Bir annenin bebekle bağı harika ve güçlü bir şekilde ve çoğunlukla hemen oluverir. İlk hamilelik haberini aldığında, İlk kalp atışlarını hissettiğinde, ilk tekmeleriyle, ilk bakışla, ilk koklayış, ilk dokunuş, ilk sıcaklıkla... Ya öyle değilse?Son zamanlarda bebeğiyle bağ kuramayan anneler duyar oldum. Acaba bu durum önceden de vardı da biz mi duymuyorduk?
Bağ kuramayan annelere çözüm önerileriniz nelerdir?
Bebeğiyle bağ kuramayan anneler son zamanlarda mı çoğaldı?
Bebeğiyle bağ kuramadığını düşünen annelerin büyük çoğunluğu bebeğine iyi bir anne olamayacağını düşünme hatasına düşen anneler. Bebek zaten annesinin her halini birebir hisseder ve yaşar. Annesinin kokusunu, omna dokunuşunu, onun sesini ve hatta nefes alış verişini bile. Bu tip kroluları olan anneleri muhakka bir terapistle görüştürmek şart, çünkü onlar dünyaya düşen bir bebeği koruyup kollayabilecek gerçek meleklerdir. Dış seslerin onları yetersiz hissettirmesi ve korku pompalaması sebebiyele gelinen bu süreç annenin bebeğine ilk dokunuşu ile yok olacaktır.
Güvenli bağlanma çocuğu emzirerek kokusunu dokusunu hissederek göz teması kurarak oluşur. Şimdi doğumlar sezaryen anneler çocuklarını emzirmeye odaklanamıyor ağrı, anestezi etkisi vs. hemen sarılık olmasın diye mama veriliyor ne oldu bağ zayıfladı. Ana kucağı diye bir sürü zımbırtı satılıyor anne keyif yaparken bebeği pışpışlayan bir alet var salonun ortasında ne oldu bağ zayıfladı. 4-6 ay içinde çalışan anne işine dönmek zorunda malum geçim derdi var kapıda öyle ücretsiz izinle falan ev dönmez ne oldu bağ zayıfladı. Bu şekilde bir çok sebep sayabiliriz maalesef
Ben ilk kez duyuyorum. Bir insanla bağ kuramazsın, evcil hayvanını kaybedebilirsin ama bebeğini? Bebeğiyle nasıl bağ kuramaz insan bunu anlamadım -inşallah başıma gelmez- Ama oldu da bağ kuramadın bebeğinle. Önce kucağına alıp tüm sevginle ona sarılmalısın. Gözlerini gözlerine getirip kokusunu içine kadar çekmelisin. Kendini cennette gibi hissetmelisin. Zaten kucağına aldığında bile mest olursun, sevgiye boğarsın istemeden. Ama annelikte bebeğe karşı bakış açısı ve yaşadığı ortam çok önemli. Kendini güvende ve değerli hissetmeli kesinlikle.