Selamm, çocuğa tahrer eğitimi verilmez zaten öyle zor bir şey değil. Belli bir yaşa, aklı saracak yaşa gelene kadar biz siliyoruz zaten. Artık konuşmaya başlayıp, aklı bazı şeylere sarmaya başlayınca 1 kere dersen yap diye anlar yapar zaten.
Taharetin ne olduğunu açıklamak zorunda kalman güldürdü :) Kız çocuğu sahibiyim. Bu yüzden çok daha önemli çünkü kadın genital organları enfeksiyona her zaman daha açıktır. Bir kaç sene önce öğrettim. Sanırım ilkokula daha başlamamıştı 5 yaş civarıydı. Okula başlarken öğrenmesini özellikle istedim. O yaz iyi kötü kendi yaptı, arada benim devreye girdiğim kazalar yaşandı. küçük tuvalet konusu asla sıkıntı olmadı, yıkadı, kuruladı. el hijyeni zaten bildiği bir konuydu. Büyük tuvalet konusunda biraz rahatsızdı elini sürmek istemediğini belirtti açık açık. Bir süreliğine önce ıslak mendille sildi, ardından yıkamaya da alıştı. Öğretme yolu her şeyde olduğu gibi demonstrasyon. Göstererek anlatmak şart.
Bu soruyu ilk fenomen olduğumda da sormuştum. Taharet ne ki diye soran çok olmuştu. E tabi kimisi trol kimisi de cidden bilmiyor. Sinir olup kaldırmıştım sorumu. Bir de böyle deneyeyim dedim. Kızın çok şanslı. Gösterip öğreten bir annesi var.
Bunu yaş ile sınırlandırmak doğru olmaz gibime geliyor. Nasıl ki tuvalet eğitimi her çocuğun yetisine bağlı ise taharette keza öyledir. Öncelikle çocuk kıyafetlerini kendi çıkarıp giyebilmeli tek başına tuvalete gitmeyi alıştığı andan sonra su ile oynayarak bir yandan da temizliğin ne kadar önemli olduğunu anlatarak beraber bunu alışkanlık haline getirmek gerek. Okul zamanı gelene kadar çocuga bu eğitimlerin verilmesi gerek. Yoksa okulda baya zor durumlar yaşanabiliyor.
Taharet eğitimi tuvalet egitiminden biraz daha sonraya bırakılmalı. Çünkü taharet biraz mikrobik bir durum bu işi direkt çocuğa bırakmak tehlikeli olur.
biraz aklı erdiğinde 5 ya da 6 yaşında bunun eğitimi verilebilir gibi :)
Doğru zaman çocuğun psikolojisi ne bağlı olmakla birlikte, 4-5 yaşında ufak ufak bilinclendirlimeli diye düşünüyorum. Ebeveyn yardımı ile kendi pecetesini kendisinin kullanmasına, ellerini sabunlayip yikamasina yardım ederek ogretilebilinir.
3 yaşında ve 4yasinda kendimiz yaparız temizliklerini fakat o esnada usuldan aşılarız da taharet temizliğini. El yıkamayı vs. 5 yaşında artık anlamış olması lazım!
Selam, Çocuğun gelişimine göre değişir... Kimi çocukta 1 yaşından sonra vermeye başlarsınız kimisinde 2 yaşında başlayamazsınız bile... Ama 3 yaşını geçmiş her çocuk eğitilmeli diye düşünüyorum ☺️
kes sesini ben kimseyi yanlis yonlendirmiyorum ben bildiğimi soyledim uyup uymamasi kişinin kendine bağlı ki ayrıca burası soru cevap ben kendi fikrimi soyledim sen terbiyesizce gelip beni yorumların taciz edemezsin Şu an resmen yorumunla beni taciz ediyorsun
Konuyu çarptırıp haklı çıkmaya çalışmakta sizin gibilerin işi anlaşılan Size kendi doğrularınızla başarılar Ama o yanlış bilgilerinizi etrafa saçmayın saçmalamayın