Ben her iki seçeneğin de artıları olduğunu düşündüğümden karar veremiyorum gencim ve güven sorunlarım travmalarım var bu yüzden bu yaşta çocuk sahibi olmanın kötü olacağını ya da psikolojim düzelse bile hayatımı yaşayamayacağımı düşünüyorum aynı zamanda eğer 30-38 yaşlarım arası anne olursam da çocuğumla kafa uyumsuzluğu olacağını düşünüyorum hatta bir diğer düşüncem ise çocuk yapmamak çünkü annem gibi olmaktan çok korkuyorum sizce hangi seçenek daha iyi ve neden
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
+1 yılGenç yaşta anne olmak,
+ Çocuğunla aranda kuşak farkı olmaz. Onu daha iyi anlarsın
+ İsteklerine, hayallerine yardım edebilirsin. Hızlandığında koşabilir, uçmak istediğinde uçabilirsin
+ Sadece annesi değil, arkadaşı ve sırdaşı da olabilirsin. Seni kendine daha yakın hisseder ve normalde anlatmayacağı şeyleri de anlatabilir
+ Seninle rahatlıkla eğlenebilir, konserlere gidebilir. Sen varken bir arkadaşa ihtiyaç duymaz
+ Sorduğu sorulara beraber cevap arayabilirsiniz.
Belli bir yaşta anne olmak,
+ Bazen hareketlerini anlayamasa da sana gönülden bir sevgi besler
+ Düşüncelerinin hepsini ortaya dökmese de nasıl hissettiğini anlarsın
+ Her sorusuna, merakına doyurucu ve bilgilendirici cevaplar verebilirsin
+ İnsanlar hakkında senden daha çok bilgi öğrenebilir, bu sayede insanlara karşı daha temkinli yaklaşır
+ Hayatında eğlenceye, aksiyona daha az yer olur. Çünkü onunla eğlenecek kadar sağlıklı ve enerjik olmayabilirsin. Ama ona her şeyi öğretecek kadar bilge olabilirsin.
Ben iki durumda da anne olmanın artılarını yazdım. Eksileri de tabiki var. Ama yorumlarda çoğu kişi eksileri hakkında yorum yaptı zaten. Bu yüzden ben artı yönlerine odaklandım. Sana net bir cevap vermedim çünkü cevabı kendin bulmalısın. Ben kendi cevabımı buldum ๑00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılYaşı bir kenara bırak ve kendinin olgun olup olmadığını düşün. Sonra da yakın gelecek hayallerini düşün. Çocuğun bu hayallere dahil mi yoksa varlığı engel/zorlaştırıcı mı. Bu iki soru sana doğru zamanı söyleyecektir.
Ben kendim mesela erken yaşta anne olmak istiyorum çünkü çocuk gelişimiyle ilgili ileri derece eğitimim ve iyi kötü tecrübem de var. 40 kez anne dese bile her seferinde efendim diyebilirim yani😃 Ama şöyle de bir olay var, doğru adam olduğundan emin olmadan ve eşim deli gibi çocuk istemeden asla hamile kalmam (tabi kaza vs. düşünmeden). Önce doğru o çocuğu hakeden bir baba olmalı ki güzel sevecen ortamda yetişsin o çocuk.20 Yorumla
Eminim ikisinin de güzelliği ayrıdır. Ama olgunken anne olmanın daha iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Tabi bu soruda olgun ve genç derken hangi yaşları kastettiğimizde önemli. Bence 18-26 yaş genç, 27- 40 ise olgun. Bana göre ideali ise 27-35 yaş arası anne olmak. Kadınların hayatta yeterli tecrübeyi kazanıp anne olmak için hazır oldukları bir ya bence. Hatta erkekler için bile öyle.
20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
96
Cevap
50Cevap
+1 yılÇok çocuk yapacaksan 25 yaşında başla, çünkü yaş ilerledikçe enerji de sabır da kalmaz. Tek çocuk yapacaksan 28 sonrasında düşünmeye başla.
Benim yaşım 28 bir eve bağlanmak yerine 30'a kadar hayatımı yaşamak istediğim için evlenmedim.
Bir de çocuğuyla arkadaş olmaya çalışanları anlamıyorum. Zaten bir sürü arkadaşı olacak. Asıl ihtiyacı olan ona yol gösterecek anne baba olması. Bazı insanlar var kendi çocuk ruhluyken, olgunlaşmamışken çocuk yapmaya çalışıyor bence bu da yanlış. Bir çocuk dünyaya getirmek onun sadece karnını doyurmak okula göndermek değil. O çocukla uzun uzun sohbet edecek vaktiniz de olması lazım. İşten gelince bir yere uzanıp çocuğum yorgunum git başımdan diyeceksiniz umarım çocuğunuz olmaz. Çok çocuk yapmak da öyle, ekonomik olarak da enerjinizi de çocuklar arasında eşit pay edebilmeniz lazım. Hayatınız asla eskisi gibi olmayacak o yüzden iyi düşünün.20 Yorumla
+1 yılBence şu an hayatındaki her meseleyi, herkesi bir kenara bırakmalısın. Önce kendinin ve eksiklerinin farkına varmalısın. Travmalarının, güven sorunlarının üstesinden gelmeli ve kendini en iyi şekilde yetiştirmelisin. Bunun için bir desteğe ihtiyacın yok çünkü tüm bunları tek başına harika bir şekilde yapabilirsin. Sadece minik hatırlatmalara ve yönlendirmelere ihtiyaç duyabilirsin. Bunun içinde her zaman bana yazabilirsin. Ama 'genç yaşta anne olursam bu sorunlar yüzünden anneliği elime yüzüme bulaştırırım' gibi düşüncelerinden arınmalısın. Annenle olan problemlerini de onunla çözmelisin çünkü anneliği sana annenden daha iyi anlatacak kimse yok. Evet bir bebeğin olduğu zaman iç güdüsel olarak ne yapman, nasıl davranman gerektiğini biliyorsun. Ama seni aydınlatması gereken konularda olacak. Yani önce inanmalısın, tüm bunların üstesinden gelebileceğine ve harika bir anne olacağına ₪
20 YorumlaÇocuk & Ebeveyn konusunda 326 cevap paylaştı. Ikisinin de avantajlari ve dezavantajlari var genc yaşta anne olunca daha cocugunun yasami icerisinde daha fazla yanında olma imkanin olur yani sen daha yasin cok fazla ilerlemeden cocugunun yetiskin hallerine tanıklık edebilirsin ve yaşın fazla ilerlemeden cocugunu büyütmüş olursun. Gec yasta gebeliğin pek çok riski var bir de. Dusuk riski var, down sendromu riski var. Bir de normal dogum şansın azalıyor. Ama erken dogum yapan kadinlarin da mesleki uretkenlikleri azalıyor oyle cok etrafımda cocugu doguruyor sonra işi gücü bırakıp evde cocuk bakıyor. Bir de bilgisiz anne oluyorlar ve hatalı ebeveyn tutumlari uygulayabiliyorlar.
00 Yorumla
+1 yılOlgunken anne olmak 50 yaşında erkeğim kız arkadaşım benden çocuk istediğinde 18 yaşındaydı ben ise 30 yaşındaydım asla olmicanı ama üniversiteyi bitirip ona kurucam işte hayatını düzene sokar sokmaz ikimizin seve seve çocuk yapabileceğini söyledim biraz mırın kırın etti ama sabretti 35 yaşında anne oldu şimdi bu durumdan ikimizde çok mutluyuz hayatımızda yeni bir nefes kız arkadaşımda adeta yeniden doğmuş gibi oldu inan daha gençleşti hiç 38 göstermiyor bana 29 yaşındaymış gibi gözüküp haz veriyor lütfen sabırlı ol bekle
00 YorumlaBiyolojik açıdan çok geç kalmamak hem anne hem bebek için sağlık açısından iyi. Ama 30+ anne olmak hayat dengesini bulup hayattan tam olara ne beklediğini bilen ve daha iyi yönetebilen kişiliği oturmuş kadın için de bebeği için de iyidir. Yani birincisinde fiziksel, ikincisinde manevi değeri büyük.
20 Yorumla
+1 yılŞimdi genç yaşta anne olmanın avantajları da vardır mesela bir çok yaşıt arkadaşımın bebekleri var, onlara sorduğumda diyorlar ki birlikte büyüyoruz anne olmak güzel bir his. Yani kötü cevap vereneni görmedim. Ama ben kendimi şu an anne olarak olsemde göremem yani bu kişiden kişiye göre değişiyor.
10 Yorumla
+1 yılErken kalkan yol alır erken evlenen döl alır demişler. Sanırım buradan genç yaşta anne olmanın önemine değinmişler. Bence de genç yaşta ebeveyn olmak daha doğru. Çünkü çocuğu büyütmek için belli bi enerji lazım ayrıca empati kurabilmek ve yeni jenerasyonu anlayabilmek için de gençken anne baba olmanın faydalı olduğunu düşünüyorum.
00 Yorumla
+1 yılKanayan yarama basmış bir soru🥺😖
Genç anne olmak isterdim. Kızımla kol kola alışverişe çıkmayı, arkadaşları geldiğinde annen çok kafa dengi desinler isterdim. 40 yaşıma gelip çocuklar sınav telaşına düşünce de üçüncü çocuk. Ama şimdi birtane olsa öpüp başıma koyacam00 Yorumlagerçekten doğru bir eş seçebilirsen ERKEN ebeveyn olmanın artıları daha fazla olacaktır diye düşünüyorum. En önemlisi çocuğunun gençlik yılarında onula aynı kanaatlere sahip olabilme şansına erişebileceksin. Evet, belki ilk zamanlar çok zorluk çekeceksin AMA diğerleri henüz aile oluşturmaya başlarken sen o zor safhaları çoktaaan geçmiş ve düzenini oturtmuş olacaksın.
Ancak çok önemli bir detay var: DOĞRU EŞ SEÇİMİ (!)00 YorumlaBen 18 yaşında anne oldum. Üniversiteyi bitirene kadar eşim de ben de çok zorluk çektik ama pişman mısın peki dersen 'asla' derim. (Ailelerimiz bizi çok destekliyordu ama) Her ikisinin de avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Buna sen karar vereceksin.
00 YorumlaKişiden kişiye değişen bir durum bence anneliğe hazır olmak ve hangi yaş diliminde anne olmak istediğine karar vermek. Ama bana göre yirmili yaşların sonu ila otuzlu yaşların başı ideal. Bu kanıya varmamın nedeni kadınların otuzlu yaşlarında anneliği daha kolay benimsediğini ve daha kolay kavradığını düşünüyorum. O yüzden benim fikrime göre olgun yaşta anne olmak daha iyidir. 🌸
00 Yorumla25 en iyi yaş, iş 30 a vardı mı geç kaldın demektir.
bir envanterini tutalım;
25 1. çocuk
26 2. çocuk
29.3. çocuk
30.4. çocuk
yani bu durumda 4 çocuğun olcak yaşta sen ilk çocuğu yapıcaksın olmaz ki.
ama işte kariyeri ne arada yapacaksın ona karar veremiyorum. her tercih bir vazgeçiştir demişler. ya kariyerden vazgeçip çocuk yapacaksın ya kariyer. çocuk da yaparım ; kariyer de ' diye bir şey yok. bir taraf illa eksik kalıyor ya çocuk ilgisiz büyüyor ya işte gerileme oluyor. ben kariyer de çocuk da yapıcam diyenler en azından bebekken yalnız bırakmayın bir yaşa kadar getirin çocuğu derim. sonra dadıya ''anne'' deyince anlarsınız neyi kastettiğimi. ha bu arada kariyer yapmadan çocuğuna bakmayan da gördüm, kariyer yapıp ilgilenenini de. onlar hep istisna. ama tabiki de hem işini yürütüp hem çocuğunu ilgiden noksun büyütmeyen annelere burdan saygılarımı sunuyorum. canımsınız00 Yorumla
+1 yılBence ilk çocuk 25 sonrası yapılmalı daha çok çocuğa bakabilecek imkanın varsa ilk çocuk ile ikinci çocuk arasında çok yaş farklı olmasa daha iyi olur hem beraber iyi arkadaşlar olurlar ve sende nasıl büyüdüklerini anlamayacaksın 40 yaşına geldiğin zaman ise onlar artık aklı başında bireyler olacaklar hem sen neden annen gibi olasın? Eğer onun hatalarını biliyorsan ve düşünüyorsan bu annen gibi olmadığın anlamına gelir.
10 Yorumla
+1 yılOlgunken çünkü çocuk aile bireylerini örnek alarak buyur günlük karakterin oturusudur çocuk yetiştirmekte bir sanattir
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılGenç anne olmak sağlık açısından güzel anne ile çocuk arasında fazla yaş olduğu zaman kuşak çatışması oluyor yani birbirinizi anlayamıyorsunuz fakat genç anne olmak da sağlam psikoloji ister bence bu yüzden bunları düşünerek değil ama çok da geç kalmadan hazır olunduğunda düşünülebilir
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılİkiside ayrı bir tada sahiptir elbet. İkisinide tadmak lazım. Olgunluk derken de 33-35 yaş kadar geçe bırakmamak lazım bence.
Kısmetde varsa; birincisi 26'da, ikincisi 29'da, üçüncüsüde 32'de olursa hem genç anneliği hem olgun anneliği yaşarım.00 Yorumla
+1 yılYaş önemsiz Anne kelimesini taşıyabilmek önemli ve bunun yaşi yok.
20 Yorumla
+1 yılBence genç anne olmak biyolojik açıdan daha iyi ama kurulu yeni dünya düzeninde genç anne olmak çok kötü ve zor. O yüzden 2021de biraz daha olgunun anne olmak daha mantıklı. Okuyan okur is hayatına girer meslek hayatında kendini geliştirir sonra
00 Yorumla
+1 yılGenç yaş benim için 24 den önce tam vakti 25 den 31 e kadar o yüzden ben 25-31 arası anne olmayı tercih ediyorum hayatı iyice yaşayıp partner konusunda böylelikle doğru karar verebilirsin kariyer içinde önemli.
00 YorumlaÇocuk & Ebeveyn konusunda 842 cevap paylaştı. Genc Anne olunca daha sabirli oluyor insan cünkü yillar gectikce sorumluluklar Artikel ama farkli daha ola bilir... aktiv bi Anne beliebig yastan sonra sakin ssbirlida ola bilir bu karakter meselesi bence hayirlisi olsun
00 Yorumla
+1 yılgenç anne olmak daha iyi çünkü çocuğunla kafa yapının daha uyumlu olacağını düşünüyorum ama kişinin olgunluğuna da bağlı 22 yaşında olgun olup 30 yaşında hala olgun olmayan insanlar var. kişi kendini bilir bence
00 YorumlaAnnem abimi 19 yaşında, kardeşimi 40 yaşında dünyaya getirmişti. Kardeşim olduğunda anne olduğumu ancak hissedebildim demişti. Tabiki olgun anne olmak
30 Yorumla
+1 yılNe zaman nasipse olunabilir bunun yaşi yok. 23 35 arasi ideal 40 tan sonra da. Ikinci üçüncü getirebilirsin 🙂
31 Yorumla- +1 yıl
Hanımefendi siz nasıl diyorsanız o öyle olur bu arada Bacaklarınız Çok Güzel cidden sizinmi yoksa bir resimdeki bacak mı sadece
+1 yılgenç anne olmak aslında iyi bir şey ama onda da zaman içinde yorgunluğu çöker geç annede olmak istiyorsan onda da bu sefer geç anne olmanın verdiği zorluklar olur şöyle diyeyim hayatım deli gibi yaşayıp birden anne olmak gibi
00 Yorumla
+1 yılAnnem 20 yaşında ablamı 27 yasinda beni dogurmuş. En çok bana düşkün ve aramiz iyi.
Demem o ki, olgunken yetistirdigin cocuk ustalik eseri olur😜10 Yorumla
+1 yılGenel olarak kişiden kişiye çevreye göre değişen bir durum bu eğer byükşehir ise kesinlikle olgun yas fakat anadolu da hayat sürüyorsa genç yaş. Zaman farklı işliyor artık her seceneğin kendine göre artısı eksisi mevcut tabi biyolojik açıdanda değerlendirmekte fayda var.
00 Yorumla
+1 yılGençken gez toz gençliğini yaşa nehir gibi akıp giden bir hayat var dışarıda boş ver çoluğu çocuğu
30 Yorumla
+1 yılGenç anne olmak her zaman daha iyidir.. İki arkadaş gibi vakit geçirilebilir hobilerimiz ortak olur ve bu çok keyifli olacağından eminim..
10 Yorumla2 çocuk yap birini gençken birini olgun yaşta ikisini de tatmış olursun, hem 1 cocuga bakmasi cok daha kolay olur iki cocukdan 🙂
10 YorumlaBenim annemle aramda çok az bir yaş farkı vardı o yüzden arkadaş gibiyiz şu an. :) Genç anne olmak bu açıdan güzel bence.
10 Yorumla
+1 yılKafa olarak olgunken kişi anne olursa topluma da sağlıklı çocuklar enjekte edilir. Kafa olgunluğu çok mühimdir efendim, sağlam tohum ekilmesini sağlar
00 Yorumla
+1 yıl35 ve üzeri bence geç , 27 den sonra anane olmak en güzeli, olgunlaşmak zamanla olur bence, artık internette her türlü bilgi var
00 Yorumlaİşin gerçeği genç anne olmak bana kalırsa daha iyi olur. Kuşak çatışması yaşamazlar. Anne çocuklarını daha iyi anlar.
00 Yorumla
+1 yılÇocuk yaşta anne olunmaz ve olunmamali bence. Önce gençliğini ve çocukluğunu yaşayıp sonra kendini anne olmayi düşündüğü zaman olabilir.
00 Yorumla
+1 yılHangi yaşta olursan ol jenerasyon farkı oluyor
Anne olmak ayrı şey arkadaş olmak ayrı şey
Çocuğumla aranda bir mesafe olmalı her zaman00 YorumlaYani evlenip hemen çocuk yapmak biraz acelw geliyor evliliğin tadını çıkarın bi ondan sonra çocuk yapılır
00 Yorumla28 yaşında anne olmak isterdim ama tabii annelikten doğumdan korktuğum için hiç bir zaman cocuk sahibi olabileceğimi düşünmüyorum
00 Yorumla
+1 yılFikirlerin çok güzel. En güzeli genç anne olmaktır hangi açıdan bakarsak bakalım en güzeli budur. Detay vermek de isterim.
00 Yorumla
+1 yılOlgun anne ve baba olmak. Hayat tecrübeniz ve maddi birikiminizle çocuğunuza çok daha fazla yardımcı olabilirsiniz.
00 Yorumla
+1 yılOlgun anne olmak daha iyi, daha çok şey aktarılır çocuğa. Tabii kişiden kişiye değişir bu durum.
10 YorumlaGenç anne olursan iyi tarafı bir an önce büyütmüş oluyorsun kötü tarafı gençken bebek var diye bazı şeylerden mahrum kalıyorsun bence bebek için değer sen genç anne ol
00 YorumlaBence ne erken ne de geç olmalı tam ortası en iyisi o da 30 lu yaşlar...
00 Yorumla
+1 yılolgunken... annem genç anne oldu ağzıma sıçtı... teyzem olgun anne oldu çocuğunun kıymetini bildi...
00 Yorumla
+1 yılOlgun Anne her zaman iyidir çocuklarını daha iyi yetiştirirsin
00 Yorumla
+1 yılKendini ne zaman hazır hissediyorsan o zaman anne ol
00 Yorumlaİkiside zor. İlk annelik kaç yaşında olursa olsun tecrube ister.
00 Yorumla
+1 yıl24-27 yaş arası ilk çocuk için en idealı olduğu söyleniyor.
00 YorumlaÇocuk & Ebeveyn konusunda 307 cevap paylaştı. Sanırım gençken olmak daha iyi çocukla büyüyorsun. Yaşlar yakın ve arkadaşlıklı oluyor
00 Yorumlaher şey gençken güzel olgun anne olmakta ayrı bir artı tabi
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılRica ediyorum daha kendine yetemeyenler anne olmasin, ortaliga hirsiz, tecavüzcü, eroinci siciyorsunuz.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAnne çoçuk arkadaş gibi dursun baba çoçuk dede torun gibi dursun yazmış cahiler. Erkek ve kadın için 25 yukarı iyi 35 yukarı kötü
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAyy aynı ben... Bi karara varsak ii olur çünkü yaş geçiyor diye de düşünmüyo değilim bazen hic mi yapmasam diyorum kendimce bilemiyorum yardim yaa!
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılGenç anne olmak. Genç anneden kastım 18-19-20-21 değil. 22-28 arası ilk çocuk için bence en uygun zamanlar.
00 Yorumlaİster genç ister olgun en önemlisi evladını koşulsuz sevmen ve konu ne olursa olsun destek olman. Sevgi ve ilgi ile büyüyen çocuklar daima mutlu bireyler olur
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılne olursa olsun olgunken genç biri kendine zor bakar
10 YorumlaÇocukla arada cok da yaş farkı olmamalı bence o yuzden genç anne olmak diyorum ayrıca cocuk psikolojisini iyi kavrayıp ondan sonra cocuk sahibi olmak daha iyi olur
10 YorumlaBence olgun çünkü daha disiplinli ve daha tercübeli olacağı için daha iyi ebeveyn eğitimi verecektir çocuğuna
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yıl25-30 arasına 2 çocuk sığdırmak bana göre en iyisi.
00 YorumlaEn mantıklı 30 da başlamak lazm ne geç ne erken artık 30 yaş bir insan için geç bir yaş değil
00 YorumlaTabiki genç anne olmak.
Cocuk ilgi emek zaman sabır enerji işi.
Ve o çocuk büyüdüğünde sen daha hala genc görüneceksin.10 Yorumla- Devamını Gör (86)
Devamını Gör(131)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Anne ve bebeğin sağlığı için en güzel doğum zamanı gençken yapılan doğumdur.
Yaş ilerledikçe anne ve bebek açısından çeşitli riskler artmaya başlar.
35 yaş üstü gebeliklerde;
Çoğul gebelik: Anne yaşının artması ile birlikte çoğul gebelik riski de artar.
Düşük: Düşüklerin en önemli nedeni kromozomal anomaliler olduğu ve yaşla birlikte bu anomalilerin görülme sıklığı arttığı için ileri yaş anne adaylarında yaklaşık 4 misli daha fazla düşüğe rastlanır.
Anomali: Yaş ile birlikte özellikle Down Sendromu başta olmak üzere kromozomal anomali riski artar. Ancak genetik geçiş göstermeyen yarık damak, yarık dudak gibi şekil anomalilerinin görülme sıklığında artış olmaz.
Dış Gebelik: Yaş ilerledikçe fark edilmiş ya da edilmemiş pelvik enfeksiyon geçirmiş olma olasılığı artar. Her enfeksiyon tüplerde belirli bir miktar hasar bıraktığından ve yine yaşla birlikte tüplerin hareket etme potansiyeli azaldığından bu tür anne adaylarında dış gebelik daha fazla görülür.
Plasenta (bebeğin eşi): Yaştaki artış ile birlikte plesantanın önden gelmesi (plasenta previa) sıklığı artar. Dolayısı ile kanama daha fazla görülür.
Gelişme Geriliği: İleri yaşlarda dolaşım sistemini bozan tansiyon ve şeker hastalıkları daha sık görüldüğünden bu annelerin bebeklerinde rahim içi gelişme geriliğine daha sık rastlanır.
Erken Doğum: Gelişme geriliğine neden olan etkenler erken doğuma da yol açabilir.
Sezaryen: İleri yaş annelerinde komplikasyonlar daha sık görüldüğünden anne ve bebek hayatını kurtarmak için yapılan sezaryen operasyonlarına 2-3 misli daha fazla gereksinim olur.
İleri yaşlardaysanız ve gebelik planlıyorsanız bu önerileri dikkate alın!
İleri yaşta gebelik planlanırken, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi genel sağlık problemlerinin kontrol altına alınması gerekir. Kilo fazlası var ise bu verilmelidir. Şişman kişilerin gebeliklerinde problem yaşama şansları daha fazladır. İleri yaşta anne olma isteği pek çok sağlık riskini beraberinde getirse de daha olgun olan kadının 20'li yaşlarındaki gebelere göre çok daha gerçekçi ve bebeğine daha fazla bağlı olma durumu da söz konusudur. YouTube kanalımda sizler için faydalı bilgiler paylaşıyorum. Takip edip bu bilgilerden yararlanabilirsiniz.
Op. Dr. Murat Kayaoğlu
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı