Bunlardan en can sıkıcı olanı renkte koyulaşmalar. Nedeni tam belli olmasa da östrojen, progesteron ve cilt rengini veren melanin pigmentinin üretimini uyaran melanosit stimulan hormon etkili gibi görünüyor.
Gebelikte görülen göbek orta hatta yer alan linea alba (beyaz çizgi) nın koyulaşarak linea nigraya dönüşmesine hiperpigmentasyon ya da melazma denir.
Melazma sadece burada olmaz. Areola dediğimiz meme ucu da kararır. Bunun 9 derece miyop olarak dünyaya gelen yenidoğanın meme ucuna yönelerek emmesinin kolaylaşması için olduğu düşünülüyor.
Yüzde de renk koyulukları olabilir. Hatta buna gebeyüzü denir. Koyulaşmanın, güneş ışığına maruz kalanlarda ve koyu renk cilt tonuna sahip olan kadınlarda daha çok görüldüğü biliniyor. O yüzden gebelikte güneş ışıklarının direkt geldiği öğle saatlerinde ve uzun süre güneş kremi olmaksızın güneşe maruz kalmamak önemli. Yaz kış krem sürün özellikle yüzünüze.
Genelde bu koyulaşmalar gebelik bittikten sonra 1 yıl içinde geriye döner.
Gebelikte cilt bulguları ile ilgili harika bir makale buldum, yapıştırıyorum, Googlelayın ⤵️
Ertan Yılmaz. Gebeliğin Fizyolojik Deri Değişimleri. Türkderm (2007); 41 Özel Sayı 1: 13-5.
Bu çizgi tıp dilindeki adı Linea Nigra dır. Bu çizginin bebeğin cinsiyetiyle alakası yoktur. Bu çizgi her zaman kanımızda vardır fakat belli değildir. Bu çizginin görünür hale gelmesinde pigment ve Melanin üretimi baskındır. Hamilelikte hormonal artıştan dolayı bunlarda fazlalaşır ve bu durumda çizgi koyulaşır, belli olur. Bebek anne karnında büyümeye başladıkça karın iyice gerilir, çizgi daha da belli olur. Bu çizgi geçebilir ama bazı kadınlarda hafif bir kararı olarak kalabilir.
Artan gebelik hormonları nedeniyle olur.
Gebelikte birçok cilt değişikliği olur
Bunlardan en can sıkıcı olanı renkte koyulaşmalar. Nedeni tam belli olmasa da östrojen, progesteron ve cilt rengini veren melanin pigmentinin üretimini uyaran melanosit stimulan hormon etkili gibi görünüyor.
Gebelikte görülen göbek orta hatta yer alan linea alba (beyaz çizgi) nın koyulaşarak linea nigraya dönüşmesine hiperpigmentasyon ya da melazma denir.
Melazma sadece burada olmaz. Areola dediğimiz meme ucu da kararır. Bunun 9 derece miyop olarak dünyaya gelen yenidoğanın meme ucuna yönelerek emmesinin kolaylaşması için olduğu düşünülüyor.
Yüzde de renk koyulukları olabilir. Hatta buna gebe yüzü denir. Koyulaşmanın, güneş ışığına maruz kalanlarda ve koyu renk cilt tonuna sahip olan kadınlarda daha çok görüldüğü biliniyor. O yüzden gebelikte güneş ışıklarının direkt geldiği öğle saatlerinde ve uzun süre güneş kremi olmaksızın güneşe maruz kalmamak önemli. Yaz kış krem sürün özellikle yüzünüze.
Genelde bu koyulaşmalar gebelik bittikten sonra 1 yıl içinde geriye döner.
Gebelikte cilt bulguları ile ilgili harika bir makale buldum, yapıştırıyorum, Googlelayın ⤵️
Ertan Yılmaz. Gebeliğin Fizyolojik Deri Değişimleri. Türkderm (2007); 41 Özel Sayı 1: 13-5.