Ayna gibidir çocuklar hep diyorum ne görürse onu yansıtır sen onunla bir şeyler paylaşınca mutlu olacaktır ve başkasını mutlu etmek için kendisi de başkalarıyla bir şeyler paylaşacaktır
Maddi durumunuz ne olursa olsun elinizdekini komşunuza, eşinize, dostunuza da alarak. Ona şunu öğreterek vs demedim. Çünkü çocuklar, söylediklerinizi değil; yaptıklarınızı yaparlar. Siz onlar için iyi bir rol model olursanız onlar da sizin gibi iyi bir insan olur.
Biz küçüklüğümden itibaren maddi sıkıntı yaşadık. Ama buna rağmen paylaşmayı, yardım etmeyi, sevmeyi öğrendim. 'Paylaşmayı zenginler öğrenebilir, öğretebilir' diyenler olmasın diye söylüyorum bunu da. Mesela bana bir şey alındıysa aynısından kardeşime de alınırdı.
Birimiz bir şey mi istedik? Almazdık ikimize de alamayacağımız için. Ve ben hep bu sözü duydum: ''Herkesin her istediği, her zaman olmaz'' Bu söz sayesinde sabretmeyi, anlayış göstermeyi ve paylaşmayı öğrendim. Sizlerde böyle sözlerden yardım alabilirsiniz. Ama bir çocuğu en güzel davranışlarınızla etkilersiniz ☾
Paylaşması istenen şeylerden hangisini paylaşmak istediğini sormak, Sıralı oyunlar oynamak, Çocuğun özeline saygı duymak ve özel bulduğu eşyaları paylaşmasını beklememek, Elindekini karşısındakine vererek arkadaş olabileceği yanılgısına sürüklememek paylaşmayı öğretme sürecinde yardımcı olacaktır. bunlar uygulanırsa paylaşmayı öğrenebilir
Paylaşması istenilen şeylerden hangisini paylaşmak istediğini sormak sıralı oyunlar oynamak çocuğun özeline saygı duymak ve özel bulduğu eşyaları paylaşmasını beklememek elindekini karşısındakine vererek arkadaş olabileceği yanılgasına sürüklememek paylaşmayı öğretme sürecinde yardımcı olacaktır.
Çocuklar taklit eder. Bunu hep gördüm etrafımda, yeğenim de öyle. Ebeveynlerini taklit ediyorlar. Onların yanında paylaşmayı göstermeliyiz bence. Bir eşyayı başkasına vermeyi kötü bir şey sanmamaları gerekir.
Tek çocuklarda okula başladıklarında tam olarak bu duygu gelişiyor ama iki veya daha fazla kardeşle büyüyenler çocukluktan buna alışkın olarak büyüyorlar. 😊