Gözünde bir görme sorunu saptanan çocuğun, gözlük takması, gözlüğe alışması ve bu sürecin devamlılık kazanmasında bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Çocuklar çoğu zaman gözlük kullanmak istemiyor, gözlük taktığında arkadaşlarından farklı olduğunu ve dışlanacağını düşünebiliyor. çocuklarda alışma evresi oldukça zorlu geçebiliyor. Bu süreçte çocuklar gözlüğü reddedebiliyor, takmaktan utanıyor. Bu gibi durumlarda; ebeveynler çocuğa gözlüğün sağlığı için gerekli ve şart olduğunu ve takması için nasıl yardımcı olmalı? Gözlük takmak istemeyen çocukları gözlük kullanmaya nasıl alıştırmalı?
Gözlük takmak istemeyen çocukları gözlük takmaya nasıl alıştırmalı?
Anlayacak yaşta ise oturt karşına ve takmazsa neler olur yakarsa neler olur, yararı nedir zararı nedir bunların diye basitleştirilmiş bir şekilde anlat. Sonra da seçimi ona bırak. Kendisi karar verebileceği için hem mutlu olur hem de doğru kararı verir.
Bunun dışında da küçük yaş grubu yani karşına alıp konuşamayacağın kadar küçük çocuklar içinde şunları yapabilir ebeveynler:
Göze zarar vermeyecek camlı gözlük veya sadece gözlük çerçevesi tüm ev tarafından çocuk gözlüğü kabul edinceye kadar takılır. Bu çocuğu teşvik ve mutlu eder. Bir de rengarenk çerçevesi olan gözlükler de çok işe yarıyor.
Bu konu ile ilgili kukla oyunları var onları izlettirebilir. Hatta ebeveynler gözlüklü bebek veya kuklalar kullanarak çocuğu teşvik edebilir.
Bu konuda çocukların en büyük korkusu acaba arkadaşlarım benle dalga geçer mi?
Benim de gözlük takması gereken fakat takmaya çekinen bir öğrencim vardı. Annesi bunu benimle paylaştı ve benden yardım istedi.
Gözlük Partisi!Biz de arkadaşlarıyla birlikte ona sürpriz bir gözlük partisi hazırladık. O gün herkes evinden güneş gözlüklerini veya camsız gözlük çerçevelerini getirdi. Hiç biri olmayana biz okulda kartondan gözlük yaptık.
Annesi de o gün atıştırabileceğimiz güzel kurabiyeler yaptı. O gün öğleden sonramızı bu etkinliğe ayırdık. Herkes gözlüklerini takıp onu sürpriiiz diye karşıladı. İlk defa o sırada o da gözlüklerini taktı. Böylece hiç yabancılık çekmemiş oldu 😊
Keşke fotoğraflarımızı da paylaşabilsem ama yasak malesef. Çok güzel bir gün oldu. O günden sonra da hiç gözlüklerini çıkarmadı o yavrumuz 😊
Çok ıyı bır öğretmensınız. Benım ağır derecede kaygı bozukluğum var doktorlar bıl e çözemedı şımdı kendı kendımı ıyı etmeye çalışıyorum bu kaygının kökenı de okul çağlarımda kı bılınçsız öğretmenlerım tarafından atıldı. Keşke her okulun her sınıfında sızın gıbı bılınçlı merhametlı öğretmenler olsa
@azbuka İnşallah bunu devlet okullarında da uygulayabilirim. Çünkü maddi olarak her seviyeden insanın çocuğuna ulaşmak isterim. Sadece özel okula gönderenlerin değil...
🍀Gözlük kullanma durumunda kalan çoğu çocuk, bunu sorun haline getirebilir. Gözlük takması gereken çocuklar, arkadaşlarından farklı gözükmek istemezler. Bu gibi durumlarda; çocuğa gözlüğün sağlığı için gerekli ve şart olduğu mesajı net verilmeli, bu mesaj verilirken bunun bir hastalık olmadığı hissettirilmeli. Çocuğun yanında gözlükle ilgili olumsuz yorum yapılmamalı, alışma sürecinde masal okuma veya oyun aktivitelerine ağırlık vererek, dikkatin başka yönlere yoğunlaşması da sağlanabilir. Çocuğu gözlük kullanımına alıştırmak için diğer kardeşlerin veya ebeveynlerinde geçici olarak numarasız camlı gözlükler kullanması da çocukta empati duygusu sağlayabilir. Özellikle anne ve babalar bunları uygular ve dikkate alırsa bu sorun hem çocuk için, hemde ebeveynler için sorun hale gelmeyecektir..
En başta yapılması gereken şudur gadası. Gözlük kullanmadığı zaman başına gelecekleri bir video yardımıyla göstermek gerekir. Bazen anlatmak yetersiz kalabilir. Görsel olarak video izleyerek görürse daha iyi anlar.
Öncelikle gözlüğün utanılacak birşey olmadığını göstermek için ona hediye alır gibi birlikte gidip gözlüğünü seçmesine izin verin. Gözlüğünü çıkardığı anda kıyamet kopmuş gibi panikle üstüne koşmayın. Gerekirse sizlerde birer gözlük alın ve gözlüklerinizi birlikte silin, gözlük kaplarınız ve gözlüğünüze ait aksesuarlar alın. Gözlüklü şekilde fotoğraflar çekin ve daha güzel çıktığınız yönünde konuşun. Gözlüğünü alıştırana kadar mümkünse aile yakınları ve dostlarınızın çocuklarından uzak tutun.
Uzun zaman sonra selam ☺️ Valla uzatmayacağım benim zamanımda ben 7 yaşımdan beri gözlüklüyüm dalga geçen olmaz mı? 4 göz diye... Üzülürdüm ama yapacak birşey yoktu... Hatta bir keresinde şişman bir çocuk dalga geçti benle bende gözlüğümü çıkarttım ve bak şimdi 2 gözüm sen siskosun çıkart bakalım şişmanlığını dedim ağlamaya başlamıştı ve bende çok pişman olmuştum neden dedim diye 🙄☺️
Şimdiki çocuklar şanslı ama renk renk çeşit çeşit gözlükler var bizde tek tipti.. Ve artık gözler daha fazla çocukta olduğu için neredeyse aaa gözlüksüz diye dalga geçilecek hale geldik 😂😂
Gözlüğün çerçevesini istediği renk yaptırırsanız bu biraz etkili olabilir. Kızların pembe tercih edeceğini düşünüyorum ama başka bir renkte olabilir. Çocuğa bunu eğlence gibi gösterin. Sizde bir gözlük takın (dinlendirici gözlük vs) kendini yalnız hissetmemeli.
psikolojik baskı oluşacak, kız çocuğuna gözlüksüz çok çirkinsin de o gözlüğü hemen takar :) ya da ebeveyni derecesiz bir gözlük takarak kendisini örnek aldırabilir
Bende küçükken istemiyodum. ama ailem gözlük takmazsan numaran daha cok ilerler göremezsin falan diyorlardı. Bende surekli takmaya başladım. bir de gözlüğün ona yakıştığını falan da söylemek iyi olur onun icin