İstatistiklere göre, her gün sigara içen 10 yetişkinin %87'si ilk sigarasını 18 yaşında, %95'i ise 21 yaşında denemiş oluyor.
En sağlıklı şekilde büyütmeye çalıştığı kızının veya oğlunun sigara içtiğini öğrenen anne-baba için bu durum duygusal yönden oldukça zorlayıcı oluyor. “Çocuğum sigara içiyor ne yapmalıyım? Sigara içen ergene nasıl davranmalı? Çocuğumun sigara içtiğini öğrendim, ne yapmalıyım?” soruları, çocuğunun sigara içtiğini gören ya da öğrenen anne babaların gündemine oturuyor.
Yeşilay bilim kurulu üyesi Dr. Duygu Dinçer’in önerilerine göre, bağımlılığı özendirici etkilere karşı koyabilmesi için “Hayır” deme becerisini çocuğa kazandırmak önemli. Sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanımı aileye başkaldırı sembolü olabiliyor. Öncelikle genç ile ebeveynleri arasında çatışmasız bir iletişim şekli kurulması gerekiyor.
Sigara içtiğini öğrendiğiniz çocuğunuzla kesinlikle çatışmaya girmeyin. Ebeveynlerin tutumları gençlerin sigara içme davranışını doğrudan etkiler. Sert tutum takınmanız gizlemesine sebep olacaktır.
• Sigaraya başlayan çocuğa erken dönemde yapılan müdahale daha iyi başarıya ulaşır. Sigara içtiği öğrenilen çocuğun sigarayı bırakması için girişimlere hemen başlanmalıdır. Bu konuda öncelikle hekimden yardım alınabilir ve sigaranın etkileri konusunda bilgi vermesi istenebilir.
• Çocuğunuza öncelikle kendi sağlığının kontrolünü kendi elinde tutma bilinci kazandırın. Gevşemek ve rahatlamak için sigara içmekten başka yollar da olduğunu hatırlatarak onu spora yönlendirin.
• Kendine güvenini geliştirmesi, daha değerli ve güçlü hissetmesi için ona destek olun. Bir yetişkin gibi görünmek için sigaraya ihtiyacı olmadığını hatırlatın.
• Gençler arasında sigaranın rahatlattığı veya zayıflattığı yönünde gerçeğe aykırı bilgilere dayalı söylentiler sigarayı özendirici hale geliyor. Bu konuda fikirlerini öğrenmek için çocuğunuzla sohbet edin. Fikirlerini yargılamadan doğru bilgileri ona aktarın.
• Çocuğunuzun size “Hayır” diyebilmesi, akranlarına da bu cevabı verebilme becerisinin yolunu açar. “Hayır” deme becerisini destekleyen bir aile ortamı yaratın.
• Sigarayı daha yoğun kullandığı zamanları gözlemleyin. Bu zamanlarda daha verimli etkinliklere yer verin.
• Akademik başarısını destekleyici faaliyetleri arttırın. Okul rehberlik birimi veya yaşadığınız bölgedeki yerel destek birimlerine başvurun.
Derleyen: Senem Tahmaz

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer