Toplumda üreme sağlığı hakkında yerleşmiş olan “yanlış” bilgiler neler.
Doğacak bebeğin cinsiyetini kim belirler?

Babalar belirler çünkü erkeklerde XY gonozomları bulunur. Kadınlarda ise sadece X gonozomu bulunur. Anne bebeğine sadece X verirken baba ya X gonozomunu ya da Y gonozomunu verir.
Eğer babadan X gelirse anneden de gelen X'le birleşerek kız çocuk oluşur. Eğer babadan Y gelirse anneden de X gelir ve erkek çocuk oluşur. Bu yüzden hep anneye atılan suç aslında arkası boş bir inançtan ibaret. Kızılması gereken biri de yok ortada ama bundan sorumlu kişi babalardır ๑
Cevap
19Cevap
Erkek spermi, hangi cinsiyetteki spermin dölleneceğinde ise döllenme zamanının büyük etkisi vardır. Kız çocuğu oluşturacak spremler daha yavaş hareket eder ve daha dayanıklıdır, erkek çocuk oluşturacak spermler ise daha hızlı ama dayanıksızdır. Yumurtlama dönemimden önce girilen cinsel ilişkilerde erkek çocuk, sonrasındaki 12-24 saatlik dönemde kız çocuk sahip olma ihtimali artmıştır.
Yıllardan beri erkek çocuk isteyen erkekler çocuğu erkek olmadığı için eşlerini suçladılar. Ben hayatımda bu kadar geri kalmış bir düşünce görmedim. Eşlerini boşayanlar mı dersin yoksa fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan mı... Çok yazık. Ama bilmedikleri şey cinsiyeti erkeğin belirlediğidir. Erkekten gelen spermle alakalı bir durum bu. O çok övündükleri erkeklikleri beş para etmez ama bundan haberleri yok.
Kadının genetik yapısı 46XX şeklindedir ve tüm hücrelerinde x kromozomu vardır. Erkeklerin genetik yapısı ise 46xy’dir. Dolayısıyla bazı sperm hücrelerinde x bazılarında ise y kromozomu vardır. Y kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse erkek bebek, x kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse kız bebek oluyor. Dolayısıyla doğacak bebeğin cinsiyetini kadın değil, erkek belirliyor. Zaten ne çekti kadınlar senelerce " senin erkek çocuğun olmaz sen sadece kız doğurabilirsin " gibi aslında kendi elinde olmayan, suç bile olmayan bir şeyle suçlandılar. Hatta ne üzücü ki toplumun belirli bir kesimi hâlâ kadınları suçluyor...
Bazı sperm hücrelerinde x bazılarında ise y kromozomu vardır. Y kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse erkek bebek, x kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse kız bebek oluyor. Dolayısıyla doğacak bebeğin cinsiyetini kadın değil, erkek belirliyor
Bunu erkek kromozomunun belirlediğini söylüyoruz ama ben şöyle bir görüşle de karşılaştım. Hangi kromozomun geleceğini kadının belirdiğini söylüyordu. Yani isterse X kromozomunu alıyormuş isterse Y kromozomunu yani güçlü olanı seçiyormuş gibi bir görüşte duydum fakat ne kadar doğru bilemiyorum.
Teoride erkek belirler. Çünkü cinsiyeti belirleyen kromozomlar spermde bulunur, yumurtada değil. Pratikte ise bir çok değişken var. X kromozomu (kız) daha yavaş hareket eder ve daha dayanıklıdır. Y kromozomu (erkek) daha hızlı hareket eder daha zayıftır. Bu durumda eğer kadının rahim ortamı ve yumurtaları döllenmeye çok müsaitse yumurtaya çabuk ulaşan Y kromozomunun şansı daha çok olur. Eğer rahim ortamı ve yumurta döllenmeyi zorlaştırıyorsa arkadan gelen güçlü X kromozomları yumurtayı dölleyecek ve kız bebek olacaktır.
Diğer açıdan spermler testiste iken çevresel faktörlerden etkilenir. Erkek sağlıksızsa ve kötü koşullarda yaşıyorsa zayıf olan Y kromozomlu spermlerin sayısı azalacaktır. Fırıncıların ve Pilotların genelde kızı olur.
senin kadar cahil cühela birini daha görmedim (erdoğan dışında) cinsiyeti baba belirler ancak sizin kadar cahil ve cühela insanlar kadınların belirlediğini düşünür ve ataerkilce aptal bir durum sergiler. kadında xx ve erkekte xy kromozomu bulunur. bebeğe her türlü anneden xx kromozomu gelir ancak bebeğin erkek olabilmesi için babanın y kromozonunu vermesi gerekir. şimdi cahilliğini al ve boş ver git
Sperm belirler. Cinsiyet erkeğin spermine bağlıdır ama cahil kesimde bebek kız olacaksa kadın suçlanır hatta şiddet görür. Aslında iki tarafın da bir suçu yok ki bu suç olacak bir konu da değil.
Maalesef
Eğitim şart
Ya tamam erkek belirler ama biri bana bu açıklasın bir babanin 5 kız 3 erkek çocuğu var ya da başka babann 5 erkek ya da hepsi kız.. peki bu neye göre la nasıl oluyor bu o anki zevkmi ya da farklı pozisyonmu ya da öğün yediği bişey mi ne ne... Kısaca cinsiyeti Allah bilir Allah belirler nokta.
X ve Y olmak uzere spermler var Anne dw ise X ve X seklinde XX olursa kız XY olursa erkek bebek demek , yani erkek belirliyor diye biliyorum.
https://m.youtube.com/watch?v=95kvENZmhPI 😅😂😂 katiliyorum
Erkek belirler👍Cahil beyinler ne yuvalar yıktılar be erkek doğuramıyorsun diye😕halbuki bilmiyor ki onu belirleyen oğlu😒
Hem bilimsel hemde Dini açıklaması
bebeğin cinsiyetini erkeğin spermi belirler.. yanlış bilinen bilgi kadın zannedilmesi
Cinsiyet belirleryen kromozom babadan gelir yani bir nevi baba belirlio diyebiliriz 😁
Bdhdbjdhdb pek sanmiyorum
Annede XX babada XY olduğu için cinsiyeti baba belirler fakat doğacak çocuğun kiz ya da erkek olma ihtimali hep %50 dir.
Yalnız başına sperm belirlemiyor yanlış bilgiler arasında bu da var. Kadının hangi gün yumurtladığına bağlı.
Erkeğin x ya da y kromozomunu vermesi ile cinsiyet belirlenir. Yani erkek çocuğun cinsiyetinin belirlenmesinde etkilidir.
Anne xx, baba xy kromozomuna sahiptir. Spermde x var ise kız y var ise erkek olur çocuk. Yani baba belirler
erkek spermi belirler
Baba belirler. Anne bebeğine sadece X kromozomu verebilir. Baba ya X kromozomu ya da Y kromozumu verebilir. X kromozomu verirse bebek kız, Y kromozomu verirse bebek erkek olur.
KızlarSoruyor'da kullanılan çerezlere ilişkin detaylı bilgilendirme için Çerezler ve Çerez Kullanımı İzinleri Hakkında Bildirim ve de Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikası metinlerimizi inceleyebilirsiniz.
Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti, döllenme sırasında oluşur.
Şimdi size bebeğin erkek ya da kız olmasının temelini kısaca yazayım.
Cinsiyetin ortaya çıkmasına sebep olan şey kromozomlardır. İnsanda bulunan 46 kromozomdan iki tanesi cinsiyet kromozomudur. Erkeklerde XY, kadınlarda ise cinsiyet kromozomu XX olarak belirtilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, Y kromozomu erkeklik, X kromozomu ise kadınlık genlerini taşımaktadır. Bebeğin cinsiyeti, erkek ve kadından gelen kromozom çifti ile oluşur. Kadınlarda hep X kromozomu mevcuttur, çünkü yumurtlama sırasında kadındaki eşey hücresi ikiye ayrılır, ama her iki parçası da X kromozomu taşımaktadır.
Erkekte ise ikiye ayrılan eşey hücresi, iki farklı seçeneğe sahiptir, çünkü erkekte X ve Y kromozomları içeren iki farklı sperm oluşur. Kadında hep X, erkekte ise X veya Y kromozomuyla birleşip bebeğin cinsiyetini belli etmektedir. Kadındaki X kromozomu ile erkekteki X kromozomunu içeren sperm birleştiğinde doğacak bebek kız olacaktır. Eğer erkekten Y kromozomu içeren spermle birleşme olursa, bu kez doğacak çocuk erkek olacaktır. Yani doğacak çocuğun cinsiyeti erkekten gelen kromozoma bağlı olduğu için, bebeğin cinsiyeti döllenme sırasında erkek spermi tarafından belirlenir.
YouTube kanalımda sizler için faydalı bilgiler paylaşıyorum abone olursanız sevinirim..
Youtube Kanalım
Sn. Hocam kıymetli bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz her bebek belli bir süre kadındır teorisi doğru mu erkek ise cinsel organlar kapanıp Testisleri oluşturuyor diyorlar kadın ise o şekilde gelişmeye devam ediyormuş