogunlukla küçük yaslarda dinlerler ama duymazlar sabit durdurup bir yazıyı okutmak baya zaman alır 1 sayfalık odebı 1 saatde bitirirler ders arasında hiç akla gelmeyecek seyler anlatır ya da sorar kendını odaklayamazlar maalesef