Annesi ruh hastası olan , sürekli 4 çocuğu nu bırakıp akrabalarının yanına kafa dinlemeye diye giden bir anne, cocukları emanet ettiği abla sürekli dövüyor ve karanlık odalara kilitliyor, bacaklarına plastik örtü ile vurarak bir nevi iskencelere maruz kalmış. Bu cocuk ileride nasıl biri olabilir?
Sürekli bağırık ve dayakla büyüyen çocuk ileride nasıl olabilir?
Ev içindeki şiddete tanık olmak çocukları ve çocukların geleceklerini ciddi bir biçimde etkiler. Saldırganlık ve şiddet gibi davranışlar dışarıdan öğrenilir. Çocuk şiddete maruz kaldığı zaman aynı şiddeti hatta fazlasını etrafındaki kişilere uygular. Çoğu ebeveyn çocuğun şiddetten etkilenmeyeceğini ya da çocuğun yaşadıklarını unutacağını düşünür. Ancak çocuklar unutmazlar.
Çocuk şiddeti ebeveynlerinden öğrenir. Çocuk ne yaparsa yapsın, ders vermek ya da disiplin öğretmek için çocuğa şiddet uygulanmamalıdır. Böyle bir aile yapısında büyümüş olan çocuk, ileride şiddete her zaman meyilli olacaktır. İnsanlara güvenmeyecek ve öz güven sorunları yaşayacaktır.
Ben de sıkıntılı bir anneyle büyüdüm. Bunun sonu evden ve aileden nefret etmek oluyor. Eve 2 saat geç girmek için 40 takla atarım şu an. Annem bebekliğimden beri ihmal ediyordu beni. Sadece 20 gün emzirmiş. Okula götürüp getirmiyordu. Ben hep başkalarının anneleriyle gidiyordum, annem evde uyuyordu. Her eksiğimi tamamlamayı unuturdu. Koruyucu değildi. İte kaka büyüdüm. Şu an üniversitedeyim. Özgüven problemim hâlâ var. Annelikle alakalı problemlerim var. Anaç duygum çok gelişkindir benim mesela. Benden zayıf olan her canlıya annelik yapma duygum var. İçgüdüsel herhalde. Bir de annem beni emzirmediğinden olsa gerek, emmeyle alakalı takıntılarım var. Geceleri çoğu zaman parmağımı emerek uyuyorum veya kötü bir olay olduğunda parmağımı emerek sakinleşiyorum.
İstanbul'da hem ailemle yaşıyorum hem de okuyorum. Uzaklaşmadım yani. Başka şehirde yapamam demiştim mesela özgüvensizlikten. Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği okuyorum
Bu çocuklar günümüzde çok var. Özgüven eksikliği, İçine kapanık ve bağıran, saldırgan çocuk olabiliyorlar. İleride nasıl çocuk olur aslında onların kişiliklerine bağlı bir durum. Genelde bu tarz çocuklar sosyal yaşantıdan kopuk, kendi içlerinde psikolojik sorunlarla boğuşan bireyler haline gelirler. Eğer belirli tedaviler psikolojik açıdan görülürse düzelme ihtimalleri oldukça yüksektir..
Okurken bile tüylerim diken diken oldu. En hassas olduğum konulardan biridir bu çocuklar.. Bu eylemlerin, baskının ve şiddete maruz kalan ve sürekli böyle muamele gören çocuk öncelikle yaşamı boyunca bunun izlerini görür. Yaşadığı toplumda kararlarını kendi veremez ve hep başkalarına bağımlı ve onayını isteyen bir insan modeli haline gelebilir. Tabiki bunun aksi olma durumu da vardır ama yaşamının her anında bu trawma gözlerinin önünden geçeceği için bir gel gir yaşayacağı, kendini kötü hissedeceği bir zaman dilimi mutlaka olacaktır. Çocukluk döneminden başlayan kabus ve düzensiz uykulardan tutun, okul zamanı korku duyma, başkalarından zarar gelecek endişesi, birçok psikolojik sorunu da beraberinde getirebilir.
Allah oylelerin belasini cezasini versin. Oyle anneye de bu iskenceyi yapan ablaya da. O cocuk korkak, insanlarla iletisim kuramayan, hicbir seye odaklanamayan biri olur kaygilari olur hep, psikolojisi iyi olmaz kafayi yiyebilir ve hatta gorduklerini kendisi de uygulayabilir siddete egimli biri olmak yani
Hicbir seye odaklanamayan kısmı dikkatimi cekti. Ciddi misiniz? Derslerinin kötü olması hayatta birseyi basaramamasi, yapacağım dedigi işlerde başlayıp yarıda kalması buna dahil mi?
Ufak bir ilgide karşıya hemen bağlanabilecek biri olur. Karakter olarak kırılgan olur. İlgiyi gördüğü an sahiplenir onu kaybetmemek için elinden geleni yapar. Odaklanma probelemi yaşar.
Odaklanma problemimden kastım sürekli bir şekilde düşünce karmaşası içine gireceği için belli bir noktada sabit kalamaz. Okulda derste görmüştüm ilgili makale var mı bilmiyorum
hayatım boyunca en çok kınadığm bir davranıştır çocuk yapmaya hazır olmayan kadınlar yapmasın yazık günah değil mi yaa onalar Mahsum anne baba sevgisine muhtaç bakıma muhtaç çocuk dövülur mu be kalkan eller kırılsın kurban olurum ben onlara ❤keşke çok güçlü biri olsaydım tüm çocukları koruyabilme gücüm olsaydı😔
İstem dışı öyle oluyorsun benim babam da çok güçlü psikopat bir insan genel olarak insanlar babamdan çekinir ve korkar istemediğim halde bende babam gibi olmuşum. Kanında var elininden pek bir şey gelmiyor.