Bebeğiniz doğduğunda ten temasına ilk yarım saat/1saat içinde olmasına dikkat edin ve hemen emzirmeye başlayın. Bu şekilde süt üretiminiz hemen başlar. Hastaneden taburcu olmadan mutlaka doğru ve aktif olarak emzirmeyi öğrenin.
Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi güzelce yıkayın.
Bebeğinizin altını temizleyin. Anne, en rahat pozisyonda otursun.
Bebeği emzirmeye başladığınızda ağzını kocaman açıp, kahverengi alanı kocaman ağzına almalı, bebeğin burnunun açık olduğundan emin olunmalı.
Emzirme işleminde her iki meme de boşaltılmalıdır. Ortalama, 10-15 dakikalık bir emzirme seansı, boşaltım için yeterlidir. Yine de, anne memesinde kalma süresi bebeğe bırakılabilir.
Bebek erken doğmuş ve emmesi iyi değilse, kalan süt sağılarak boşaltılmalıdır. Memede kalan süt, oluşacak olan sütü de engeller.
Anne, bu hassas dönemde stresten uzak durmalı ve yeterince dinleniyor olmalıdır.
Bir bebek, yeni doğduğunda, günde ortalama 8-12 defa emzirilir. Bu daha sonraları 6-8 aralığına kadar inebilir.
Bebek her istediğinde, istediği kadar emzirilmeli. Emzirmeye başladığınız ilk günlerde içtiğiniz suya mutlaka dikkat edin. Özellikle hayvansal proteinlerle beslenmek çok faydalı olacaktır.
Bebeğinizle ten teması halinde olup, her istediğinde emzirmeniz bu sürecin anahtarıdır.
☆ doğumdan sonraki ilk günler emzirmenin öğrenildiği günlerdir. Bu süre içinde anne yatarak ya da rahat bir sandalyede oturarak emzirmesi kendisine kolaylık sağlar.
☆ Her emzirmede 1 meme verilmesi , ikinci emzirmede meme değiştirilerek devam edilmesi memede dolgunluk olmasını engeller. (Fakat sütün az olduğu hallerde 1 emzirmede her iki memede verilmelidir.)
☆Memenin sadece ucu değil kahve rengi olan bölgenin ağdaca verilmesi lazım.
☆Meme bebeğin burun deliklerini kapatacak olursa anne eliyle meme üzerine hafifçe bastırmalıdır. Bebeğinin rahatça nefes almasını sağlamalıdır.
☆Bebeği hangi pozisyonda tutarsa tutsun bebeğin yüzü ve gövdesi anneye dönük bir şekilde olmalıdır.
☆Zorunlu olmadığı sürece anne ve bebek aynı odada olmalıdırki bebek her istediğinde annenin bebeği emzirmesi sağlanabilsin.
☆Bebek emzirilirken ilaç kullanımı halinde ilacın anne sütü ile babar geçmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle doktor konturolu dışında ilaç almak bebek için sakıncalı olacaktır.
☆Son ve en önemli madde ☆ Oturarak emziren anne oturuş pozisyonuna dikkat etmelidir. Gövdesini bebeğe yaklaştırıp eğilmek yerine bebeği kendisine yaklaştırarak dik oturmaya özel göstermelidir.
Yatarak emzirmemek gerekir, özlellikle aksamları uykuluyken! Bu durumdayken bebegin burun deliklerinin kapanması ve bogulma tehlikesi söz konusudur.
Oturur pozisyonda bebeğin başı desteklenerek ve yukarı hafif bir eğim sağlanarak emzirilmeli.
Emzirme sonrası bebeklerde sütün fazlasını geri çikarma dediğimiz bir olay gerçekleşir bu sebepten emzirdikten sonra bebek sırt üstü yatırilmamalıdır. Yan tarafına döndürülerek sırtı yastıkla desteklenmiş şekilde yatırılmalıdır.
Doğru pozisyon çok önemli ve çocuğu memeye cok bastirmak yanlış çünkü çocuk nefes almak istediginde dili ile memeyi kısa süre itip hava alır, Ve bir diğer yanlışta çocuk yüz üstü yatarken emzirmek çok yanlış boğulma riski yüksek. Ayrıca bebeğin burnu tıkalı olmamali yoksa rahat ememez.
Annenin rahatı çok önemli ve akabinde bebeğin pozisyonu. bir keresinde yavruyu emziriyorum 7 günlük falan annem gitmiş eşimle yalnız kalmışız sanırım tam ayarlayamadım genzine süt sıçradı ne olduğunu anlayamadım bir anda eşimin kucağına verdim ama yavru baya boğuluyor oda benim kucağıma verdi tekrar sonra ben yine ona 🤦♀️ Adam soğuk kanlı davranıp sırtını sıvazlayınca kendine geldi çocuğum..
Dediğim gibi anne ve bebeğin rahatı , annenin beslenme şekli , mutluluğu bunların hepsi bol sütlü emzirmeyi destekleyen şeyler.
Bebeğin doyduğuna emin olmak için süre tutmak çok önemli özellikle ilk günler Emzirmeye başlamadan önce yanınıza kocaman bir bardak su almayı tavsiye ederim zira dili damağı kuruyor insanın Bebeğin rahatlığı kadar annenin de rahatlığı önemli o yüzden emzirme yastığı ve rahat bir koltuk olmalı Bebeğin burun deliklerinin açık olduğuna dikkat edilmeli
Sürekli sokarak stres altındayken her şey gibi bebeg emzirme işleri de zorluğa girecek. Sitres yorgunluk uykusuzluk ve çocuğun getirdiği lohusa durumlarından bu süreç baba desteğiyle anneye atlatilmali.
Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Bebeğiniz doğduğunda ten temasına ilk yarım saat/1saat içinde olmasına dikkat edin ve hemen emzirmeye başlayın. Bu şekilde süt üretiminiz hemen başlar. Hastaneden taburcu olmadan mutlaka doğru ve aktif olarak emzirmeyi öğrenin.
Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi güzelce yıkayın.
Bebeğinizin altını temizleyin.
Anne, en rahat pozisyonda otursun.
Bebeği emzirmeye başladığınızda ağzını kocaman açıp, kahverengi alanı kocaman ağzına almalı, bebeğin burnunun açık olduğundan emin olunmalı.
Emzirme işleminde her iki meme de boşaltılmalıdır. Ortalama, 10-15 dakikalık bir emzirme seansı, boşaltım için yeterlidir. Yine de, anne memesinde kalma süresi bebeğe bırakılabilir.
Bebek erken doğmuş ve emmesi iyi değilse, kalan süt sağılarak boşaltılmalıdır. Memede kalan süt, oluşacak olan sütü de engeller.
Anne, bu hassas dönemde stresten uzak durmalı ve yeterince dinleniyor olmalıdır.
Bir bebek, yeni doğduğunda, günde ortalama 8-12 defa emzirilir. Bu daha sonraları 6-8 aralığına kadar inebilir.
Bebek her istediğinde, istediği kadar emzirilmeli.
Emzirmeye başladığınız ilk günlerde içtiğiniz suya mutlaka dikkat edin. Özellikle hayvansal proteinlerle beslenmek çok faydalı olacaktır.
Bebeğinizle ten teması halinde olup, her istediğinde emzirmeniz bu sürecin anahtarıdır.